Η φετινή Μόστρα επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη στιγμή για τη Λόρα Ντερν, καθώς η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός θα είναι εκείνη που θα εκφωνήσει το laudatio προς τιμήν του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος θα παραλάβει τον Χρυσό Λέοντα Συνολικής Προσφοράς. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 83ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αναγνωρίζοντας την πολυετή διαδρομή του Κλούνεϊ ως ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού.
Η επιλογή της Ντερν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν πρόσφατα στο «Jay Kelly» του Νόα Μπόμπακ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στη Βενετία το 2025, ενώ η σχέση της Ντερν με το φεστιβάλ μετρά ήδη δεκαετίες. Από το Λίντο έχει περάσει με ταινίες όπως τα «Haunted Summer» του Ιβάν Πάσερ, «October Sky» του Τζο Τζόνστον, «Dr. T & the Women» του Ρόμπερτ Ολτμαν, «Inland Empire» του Ντέιβιντ Λιντς και «Marriage Story» του Μπόμπακ, για το οποίο απέσπασε το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Ντερν αναλαμβάνει να τιμήσει έναν δημιουργό που παραλαμβάνει τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του. Το 2006 είχε εκφωνήσει το laudatio για τον Ντέιβιντ Λιντς, όταν το φεστιβάλ απένειμε στον σκηνοθέτη την ίδια διάκριση.
Ο Κλούνεϊ, άλλωστε, αποτελεί γνώριμη παρουσία στο Λίντο, έχοντας επιστρέψει επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια με ταινίες που σημάδεψαν διαφορετικές περιόδους της καριέρας του. Ανάμεσά τους το «Out of Sight» το 1998, το «Good Night, and Good Luck» το 2005, το «Wolfs» το 2024 και το «Jay Kelly» πέρυσι.
Η φετινή βράβευση επισφραγίζει μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες και έχει κινηθεί από το mainstream θέαμα μέχρι το ανεξάρτητο σινεμά, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα. Ο Κλούνεϊ είναι, μάλιστα, ένας από τους μόλις τρεις ανθρώπους στην ιστορία των Οσκαρ που έχουν υπάρξει υποψήφιοι σε έξι διαφορετικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου, Β' Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Διασκευασμένου Σεναρίου.
Το 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 2 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα είναι εκεί για να σας μεταφέρει μία πλήρη ανταπόκριση, με κριτικές, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του Λίντο.
Διαβάστε ακόμα:
- Βενετία 2026: Ολο το επίσημο πρόγραμμα
- Βενετία 2026: Οι 25 ταινίες που το Flix θα τρέξει να δει
- Βενετία 2026: Το «NAZA» συμπληρώνει το παζλ της Βενετίας με ένα ντοκιμαντέρ για τη Γάζα
- Αντιδράσεις για την έλλειψη γυναικών στο διαγωνιστικό της Βενετίας
- Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Production Bridge του 83ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
