Buzz

Πέθανε η σκηνοθέτης Λίνα Βερτμίλερ

στα 10

H πρώτη σκηνοθέτης που κέρδισε υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, θρυλική για την ιστορία των γυναικών πίσω από την κάμερα, πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Λίνα Βερτμίλερ στο σπίτι της στην Ιταλία.

Flix Team
Πέθανε η σκηνοθέτης Λίνα Βερτμίλερ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών η Λίνα Βερτμίλερ, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, στο σπίτι της στην Ιταλία. Σύμφωνα με φιλικό της πρόσωπο η σεναριογράφος και σκηνοθέτης «πέθανε ήσυχα στο σπίτι της δίπλα στην κόρη της και σε αγαπημένα της πρόσωπα».

Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1928 όπου και μεγάλωσε και, σύμφωνα με την ίδια, είχε αποβληθεί από αρκετά καθολικά σχολεία ενώ από αρκετά μικρή ηλικία ανέπτυξε μια αγάπη για τα κόμικς, και κυρίως το «Flash Gordon» και το ρωσικό θέατρο. Μέσω φίλων της γνώρισε τον σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι όπου γρήγορα έγινε ο μέντοράς της.

Lina Wertmüller

Ο Φελίνι προσέλαβε την Βερτμίλερ ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του «8 ½» το 1963, την ίδια χρονιά που η ίδια σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία με τίτλο «The Basilisks» όπου και κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 1972 έκανε το ντεμπούτο της στις Κάννες με το «The Seduction of Mimi», όπου σατίριζε την ανδρική λίμπιντο, επιστρέφοντας την επόμενη χρονιά με το θρυλικό «Love and Anarchy».

Το 1975 έκανε πρεμιέρα η ταινία της «Swept Away», η οποία ξαναγυρίστηκε 27 χρόνια αργότερα από τον Γκάι Ρίτσι και τη Μαντόνα. Η ταινία χάρισε στην Βερτμίλερ μια σειρά από βραβεία ανάμεσά τους και εκείνο της Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την Ενωση Κριτικών της Νέας Υόρκης.

Λίνα Με τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι και την Μαριάντζελα Μελάτο στο «The Seduction of Mimi»

L;ina Με τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι και την Μαριάντζελα Μελάτο στο «Swept Away»

Η υποψηφιότητά της για Οσκαρ Σκηνοθεσίας ήρθε σύντομα για την ταινία της «Seven Beauties» η οποία μιλούσε για την εμπειρία ενός Ιταλού στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο που έχασε από τον Τζον Αβιλντσεν για το «Rocky» η υποψηφιότητά της έγραψε ιστορία και άνοιξε το δρόμο για άλλες γυναίκες σκηνοθέτες όπως η Κάθριν Μπίγκελοου που κέρδισε το 2010 για το «The Hurt Locker» και η Κλόι Ζάο που κέρδισε το 2021 για το «Nomadland».

Η τελευταία της ταινία ήταν το 2004, το «Too Much Romance… It's Time for Stuffed Peppers».

Lina Wertmüller

Το 2019 της απονεμήθηκε ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ καθώς και ένα τιμητικό Οσκαρ για την συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο.