Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Ημέρα όγδοη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν την όγδοη ημέρα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2011: Ημέρα όγδοη

Κάννες 2011: Ημέρα όγδοη – Τετάρτη 18 Μαΐου

Μεγάλη ημέρα για τη γαλλική ειδησεογραφία σήμερα, μια και έγινε η προβολή της ταινίας του Ζαβιέ Ντιρινγκέρ, «La Conquette», με θέμα την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στη θέση του Προέδρου της Γαλλίας. Το βράδυ η ταινία βγαίνει και στις κινηματογραφικές αίθουσας όλης της χώρας. Ο σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε στη συνέντευξη τύπου: «Οι πολιτικοί πολεμούν μεταξύ τους με μικρές φράσεις, αντί για όπλα.» Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγο καιρό στο περιοδικό Telerama, εξήγησε γιατί δε θα δει την ταινία: «για να προστατέψω την ψυχική μου υγεία! Ο ναρκισσισμός δεν είναι ποτέ καλή λύση.»

Συνέντευξη τύπου και επίσημη πρεμιέρα για την ταινία «Hanezu No Tsuki» της Ναόμι Καβάσε. Η σκηνοθέτης είπε συγκινημένη, «Η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι σύνθετη: υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι και πρόσφυγες. Η σκέψη μου είναι μαζί τους. Στις Κάννες υπάρχουν πολλά μέρη όπου συλλέγονται χρήματα για να σταλεί βοήθεια. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη γενναιοδωρία.»

Ο Λαρς φον Τρίερ προκάλεσε ταραχή στο Φεστιβάλ Καννών, όχι με την ταινία του, αυτή τη φορά, αλλά με τις δηλώσεις του. Δείτε τι είπε ο Λαρς φον Τρίερ στη συνέντευξη τύπου για τη νέα του ταινία, «Melancholia», αλλά και τι προκάλεσε την αντίδραση της (μάλλον υπερβολικά εύθικτης) διεύθυνσης του Φεστιβάλ.

Προβολή της ταινίας της Αλεξ Στέιπλτον, «Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel», με θέμα τον ανατρεπτικό σκηνοθέτη Ρότζερ Κόρμαν, το σπουδαίο έργο του και τη σημασία του στον κινηματογράφο – ας μην ξεχνάμε ότι εκείνος ανακάλυψε σκηνοθέτες όπως ο Κόπολα, ο Σκορσέζε ή ο Τζόναθαν Ντέμι.

Προβολή της ταινίας «18 Days», όπου δέκα Αιγύπτιοι σκηνοθέτες καταθέτουν τις δικές τους εικόνες της πρόσφατης λαϊκής επανάστασης. Η ταινία προβάλλεται ως μέρος του αφιερώματος του Φεστιβάλ στο σινεμά της Αιγύπτου.

Δεκαοχτώ άτομα ανέβηκαν στη σκηνή στη συνέντευξη τύπου για την ταινία «Oslo, August 31st», του Γιοακίμ Τρίερ. Συγκινημένος ο Τρίερ ανέφερε ότι το 1959 βρισκόταν στην ίδια θέση ο παπούς του, Ερικ Λόχεν, με την ταινία «The Chasers».

Διαβάστε τι συνέβη την πρώτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη τη δεύτερη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τρίτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τέταρτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την πέμπτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την έκτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την έβδομη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών