Φεστιβάλ / Βραβεία

Και το βραβείο LUX Audience Film Award για το 2021 πηγαίνει στο «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου

στα 10

Για πρώτη χρονιά Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου απονέμουν το βραβείο LUX Audience Film Award.

Και το βραβείο LUX Audience Film Award για το 2021 πηγαίνει στο «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώνεται φέτος με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι ταινίες που ήταν υποψήφιες για φέτος για το LUX Audience Award 2021 ήταν το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ από τη Δανία (που στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς και φυσικά η ταινία που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για το 2021), το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου από τη Ρουμανία, το ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ και ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και το «Corpus Christi» του Γιαν Κομάσα από την Πολωνία, το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Γιαν Κομάσα που είδαμε και στην Ελλάδα σε διανομή Τριανόν.

Collective

Το Βραβείο Lux Audience Film Award για το 2021, που προέκυψε από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την ψήφο του κοινού από όλη την Ευρώπη, πηγαίνει φέτος στο «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου.

Ενας τολμηρός ρεπόρτερ αποφασίζει να ερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου Collective στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 2015 όπου ξέσπασε πυρκαγιά.

Το ντοκιμαντέρ του Γερμανορουμάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νανάου παρακολουθεί τα βήματά του αναδεικνύοντας την ερευνητική δημοσιογραφία σε μια σπουδαία της στιγμή. Η πυρκαγιά στο κλαμπ «Colectiv», απ' όπου και ο τίτλος της ταινίας, πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στη Ρουμανία και πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς με αίτημα και κατάληξη την παραίτηση τη κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το LUX Audience Film Award

Collective 607