Φεστιβάλ / Βραβεία

Στην πανσέληνο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου

στα 10

Δεύτερη χρονιά στην Κίμωλο, Σεπτέμβριο φέτος αντί για Ιούνιο αλλά και με λιγότερο αέρα που επέτρεψε στο Φεστιβάλ να προβάλλει ταινίες στις υπέροχες παραλίες του νησιού.

Flix Team
Στην πανσέληνο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου

Αλλάζοντας εποχή (από τον Ιούνιο που είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη διοργάνωση το 2019) λόγω της πανδημίας, αλλά κερδίζοντας σε λιγότερο άνεμο που του επέτρεψε να περιηγηθεί στις μαγευτικές παραλίες του νησιού των Κυκλάδων, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου ολοκληρώθηκε μετά από μια εβδομάδα που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και στάσεις - στη χώρα, στα Πράσσα, στο λιμάνι της Ψάθης και σε κάθε γωνιά του κόσμου μέσα από το πρόγραμμα των ταινιών που προβλήθηκαν και διακρίθηκαν στα βραβεία του Φεστιβάλ.

kimolos

kimolos

kimolos

Το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην ταινία «Arracht» των Τομ Σάλιβαν και Τόμας ο Σουιλεμπάιν από την Ιρλανδία. Μια ιστορία που διαδραματίζεται το 1845 με θέμα τον αγώνα επιβίωσης ενός ψαρά. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Tallinn Black Nights Film Festival, επίσης ήταν υποψήφια για 11 βραβεία στα Irish Film and Television Awards. Η προβολή της πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ψάθης που ήταν φωτισμένο με πυρσούς και πολλά μικρά φαναράκια.

kimolos

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία «A Certain Kind of Silence από την Τσεχία σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χογκενάουερ, με πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα η οποία ξεκινά να εργάζεται στο εξωτερικό για μια πλούσια οικογένεια σε μια πολυτελή βίλα. Πρέπει να φροντίσει τον δέκα χρονών γιο ο οποίος ακολουθεί πολλούς περίεργους κανόνες. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πρόκειται για αληθινή ιστορία που συνέβη το 2013 στην Γερμανία. Η προβολή της έγινε στην πλατεία της Σωτήρας στη χώρα της Κιμώλου.

Το Βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία «Nomades» του Ολιβιέ Κουσεμάκ, συμπαραγωγής Μαρόκου και Γαλλίας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου που θέλει να φύγει από το σπίτι του στο Μαρόκο και να περάσει απέναντι στην Ευρώπη. Η μητέρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον σταματήσει. Επίκαιρη ταινία που έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και συγκίνησε το κοινό του νησιού. Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στην μαγευτική παραλία Πράσσα υπό το φως της πανσελήνου.

kimolos

Ειδική Μνεία δόθηκε στο «A Dark, Dark Man» του Αντιλκάν Γερζανόφ από το Καζακστάν. Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου (Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, Φεστιβάλ της Μπουσάν, Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κ.ά.). Η υπόθεση έχει ως εξής: ένα αγόρι σκοτώνεται σε ένα χωριό. Ενας ντετέκτιβ αναλαμβάνει την υπόθεση, ενώ τοπικοί αστυνομικοί ήδη έχουν συλλάβει τον δολοφόνο. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός ένοχος;

Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αριστοτέλη Μεταξά (Διευθυντής Φωτογραφίας, Μέλος ΔΣ ΕΡΤ) και μέλη τους Φραντσέσκα Μπαρτελίνι (Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, Ιταλία), Κάρλος Αλαστρουέι (Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Ισπανία), Κάτια Πανταζή (Παραγωγός, Ελλάδα), Ιλία Αντονένκο (Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φεστιβάλ, Ρωσία).

kimolos

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο, παρουσία του δημάρχου Κιμώλου κυρίου Βεντούρη. Η Μία Αδαμίδου η παρουσιάστρια του φετινού φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Manuel de Coco, αποχαιρετώντας το κοινό ανανέωσαν το ραντεβού για τον Ιούνιο του 2021.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.


Η εταιρεία παραγωγής Glory Films και ο Δήμος Κιμώλου συνδιοργάνωσαν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Μεγάλος χορηγός ήταν η ΕΡΤ. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7FM και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8FM. Αρωγός του φεστιβάλ ήταν η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και χορηγός του η εταιρεία Ορυκτών Μπεντομάιν. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη δώρισε στο φεστιβάλ τεχνικό εξοπλισμό. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υλοποιήθηκε αποκλειστικά με την οικονομική υποστήριξη της ΕΡΤ.

kimolos