Φεστιβάλ / Βραβεία

Το βραβείο LUX στρέφει το βλέμμα στη δύναμη του ευρωπαϊκού σινεμά

στα 10

Με μια καμπάνια που θα υποτιτλιστεί σε 24 γλώσσες, το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται από φέτος και το βραβείο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το βραβείο LUX στρέφει το βλέμμα στη δύναμη του ευρωπαϊκού σινεμά

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώνεται φέτος με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι ταινίες που είναι υποψήφιες για φέτος για το LUX Audience Award 2021 είναι το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ από τη Δανία (που στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς, το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου από τη Ρουμανία, το ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ και το «Corpus Christi» του Γιαν Κομάσα από την Πολωνία, το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Γιαν Κομάσα που είδαμε και στην Ελλάδα σε διανομή Τριανόν.

lux

Ο φετινός νικητής του Βραβείο LUX, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των Europa Cinemas, θα επιλέγεται από κοινού από τους Ευρωπαίους πολίτες (50%) και τους ευρωβουλευτές (50%), με την τελετή απονομής να είναι προγραμματισμένη στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Απριλίου 2021.

Για την ενίσχυση της ορατότητας τόσο του βραβείου όσο και του ευρωπαϊκού σινεμά, το βραβείο LUX λανσάρει μια καμπάνια με 27 πρεσβευτές, πολιτικούς και καλλιτέχνες (ανάμεσά τους ο ηθοποιός Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και η Τζοάνα Κούλιγκ του «Ψυχρού Πολέμου») που θα υποτιτλιστεί σε 24 γλώσσες και θα κάνει το γύρο της Ευρώπης και του κόσμου.


Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ μέχρι και τις 11 Απριλίου του 2021. Μετά από κλήρωση συμμετέχοντες θα κερίσουν δώρα: τη συμμετοχή τους στην τελετή της απονομής του βραβείου στις 28 Απριλίου του 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ή/και τη συμμετοχή τους στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων του 2021 στο Βερολίνο.


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.