Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Τζον, η Γιόκο και οι Beatles στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

στα 10

Τα αγαπημένα, θρυλικά «σκαθάρια» της Μεγάλης Βρετανίας κάνουν εις διπλούν την εμφάνισή τους στο 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Τζον, η Γιόκο και οι Beatles στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Για πολλούς οι Beatles αποτελούν το πιο επιτυχημένο μουσικό συγκρότημα όλων των εποχών. Η δισκογραφία, η καριέρα, αλλά και η υστεροφημία τους επιβεβαιώνουν -και με το παραπάνω- τον χαρακτηρισμό αυτόν. Κυριάρχησαν στα charts της μουσικής βιομηχανίας για μια ολόκληρη δεκαετία, κατάφεραν να πουλήσουν περισσότερους από εξακόσια εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, αποτέλεσαν σύμβολο που διαμόρφωσε την ποπ κουλτούρα όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της μουσικής, επηρεάζοντας με τον ήχο τους τις γενιές καλλιτεχνών που τους διαδέχτηκαν.

Στον κινηματογράφο δε, το συγκρότημα είχε ουκ ολίγες φορές την τιμητική του. «A Hard Day's Night» (1964), «Magical Mystery Tour» (1967), «Yellow Submarine» (1968) και «Let It Be» (1970) -για το οποίο κέρδισαν το Oσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης- αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα της συνάντησης της μπάντας με την έβδομη τέχνη.

Let It Be 607 Let It Be, 1970

Η παρουσία τους στον χώρο του ντοκιμαντέρ υπήρξε εξίσου εμβληματική. Είτε ως αντικείμενα της κινηματογράφησης («The Beatles: The First U.S. Visit», 1991) είτε ως ευρύτερo στοιχείο της θεματικής («Good Ol' Freda», 2013) η μπάντα αποτελεί σημείο αναφοράς που σταθερά απηχεί στο beatloμανές -και όχι μόνο- κοινό ανά τον κόσμο. Δημιουργίες όπως το πρόσφατο «The Beatles: Get Back» (2021) του Πίτερ Τζάκσον επιβεβαιώνουν το αστείρευτο ενδιαφέρον των θεατών για τα τέσσερα μουσικά είδωλα από το Λίβερπουλ και συγχρόνως αναδεικνύουν την επίδραση που ασκεί η καλλιτεχνική τους υπόσταση μέχρι και σήμερα.

The Beatles: Get Back 607 The Beatles: Get Back, 2021

Στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, συναντάμε τους Beatles μέσα από δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν. Το πρώτο εξ αυτών φέρει τον τίτλο «Things We Said Today», ανήκει στον ρουμανικής καταγωγής δημιουργό Αντρέι Ούζιτσα και σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι έτοιμο πριν από δέκα χρόνια. Αποτελεί μια ματιά στην πρώτη, ιδιαίτερα διάσημη περιοδεία του συγκροτήματος στη Βόρεια Αμερική.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ πρόκειται για το «One to One: John & Yoko» των Κέβιν Μακντόναλντ και Σαμ Ράις-Έντουαρτς, το οποίο εστιάζει στη θυελλώδη σχέση του Τζον Λένον με τη Γιόκο Όνο. Στην επίσημη ιστοσελίδα για τον Λένον (www.johnlennon.com), το ντοκιμαντέρ περιγράφεται ως «μια συγκινητική ματιά στη ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη, η οποία εξερευνά τον μουσικό, προσωπικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό τους κόσμο». Ο ίδιος ο Μακντόναλντ δήλωσε ότι ήθελε να κάνει μία ταινία που να εκπλήσσει και ταυτόχρονα να ευχαριστεί ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους θαυμαστές των δύο καλλιτεχνών, εστιάζοντας σε μία μεταβατική περίοδο της ζωής τους, διηγούμενος την ιστορία μέσα από τα δικά τους λόγια, εικόνες και μουσική. Χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τα εξαιρετικής ομορφιάς 16mm φιλμ από τη μοναδική μεγάλης διάρκειας συναυλία που έδωσε ο Λένον μετά την αποχώρησή του από τους Beatles, η ταινία ευελπιστεί να συστήσει στο κοινό μία πιο προσωπική εκδοχή του ζευγαριού και παράλληλα να φωτίσει τις πολιτικά ριζοσπαστικές και πειραματικές του πλευρές.

John Lennon Yoko Ono main Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.