Buzz

«Προβλέψιμο»: Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είδε το τρέιλερ του «Dune» του Ντενί Βιλνέβ

στα 10

Ο σκηνοθέτης που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει το όραμά του πάνω στο αριστούργημα του Φρανκ Χέρμπερτ κρίνει το τρέιλερ του νέου «Dune» και αμφιβάλλει πως το συστημικό σινεμά μπορεί να εκπλήξει.

«Προβλέψιμο»: Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είδε το τρέιλερ του «Dune» του Ντενί Βιλνέβ

«Είδα το τρέιλερ. Είναι πολύ καλοφτιαγμένο. Βλέπουμε ότι είναι σινεμά βιομηχανικό, ότι υπάρχουν πολλά χρήματα από πίσω και ότι ήταν ακριβό. Αλλά αν ήταν πολύ ακριβό, θα πρέπει να φαίνεται στις αναλογίες. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η φόρμα είναι όμοια με αυτό που γίνεται παντού. Το φως, οι ηθοποιοί, όλα είναι προβλέψιμα.»

Αυτή είναι η γνώμη/πρόβλεψη του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι για το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ που κατά τη γνώμη του Χιλιανού ιδιοσυγκρασιακού σκηνοθέτη δεν μπορεί να ανήκει στο σινεμά του δημιουργού: «Το βιομηχανικό σινεμά δεν είναι συμβατό με το σινεμά του δημιουργού. Για το πρώτο, τα χρήματα έρχονται πάντα πρώτα. Για το δεύτερο, είναι το αντίθετο, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ένας σκηνοθέτης, είτε είναι ο φιλος μου ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν ή ο Ντενί Βιλνέβ. Το βιομηχανικό σινεμά προωθεί τη διασκέδαση, είναι ένα σόου που δεν προορίζεται για να αλλάξει την ανθρωπότητα ή την κοινωνία.»

dune jodorowski

Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι προσπάθησε να κάνει ταινία το «Dune» πίσω στο 1974, ένα πρότζεκτ που θεωρείται ίσως το σημαντικότερο φιλμ που δεν έγινε ποτέ - η ιστορία του υπάρχει καταγεγραμμένη στο υπέροχο ντοκιμαντέρ «Jodorowsky's Dune».

Στη δική του ταινία θα πρωταγωνιστούσαν από τον Σαλβαντόρ Νταλί μέχρι τον Ορσον Γουέλς, ο σχεδιασμός ανήκε, ανάμεσα σε άλλους, στον Moebius και τον Χανς Γκάιγκερ, τη μουσική θα υπέγραφαν οι Pink Floyd και μια πρώτη πρόβλεψη για τη διάρκεια της ταινίας άγγιζε τις 14 ώρες. Δεν βρέθηκε ποτέ χρηματοδότης και λίγο αργότερα τα δικαιώματα του βιβλίου πέρασαν στον Ντίνο Ντε Λαουρέντις που έδωσε την ευκαιρία στον Ντέιβιντ Λιντς να ζωντανέψει τον κόσμο του Χέρμπερτ, αφαιρώντας του ωστόσο το director's cut με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε για μια ταινία που πληγώνει ακόμη και σήμερα τον δημιουργό του.

Dune

«Το "Dune" είναι ένα βιβλίο σαν του Προυστ. Είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πολύ πολύ λογοτεχνική. Είναι δύσκολο να βρεις εικόνες για το φιλμ... Την πρώτη φορά που θεώρησαν ασφαλές να το κάνουν ταινία, το έκανε ο Ντέιβιντ Λιντς. Το όνειρο όμως ήταν δικό μου. Εδειξαν την ταινία στο Παρίσι και ο γιος μου με πήγε να τη δω. Ημουν τόσο χαρούμενος γιατί ήταν μια απαίσια ταινία. Συνειδητοποίησα τότε πως κανείς δεν μπορεί να κάνει το "Dune" ταινία. Είναι ένας θρύλος.», είχε δηλώσει παλιότερα ο Χοδορόφσκι που θα περιμένει μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη τις 18 Δεκεμβρίου του 2020 για να δει αν θα είναι το ίδιο «χαρούμενος» και με την ταινία του Ντενί Βιλνέβ.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Επιασε αμμοθύελλα! Το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ έχει τρέιλερ!