Buzz

Ο Μάντας Κβενταράβιτσους σκοτώθηκε στην Ουκρανία με την κάμερα στο χέρι

στα 10

Ο Λιθουανός παραγωγός και σκηνοθέτης σκοτώθηκε στην υπό ρωσική επίθεση Μαριούπολη, εκεί όπου είχε γυρίσει το 2016 ένα από τα πιο διάσημα ντοκιμαντέρ του.

Ο Μάντας Κβενταράβιτσους σκοτώθηκε στην Ουκρανία με την κάμερα στο χέρι

«Οι Ρώσοι εισβολείς σκότωσαν τον Λιθουανό σκηνοθέτη Μάντας Κβενταράβιτσους, δημιουργό του ντοκιμαντέρ "Mariupolis", καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαριούπολη», ανέφερε μέσω Twitter το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Τον θάνατο του σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ επιβεβαίωσε επίσης ο Ρώσος σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι, ιδρυτής του Φεστιβάλ Artdocfest στη Μόχα, όπου είχε προσκληθεί ο Μάντας Κβενταράβιτσους. «Σκοτώθηκε σήμερα στη Μαριούπολη, με την κάμερα στο χέρι, σ’ αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο του κακού εναντίον του κόσμου όλου», ανέφερε ο Βιτάλι Μάνσκι μέσω Facebook.

«Χάσαμε έναν σημαντικό δημιουργό, γνωστό στη Λιθουανία και στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος, παρά τον κίνδυνο, εργαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή στην Ουκρανία, που αμύνεται απέναντι στον Ρώσο εισβολέα», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Ζίτανας Νόσεντα.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές ο Μάντας Κβενταράβιτσους είχε συλληφθεί και φυλακιστεί από τους Ρώσους, οι οποίοι στη συνέχεια τον σκότωσαν και πέταξαν το κορμί του στο δρόμο. Οι αρχές κράτησαν κρυφό το θάνατό του προκειμένου να προστατεύσουν τη συζυγό του η οποία ταξίδεψε μέχρι τη Μαριούπολη για να παραλάβει τη σωρό του συζύγου της και να το επιστρέψει πίσω στη Λιθουανία.

mandas

Ο Μάντας Κβενταράβιτσους γεννήθηκε το 1976, σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ήταν βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους. Το διδακτορικό του είχε θέμα τον πόλεμο στην Τσετσενία, όπου και γύρισε το πρώτο του ντοκιμαντέρ, το «Barzakh» με θέμα την τύχη ανθρώπων που φυλακίζονται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και παραμένουν εξαφανισμένοι ακόμη και σήμερα.

Ακολούθησε, ειρωνικά, το «Mariupol», το 2016 με επίκεντρο την πόλη που όπως και σήμερα, πίσω στο 2014-2015 δεχόταν επίθεση από Ρώσους αυτονομιστές, με πρεμιέρα στη Berlinale και διεθνή αναγνώριση για τον δημιουργό της.

Το 2015, ο Μάντας Κβενταράβιτσους βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε ένα masterclass στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, ενώ η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, το «Partenonas» με γυρίσματα στην Αθήνα έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ της Βενετίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί, ο Μάντας Κβενταράβιτσους έπεσε νεκρός από ρωσικές σφαίρες στις 2 Απριλίου 2022.