Φεστιβάλ / Βραβεία

In Short: Πριν τα Future Shorts δείτε το«Spider» του Νας Ετζερτον

στα 10

H καινούρια ταινία του αδελφού του Αυστραλού ηθοποιού Τζόελ Ετζερτον, «Bear», αποτελεί μέρος του ανοιξιάτικου προγράμματος των Future Shorts. To «Spider» μας συστήνει τον ίδιο χαρακτήρα και θέτει τις βάσεις για την συνέχεια. Δείτε το στο Flix.

In Short: Πριν τα Future Shorts δείτε το«Spider» του Νας Ετζερτον
Ο Νάς Ετζερτον ως Τζακ. Μετά το «Spider»και πριν το «Bear»

Μπορεί το «Χρίσμα» και στη συνέχεια οι ταινίες του στην Αμερική να έκαναν τον αδελφό του τον διάσημο γιο της οικογένειας, όμως ο Νας, πετυχημένος stuntman, σκηνοθέτης κάμποσων μικρού και μιας μεγάλου μήκους ταινίας (το πολύ ενδιαφέρον «The Square», του 2008), καλύπτει με ταχύτητα την απόσταση που τους χωρίζει.

Η τελευταία μικρού του μήκους «Bear» προβλήθηκε πέρσι στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και σε αυτό του Sundance και τώρα, επιλέχθηκε να είναι μια από τις ταινίες που συνθέτουν το ανοιξιάτικο πρόγραμμα των Future Shorts.

Το «Bear» αφηγείται την ιστορία του Τζακ, ενός νεαρού άντρα που αντί να ευχηθεί απλά χρόνια πολλά στην καλή του την μέρα των γενεθλίων της, προτιμά να οργανώσει για χάρη της μια εντυπωσιακή έκπληξη. Μόνο που πολλές φορές οι εκπλήξεις δεν έχουν πάντα τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς και στην περίπτωση του Τζακ, έχουν την συνήθεια να πηγαίνουν όσο πιο στραβά μπορούν!

Το φιλμ είναι απλά απολαυστικό. Ιδιαίτερα αστείο και μαζί άκρως κυνικό, πιστό στο πνεύμα του «Spider» που μας σύστησε για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του Τζακ. Ο ήρωας είναι άλλωστε κι ο λόγος ύπαρξης του «Bear», αφού μετά το «Spider», το οποίο κέρδισε μια ειδική μνεία στο Sundnace το 2008, ο Ετζερτον λέει ότι «πολλοί με ρωτούσαν τι συμβαίνει στη συνέχεια στη ζωή του ήρωα, κι αν ο Τζακ Πήρε το μαθημά του. Κάτι που με έκανε κι εμένα να αρχίσω να σκέφτομαι την εξέλιξη της ιστορίας του και το πως ο Τζακ θα μπορούσε να συνεχίσει τις κινηματογραφικές του περιπέτειες. Σκεφτόμουν επίσης ότι ποτέ δεν έχει γυριστεί ένα sequel σε μια ταινία μικρού μήκους, οπότε μου φάνηκε ενδιαφέρον να το κάνω. Να γυρίσω μια ταινία που να λειτουργεί σαν συνέχεια αλλά που να μπορεί να σταθεί κι από μόνη της σαν αυτόνομη ιστορία».

Το «Bear» τα καταφέρνει απόλυτα κι όπως και το πρώτο φιλμ με ήρωα τον Τζακ, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό. Αν ρωτήσετε τον Ετζερτον τι είναι αυτό που κάνει τις δυο ταινίες τόσο πετυχημένες, λέει ότι έχει να κάνει με το ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κοινού που μοιράζεται το ίδιο μαύρο χιούμορ με εκείνον καθώς και με το γεγονός ότι και οι δυο ταινίες δεν προσπαθούν να σπρώξουν τους θεατές προς καμιά κατεύθυνση. Ούτε προς το δράμα ούτε προς την κωμωδία.

Και τα δύο φιλμ είναι γραμμένα από τον ίδιο και τον Ντέιβιντ Μισό (σκηνοθέτη του «Χρίσματος») και ο Νας δεν αποκλείει την ιδέα του να γίνουν σύντομα τριλογία. Μέχρι τότε όμως και πριν δείτε το «Bear» στις προβολές του στα Future Shorts (το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στις 12:00 το βράδυ, η δεύτερη Κυριακή 29 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι και η τρίτη το Σάββατο 5 Μαΐου 2012 επίσης στις 12:00 το βράδυ, όλες στον Δαναό) απολαύστε το «Spider»