Φεστιβάλ / Βραβεία

«It's getting hot in here»: Το «Nymphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ αψηφά το κρύο του Βερολίνου!

στα 10

Μια καινούρια καυτή φωτογραφία, μια κλειστή προβολή αποσπασμάτων από το φιλμ για τους διανομείς και νέες πληροφορίες για την ταινία, κάνουν το «Nymphomaniac» talk of the festival ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη έτοιμη...

«It's getting hot in here»: Το «Nymphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ αψηφά το κρύο του Βερολίνου!

Μια κλειστή προβολή στην οποία οι διανομείς του φιλμ από όλο τον κόσμο είδαν υλικό από την καινούρια ταινία του Τρίερ, ήταν αυτό για το οποίο μιλούσε χθες ολόκληρο το φεστιβάλ του Βερολίνου. Μπορεί η μυστικότητα για το προβλήθηκε να μη μας επιτρέπει να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αλλά αργότερα μέσα στη μέρα, η Zentropa έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από το φιλμ που μας αφήνει να υποψιαστούμε μερικά πράγματα.

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ γυμνόστηθη, ανάμεσα σε δυο ημίγυμνους μαύρους άντρες είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς να φαντάζεται την πορεία που θα ακολουθήσει η ταινία που περιγράφεται ως «η ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όπως την αφηγείται η ίδια, η κατά δική της παραδοχή νυμφομανής Τζο. Ενα κρύο βράδυ, ο ηλικιωμένος, γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, θα την βρει χτυπημένη σε ένα δρομάκι. Θα την πάρει σπίτι του και θα περιποιηθεί τα τραύματά της, ενώ παράλληλα τη ρωτά για την ζωή της. Θα την ακούσει με προσοχή καθώς εκείνη θα του διηγηθεί σε οχτώ κεφάλαια, ολόκληρη την ζωή της, μια ιστορία πλούσια σε συσχετισμούς, γεγονότα και συμπτώσεις».

2

Τόσο πλούσια στην πραγματικότητα, που τώρα ξέρουμε ότι το «Nymphomaniac» θα είναι σίγουρα όχι μία, αλλά δύο ταινίες, αλλά και ότι πιθανότατα, η ιστορία του δεν θα εξαντληθεί στην μεγάλη οθόνη. Ξεκινώντας από ένα σενάριο 268 σελίδων και μετά από έντεκα εβδομάδες γυρισμάτων, ο Τρίερ βρέθηκε με εκατό ώρες υλικού, από τις οποίες σύμφωνα με τον Πέτερ Αλμπεκ Γιένσεν της Zentropa το πρώτο cut διαρκούσε επτά ολόκληρες ώρες: «Υπάρχει υλικό σχεδόν για τρεις ταινίες και είναι όλο καλό. Δεν είμαι ακόμη σίγουρος τι από αυτό θα χρησιμοποιηθεί και πως. Η ταινία θα είναι πιθανότατα το αριστούργημα του Λαρς Φον Τρίερ. Εχει τόσες δυνατότητες, τόσο μεγαλείο, χιούμορ, υπέροχη εικονογραφία, δείχνει τον Τρίερ στο καλύτερό του σημείο. Ο Λαρς έχει προς το παρόν μοντάρει το ένα τέταρτο της ταινίας του και μπορώ να σας πω ότι είναι η πιο φιλόδοξη της καριέρας του».

Κι απ΄ότι φαίνεται ίσως όχι μόνο ταινία. Η διευθύνουσα σύμβουλος της TrustNordisk που έχει αναλάβει τις πωλήσεις και τη διανομή της ταινίας στην Σκανδιναβία Ρίκε Ενις λέει πως «το φίμ ειναι ε κάθε πιθανό τρόπο προκλητικό και συναρπαστικό. Είμαι πεπεισμένη πως με τον πλούτο του υλικού που έχουμε στα χέρια μας και τον διαθέσιμο χρόνο, θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε μια καμπάνια που θα ταρακουνήσει τον κόσμο του σινεμά».

2

Κι αν το όνομα και η φήμη του Τρίερ, και το πάντα ελκυστικό θέμα του σεξ, δεν αρκούν από μόνα τους για κάτι τέτοιο, το «Nymphomaniac», έχει ένα απο τα πιο εντυοπωσιακά καστ που συναντήσαμε εδώ και πολύ καιρό στο σινεμά: Εκτός από την Σαρλότ Γκενσμπούργκ και τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ που κρατούν τους δύο βασικούς ρόλους, στο φιλμ πρωταγωνιστούν επίσης οι Σάια ΛαΜπεφ, Ούμα Θέρμαν, Τζέιμι Μπελ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Γουίλεμ Νταφόε, Κόνι Νίλσεν, Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ούντο Κίερ, Σάσκια Ριβς, Μία Γκοθ και πολλοί ακόμη ηθοποιοί.

Το φιλμ θα βγει στις αίθουσες σύμφωνα με το site της TrustNordisk στο τέλος του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι μια πιθανή προβολή του στο φεστιβάλ των Καννών τον επόμενο Μάιο, μοιάζει να μπαίνει πλέον πιο βαθιά στη σφαίρα των πιθανοτήτων. Αλλά καθώς ο Τρίερ υπήρξε πέρα από οτιδήποτε άλλο, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του σταθερά απρόβλεπτος, θα προτιμήσουμε να περιμένουμε για τη συνέχεια αντί να κάνουμε υποθέσεις.

Ενα είναι σίγουρο πάντως: το ενδιαφέρον μας έχει ήδη ερεθιστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το «Νymphomaniac εδώ.