Buzz

Hello, whoever you are... Ο Μπιλ Μάρεϊ μάς χαιρετάει από το Ηρώδειο

στα 10

Λίγο πριν την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «New Worlds: Ο Bill Murray στο Ηρώδειο» μάς θυμίζει μια μαγική εμπειρία.

Hello, whoever you are... Ο Μπιλ Μάρεϊ μάς χαιρετάει από το Ηρώδειο

Ενα μαγικό καλοκαιρινό βράδυ, ο θρύλος του κινηματογράφου, Μπιλ Μάρεϊ, με τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα, Γιαν Βόγκλερ, βρέθηκαν στην Ακρόπολη με ένα διαχρονικό μείγμα λογοτεχνίας και μουσικής. Κινηματογραφημένοι από τον Αντριου Μουσκάτο, ο Μάρεϊ και ο Βόγκλερ συνοδεύονται στη σκηνή από την λαμπερή Μάιρα Γουανγκ στο βιολί και τη δυναμική Βανέσα Περέζ στο πιάνο. Από τη σκηνή του ρωμαϊκού θεάτρου του Ηρώδου του Αττικού, οι τέσσερις καλλιτέχνες μαγεύουν το αθηναϊκό κοινό με μια μουσική παράσταση για την ελπίδα, την απώλεια και την αγάπη - με τη γοητεία του Μπιλ Μάρεϊ.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπιλ Μάρεϊ δίνει συνέντευξη από την μπανιέρα του

new worlds 607Πρόβα στο Ηρώδειο...

Εχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια από τις 19 Ιουνίου 2018, όταν έγιναν, στην καρδιά της Αθήνας, τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «New Worlds: Ο Bill Murray στο Ηρώδειο». Τώρα η ταινία ετοιμάζεται για την επίσημη (σίγουρα... eventful) πρεμιέρα της, ως ειδική προβολή στο Φεστιβάλ Καννών κι ένα πρώτο τρέιλερ μας βάζει στο mood. Παραγωγός, από την ελληνική πλευρά, η Neda Film της Αμάντας Λιβανού, σκηνοθέτης ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας, Αντριου Μουσκάτο.

new worlds 607

Μιλώντας στο Flix, ο Μουσκάτο μοιράστηκε την ανάμνησή του από το γύρισμα στην Ακρόπολη των Αθηνών: «Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν ο Μπιλ Μάρεϊ κι ο Γιαν Βόγκλερ είναι γεμάτο διαχρονική ποίηση και μουσική, έτσι μας φάνηκε ταιριαστό ν' αποτυπώσουμε την performance του σ' ένα εξίσου διαχρονικό περιβάλλον. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι, επιπλέον, ένας μεγαλοπρεπής, κινηματογραφικός, ανοιχτός χώρος που ήξερα ότι θα συμπλήρωνε ιδανικά τη ροκ-εν-ρολ ενέργεια της ζωντανής παράστασης. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να δεις τον Μπιλ να τραγουδά στη διαπασών το "When Will I Ever Learn to Live in God" του Βαν Μόρισον. Είναι αληθινά καθηλωτικό.»

new worlds 607

Ο Μπιλ Μάρεϊ είναι, φυσικά, ο μαγνήτης αυτής της ιδιαίτερης performance και ταινίας - πώς είναι, όμως, στη συνεργασία; Ο Μουσκάτο απαντά, «Οπως μπορείτε να φανταστείτε, ο Μπιλ Μάρεϊ είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο πιο πνευματώδης άνθρωπος που είχα ποτέ τη χαρά να γνωρίσω. Αλλά έχει και τόσες περισσότερες πλευρές. Είναι ένας καλλιτέχνης με συναισθηματικό βάθος και πνευματική περιέργεια, μ' έναν αυθεντικό θαυμασμό για την ποίηση, τη λογοτεχνία κι όλα τα είδη μουσικής. Νομίζω ότι οι φαν του θα χαρούν να γνωρίσουν αυτή την πλευρά του Μπιλ Μάρεϊ.»

new worlds 607Η ομάδα παραγωγής της ταινίας

Η Αμάντα Λιβανού, που ανέλαβε την παραγωγή από ελληνικής πλευράς, έχει να θυμηθεί: «Πριν τρία χρόνια ακριβώς, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν τρομερά ευγενικό Αμερικανό, τον Αντριου Μουσκάτο, φίλο της Εμμας Δοξιάδη, ότι παίζει ο Μπιλ Μάρεϊ σε δέκα μέρες στο Ηρώδειο κι αν προλαβαίνουμε να το κανονίσουμε να το τραβήξουμε. Εγώ είχα μόλις ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή, ήμουν με γύψο κι έπαιρνα πάρα πολλά παυσίπονα που μου είχαν δώσει στο νοσοκομείο και δεν πολυκαταλάβαινα, οπότε μάλλον γι' αυτό είπα ναι - κι επειδή άκουσα το όνομα Μπιλ Μάρεϊ. Ηταν οριακό, φυσικά τελικά τα καταφέραμε και ζήσαμε μια τρομερή βραδιά μ' αυτόν το συγκλονιστικό τύπο και μετά περάσαμε και λίγο χρόνο μαζί, στη Νότια Πελοπόννησο και γίναμε με την ομάδα ολόκληρη φίλοι. Πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί η ταινία, το μοντάζ εγινε εντός της πανδημίας μεταξύ τριών πολιτειών, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποια καλύτερη κατάληξη απ' το να κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών, σ' αυτό το πρώτο post-pandemic φεστιβάλ στις Κάννες. Ο Τιερί Φρεμό αγκάλιασε την ταινία από την πρώτη στιγμή και ο Bill ανυπομονεί να τζαμάρει στην Κρουαζέτ - κι εμείς μαζί του! Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη για τη στήριξή του, καθώς και στον Μάρκο Χολέβα και το ΕΚΚ.»

Περιμένοντας να δούμε ολόκληρη την ταινία, μια πρώτη γεύση από τον Μπιλ Μάρεϊ στο Ηρώδειο, στο τρέιλερ παρακάτω.


info | «New Worlds: Ο Bill Murray στο Ηρώδειο»
Με τους Bill Murray, Jan Vogler, Mira Wang, Vanessa Perez
Σκηνοθεσία Andrew Muscato
Διευθυντής Φωτογραφίας Mike Gomes
Σχεδιασμός Φωτισμού Rick Segel
Live Sound Engineer Chace Deschene
Created for the Stage by Bill Murray & Jan Vogler
Συμπαραγωγοί: Karen Duffy Εμμα Δοξιάδη
Παραγωγοί: Tanja Dorn, Αμάντα Λιβανού, Bill Murray, Andrew Muscato Jan Vogler
Διοργάνωση Συναυλίας MINOS EMI, Προγραμματισμός για την MINOS EMI: Αγγέλα Κόλλια
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου