Πρώτη υποψηφιότητα στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον πρωτοεμφανιζόμενο στο σινεμά κομίστα Γιώργο Γούση και τον «Χειροπαλαιστή» του.
Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;
Καταρχάς, σαν γεγονός είναι πολύ ευχάριστο, γιατί, για να είμαστε εδώ σημαίνει, πως η ταινία μας ψηφίστηκε από επαγγελματίες του κινηματογράφου και αυτό, για έναν πρωτάρη σαν εμένα είναι πολύ τιμητικό. Μέσα από αυτό προκύπτει και η ιδιαιτερότητα της υποψηφιότητάς μου, καθώς είναι η πρώτη μου, για την πρώτη μου κινηματογραφική απόπειρα ενώ προέρχομαι από έναν άλλον αφηγηματικό χώρο, αυτό των κόμικ, στον οποίο δραστηριοποιούμαι 13 χρόνια. Συνεπώς, για μένα ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στο πεδίο δράσης μου, που μου θύμισε πώς είναι να είμαι ξανά πρωτάρης και μου προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης ενός νέου αφηγηματικού μέσου.
Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;
Δυστυχώς, δεν είχα τη δυνατότητα να δω τα άλλα δύο ντοκιμαντέρ σε κάποιο φεστιβάλ και δεδομένου ότι δεν είμαι μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, δεν είχα πρόσβαση σε αυτά μέσω της διαδικασίας. Ωστόσο, από ό, τι έχω διαβάσει σε συνεντεύξεις των δύο συνυποψηφίων και από το υλικό που έχουν ανεβάσει στο ίντερνετ, μου φαίνονται ενδιαφέροντα, τόσο θεματικά, όσο και κινηματογραφικά. Μάλιστα, εντοπίζω κοινά στοιχεία ανάμεσα στα τρία υποψήφια ντοκιμαντέρ, από την άποψη ότι φέρουν μία σύγχρονη ματιά στον τρόπο προσέγγισης και κινηματογράφησης του θέματος, αποκλίνοντας από το ντοκιμαντέρ που μοιάζει με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.
Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;
Θεωρώντας ότι η δημιουργία μίας ταινίας είναι ομαδικό σπορ, το ένα ευχαριστώ είναι περιοριστικό. Αν εξαιρέσω όμως, από αυτή την ευχαριστήρια διαδικασία τον Γιώργο Κουτσαλιάρη, ως βασικό συνδημιουργό, μένει ο αδερφός μου, ο Παναγιώτης Γούσης, πρωταγωνιστής της ταινίας και αντικείμενο της παρατήρησής μας, γιατί, χωρίς να φοβάται την έκθεση, μας έδωσε πρόσβαση σε όλη σχεδόν τη ζωή του, ενώ το εκτόπισμα και το πηγαίο ταλέντο του, "γέμιζαν" το φακό της κάμερας, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από εμάς.
Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;
Το βραβείο, αλλά ακόμα και η υποψηφιότητα, επειδή προέρχονται από επαγγελματίες του χώρου, τα μέλη της Ακαδημίας, σημαίνει κατ αρχάς ότι η εκάστοτε δουλειά, πέραν της υποκειμενικής αρεσκείας, πληρεί κάποια αντικειμενικά κριτήρια αρτιότητας. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εχέγγυο και κίνητρο στο να συνεχίσει κανείς να εργάζεται και να δημιουργεί. Περαιτέρω, εκτός από το ίδιο το βραβείο, η όλη διαδικασία μέχρι αυτό, και ο τρόπος που η Ακαδημία επικοινωνεί τον θεσμό και τις ταινίες των ελλήνων δημιουργών είναι αξιοσημείωτος και πολύ βοηθητικός στο να προσεγγίσει το ελληνικό σινεμά το ευρύτερο κοινό.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μολις τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού; (πατήστε το play)
Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.