Buzz

«Noah»: Μια viral μικρού μήκους για τον τρόπο που ζούμε την ζωή μας στο διαδίκτυο

στα 10

Διαδραματίζεται ολόκληρο στην οθόνη ενός υπολογιστή κι ενός τηλεφώνου, αλλά κατορθώνει να αφηγηθεί μια γνώριμη ιστορία με ενδιαφέροντα τρόπο. Προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο κι έχει ήδη γίνει viral.

«Noah»: Μια viral μικρού μήκους για τον τρόπο που ζούμε την ζωή μας στο διαδίκτυο

Κόστισε περίπου 300 δολάρια και τα περισσότερα πήγαν για πίτσες και μπύρες σύμφωνα με τους σκηνοθέτες του Γουόλτερ Γούντμαν και Πάτρικ Σέντερμπεργκ, που γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στην ίδια σχολή κινηματογράφου στο Τορόντο και περνούσαν μαζί πολλές ώρες στο chatroulette, όταν η διαδικτυακή ρουλέτα που σε συνέδεε αυτόματα με έναν άγνωστο στην άλλη άκρη της web camera, έγινε κάτι που έκαναν όλοι.

Οι δυο τους, που όχι τυχαία εγκατέλειψαν το facebook πέρσι και που μόλις πρόσφατα ενεργοποίησαν ξανά τους λογαριασμούς τους για δημιουργήσουν «προφίλ» για τους δύο ήρωες της ταινίας τους, άρχισαν να αναρωτιούνται για το πόσο το facebook και η επικοινωνία μέσω των υπολογιστών μας έχει αλλάξει για πάντα, και φυσικά έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τις σχέσεις μας.

Στο «Noah», το οποίο φέρει το όνομα του βασικού του ήρωα, ο νεαρός πρωταγωνιστής του, αρχίζει να αναρωτιέται αν η κοπέλα του που διακόπτει απότομα την συνομιλία τους στο skype θέλει να τον χωρίσει, και η παράνοια που γεννιέται όταν για λίγο είσαι αποκομμένος, μπροστά στον υπολογιστή, τον οδηγεί να κάνει κάτι που μοιάζει από την μια εντελώς χαζό, φυσικά τελείως λάθος, μα όχι κάτι που ίσως οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έκαναν αν είχαν την ευκαιρία.

«Οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι όταν βρίσκονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους» λέει ο Σέντερμεπεργκ «και μια σειρά από πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα έμοιαζαν λάθος, δείχνουν κανονικά. Οπως το να κοιτάζεις τις φωτογραφίες ενός άγνωστου ανθρώπου, ή να παρακολουθείς την ζωή ενός ξένου. Αλλά κανείς δεν αναρωτιέται “τι σημαίνει αυτό; Γιατί το κάνουμε;”»

Το «Noah» κάνει ακριβώς αυτό και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ακόμη κι αν στα χαρτιά μια δεκαεπτάλεπτη ταινία που διαδραματίζεται απλά σε δύο οθόνες, θα μπορούσε να είναι βαρετή. Ομως το φιλμ των δύο σκηνοθετών αγγίζει κάτι που ξέρουμε πολύ καλά όλοι και το κάνει με τρόπο που δεν είναι προφανής ή διδακτικός. Και γι αυτό, είναι τόσο αληθινό και τόσο συναρπαστικό.

Δείτε το ολόκληρο πιο κάτω.

Tags: Toronto 2013