Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Ημέρα δέκατη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν τη δέκατη ημέρα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2011: Ημέρα δέκατη
Ο Σον Πεν λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου για το «This Must Be the Place» του Πάολο Σορεντίνο

H συνέντευξη Τύπου του «This Is Not a Film» των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς μπορεί να σημαδεύτηκε από την απουσία του πρώτου, ο οποίος την παρακολούθησε μέσω Skype, αλλά υπήρξε μάλλον η πιο πολιτική στιγμή της εντέκατης ημέρας του φεστιβάλ. «Μας έχει απαγορευτεί να κινηματογραφούμε την κοινωνία μας, έτσι στρέψαμε την κάμερα στους εαυτούς μας», δήλωσε ο Μιρταχμάς εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι δύο Ιρανοί σκηνοθέτες αποφάσισαν να κινηματογραφήσουν ένα video diary των περιπετειών τους με το καθεστώς, «Δεν θέλαμε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα και έτσι σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την κατάσταση προς όφελος μας. Αποφασίσαμε να αντλήσουμε δύναμη από όσα αναγκαζόμαστε να ζούμε καθημερινά».

Με κανονικά μαλλιά ήρθε στη συνέντευξη Τύπου του «This Must Be the Place» του Παόλο Σορεντίνο, ο Σον Πεν, φανερά ενθουσιασμένος από την συνάντηση και την συνεργασία του με τον Ιταλό σκηνοθέτη: «Συναντηθήκαμε στις Κάννες το 2008. Τότε ο Πάολο είχε κερδίσει το βραβείο της Επιτροπής για το “Il Divo”. Του είπα “Οποτε θες, όπου θες, με οποιοδήποτε σενάριο, θέλω να δουλέψω μαζί σου. Ενα χρόνο μετά έλαβα το σενάριο του “This Must Be The Place” και είπα αμέσως το ναι. Μιλήσαμε πολύ για την κατάθλιψη του ήρωα και την επίπτωση που θα είχε αυτό στην εμφάνιση του ήρωα. Ο Πάολο έχει ένα πολύ καθαρό βλέμμα για τα πράγματα. Είναι σαν ένας πιανίστας και εγώ απλά γύριζα τις σελίδες της παρτιτούρας. Ο Πάολο έχει μαγικά χέρια όταν βρίσκεται στο γύρισμα».

Εχοντας αναστατώσει την Κρουαζέτ ήδη με την άφιξη του, ο Ράιαν Γκόσλινγκ βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου για το «Drive» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, στην οποια φυσικά σχολιάστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και οι δηλώσεις του συμπατριώτη του Ρεφν, Λαρς φον Τρίερ. Ο 41 ετών σκηνοθέτης επιτέθηκε στον Τρίερ δηλώνοντας: «Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Λαρς ήταν απαράδεκτο. Δε θα σχολιάσω την ταινία του γιατί δεν την έχω δει. Η δήλωσή του όμως αποτελεί παράδειγμα του πόσο στενόμυαλα σκέφτονται οι συμπατριώτες μου οι οποίοι ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω τους. Αηδίασα με όσα είπε και το πόσο πλήγωσαν τα λόγια του την οικογένειά μου και όλους τους υπόλοιπους. Αλλά δε θα του πω εγώ πως να ζήσει τη ζωή του. Είναι πλέον μεγάλος άνθρωπος». Λίγες ώρες μετά ο Λαρς φον Τρίερ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Ρεφν θα δήλωνε: «Τον ξέρω από τότε που ήταν παιδί. Ποιος τον γαμάει;».

Το βράδι οι επίσημες πρεμιέρες του «Τhis Must Be the Place» και «Drive» μετέτρεψαν ένα τυπικό βράδι Παρασκευής σε έναν θρίαμβο glam και προσμονής. Για την ταινία του Σορεντίνο, το κόκκινο χαλί περπάτησαν οι Σον Πεν, η Ροζάριο Ντόσον, η Φέι Ντάναγουεϊ, η Ιβ Χιούσον (κόρη του Μπόνο των U2 που πρωταγωνιστεί και στην ταινία), ο Ντέιβιντ Μπερν (που υπογράφει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας), ενώ για την ταινία του Ρεφν, ο Ράιαν Γκόσλινγκ ήταν αρκετός από μονος του για να προκαλέσει συμφόρηση στην Κρουαζέτ.

Διαβάστε τι συνέβη την πρώτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη τη δεύτερη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τρίτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τέταρτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την πέμπτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την έκτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την έβδομη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την όγδοη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την ένατη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

 

Tags: Cannes 2011