Buzz

metoogreece: Σειρά μέτρων για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης

στα 10

Στο περιθώριο ενός τοξικού διαλόγου που απειλεί να μετατρέψει το θέμα του #metoo στην Ελλάδα σε μικροκομματικό παιχνίδι, μια σειρά κυβερνητικών μέτρων μοιάζουν τουλάχιστον με ελάχιστη παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στο χώρο του πολιτισμού, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Flix Team
metoogreece: Σειρά μέτρων για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και πράξεις βίας και κατάχρησης εξουσίας στο χώρο του αθλητισμού, του θεάματος αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, η κυβέρνηση ανακοίνωση μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα βίας και κακοποίησης, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Σε λειτουργία έθεσε η κυβέρνηση την ιστοσελίδα metoogreece.gr για την καταγγελία φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας.

«Το metoogreece.gr είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. Από σήμερα, μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τη σιωπή! Εάν χρειάζεσαι βοήθεια υπάρχουν άνθρωποι εδώ για εσένα!», αναφέρεται στην περιγραφή της σελίδα της.

metoogreece

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν να κάνουν και με την πρόληψη τέτοιων φαινομένων όσο και την αυστηρότερη τιμωρία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας. Οπως εξήγησε, «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια».

metoogreece

metoogreece

Πέρα από τη διαδικτυακή πύλη ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. «Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Από τον Σεπτέμβριο, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος.