Industry

Μια ιρανική ταινία σπάει τα ταμεία στα Γαλλία

στα 10

Δεν θα ήταν γεγονός, αν το «Nader & Simin: A Separation», του Ασγκάρ Φαρχαντί, που κέρδισε την Χρυσή Αρκτο στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή, ανάμεσα σε ταινίες όπως το «Τransformers 3» και το «X-Men», στις πρώτες θέσεις του γαλλικου box - office.

Μια ιρανική ταινία σπάει τα ταμεία στα Γαλλία

Εχοντας ξεπεράσει ήδη τις 600.000 εισιτήρια τον πρώτο μήνα προβολής του, το ιρανικό δράμα του Φαρχαντί είναι αυτή τη στιγμή η επιτυχία του καλοκαιρινού γαλλικού box - office, αποδεικνύοντας πως με σωστή προώθηση - αλλά και αρκετή τύχη - το καλλιτεχνικό σινεμά μπορεί ακόμη να συγκινεί το μεγάλο κοινό.

«Είναι μια έκπληξη», δηλώνει ο διευθυντής της Memento Films, εταιρίας διανομής της ταινίας στη Γαλλία, Αλεξάντρ Μαλέτ-Γκι. «Είναι ασυνήθιστο για ένα ιρανικό φιλμ να πηγαίνει τόσο καλά, αλλά νομίζω πως το κατάφερε επειδή είναι μια ταινία με παγκόσμιο θέμα. Αγγίζει τη θρησκεία, τη ζωή σε ένα γάμο, την οικογένεια. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με την ιστορία, είτε βρίσκεται στο Ιράν, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Μ.Βρετανία.»

Το «Nader & Simin: A Separation» άνοιξε στις 8 Ιουνίου σε 105 αίθουσες, αλλά ο κόσμος ήταν τόσος πολύς που αμέσως προστέθηκαν 50 κόπιες κάθε βδομάδα για να φτάσει σήμερα η ταινία να προβάλλεται σε 240 αίθουσες.

Ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία από το Ιράν, το «Kandahar» του Μοχσέν Μακχμαλμπάφ (που το 2001 είχε φτάσει τα 250.000 εισιτήρια), το φιλμ του Φαρχαντί αναμένεται να σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εισιτηρίων. Η επιτυχία του ανάγκασε και άλλους διανομείς στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γερμανία) να επισπεύσουν το άνοιγμα της ταινίας, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο τη Γαλλία.

Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο.