Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Αυτή η εποχή του χρόνου που πάμε σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης

στα 10

Το έκτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου επιστρέφει με 60 ταινίες, εργαστήρια, ξεχωριστές συναντήσεις, βάζοντας το νησι της Αποκάλυψης σε μια τροχιά από το υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα.

Flix Team
Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Αυτή η εποχή του χρόνου που πάμε σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης

Η έκτη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, βρίσκει τη διοργάνωση να μοιράζει με άνεση το χρόνο της ανάμεσα στις 60 συνολικά προβολές (μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες) και σε ενισχυμένα workshops και σεμινάρια κινηματογράφου που θα μετατρέψουν για δέκα ημέρες το νησί της Πάτμου σε μια πραγματική κινηματογραφική Αποκάλυψη.

Από τις προβολές στα πιο όμορφα και αναπάντεχα σημεία του νησιού μέχρι τις συναντήσεις ανάμεσα σε νέους κινηματογραφιστές και καταξιωμένους επαγγελματίες απ' όλον τον κόσμο, το Φεστιβάλ της Πάτμου κρύβει εκπλήξεις για τους λάτρεις του τρόμου, τα παιδιά και κάθε έναν τυχερό ξεχωριστά που θα βρεθεί από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου στο νησί για να γίνει μέρος μιας κινηματογραφικής γιορτής.

IFFP General

Οι προβολές θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στο υπέροχο θερινό του Νεοκλασσικού Σχολείου της Σκάλας (ταινίες μυθοπλασίας), στην αίθουσα μέσα στο Προστατευόμενο από την Ουνέσκο Παλαιό Σχολείο της Χώρας (ντοκιμαντέρ) και στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» (για προβολές μικρού μήκους).

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου διεξάγεται φέτος από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

The Fits 607

Από τις ταινίες μυθοπλασίας ξεχωρίζουν η πρεμιέρα του «The Fits» της Ανα Ρόουζ Χόλμερ με την ιστορία μιας μποξέρ που γίνεται δεκτή στην ομάδα των μαζορετών για να βρεθεί αντιμέτωπη με μια φονική.. επιδημία. Στο Φεστιβάλ της Πάτμου θα προβληθούν επίσης το υποψήφιο για Οσκαρ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» του Σίρο Γκέρα, η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο, το «Mediterranea» του Γιόνας Καπρινιάνο, το «The Violin Teacher» του Σέρχιο Ματσάντο. Από την πιο ανήσυχη πλευρά του ελληνικού σινεμά θα προβληθούν ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου - και οι τρεις ταινίες παρουσία των δημιουργών τους. Ειδική μνεία στην προβολή της ταινίας «Τα Οπωροφώρα της Αθήνας», αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Lo and Behold 607

Στο τμήμα των ντοκιμαντέρ εξέχουσα θέση καταλαμβάνει το απολαυστικό «Lo and Behold: Reveries of The Connected World» του Βέρνερ Χέρτσογκ (διαβάστε περισσότερα εδώ), στο οποίο ο εκκεντρικός αλλά και πάντα ανήσυχος Γερμανός δοκιμάζει να ανακαλύψει από πού έρχεται και κυρίως που πηγαίνει αυτό το θαυμαστό, υπέροχο «πράγμα» που ονομάζουμε internet. Στο Φεστιβάλ της Πάτμου θα προβληθεί και το βραβευμένο με τη Χρυσή Αρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι που αφηγείται την καθημερινότητα στη Λαμπεντούζα των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων μιας άλλης... εποχής. Τέσσερα από τα ωραιότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ που είδαμε πρόσφατα θα προβληθούν επίσης στην Πάτμο παρουσία των δημιουργών τους: το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, το «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, ο «Τερματισμός» της Ελίάνα Αμπραβανέλ και το «My Friend Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη.

IFFP 2016

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ της Πάτμου οργανώνει κινηματογραφικά workshops, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις για νέους αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες του σινεμά, όπως και για το ίδιο το κοινό του Φεστιβάλ. Στο Πάνελ Ντοκιμαντέρ, η Μαριάννα Οικονόμου, η Ελιάνα Αμπραβανέλ και ο Βασίλης Κατσούπης θα μιλήσουν για την παραγωγή ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα του σήμερα ως επιλέγουν και προσεγγιζουν τα θέματα τους μέχρι και το στάδιο της παραγωγής, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα θα γίνει παρουσίαση του ΟΤΕ TV History Channel από τον Δημήτρη Μιχαλάκη, Διευθυντή του ΟΤΕ TV. Στο Πάνελ Ελληνικό Σινεμά θα μιλήσουν ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το πώς κάνουμε σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα. Στο Σεμινάριο Storytelling, η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και καθηγήτρια Κάρολ Λ. Ντίσιγκερ φτάνει από τη Αμερική στην Πάτμο για να μιλήσει για την αφήγηση σήμερα αλλά και να συμμετάσχει ως μέντορας στο Patmos Documentary Workshop, οργανώνοντας μαζί με διακεκριμένους σκηνοθέτες και ανθρώπους του ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο σεμινάρια, πορτρέτα και συζητήσεις για το μεταναστευτικό. Στο Φεστιβάλ φέτος θα παρουσιαστεί και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού «Σεναρίου Μικρού Μήκους για Ελληνες σεναριογράφους» που συνδιοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου Πάτμου και ο OTE TV.

IFFP short films

Στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους θα προβληθούν επιλογές από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης (Best of Europe), γερμανικές ταινίες μικρού μήκους (Search Light Germany, σε συνεργασία με AG Kurzfilm), επιλεγμένες ταινίες από τις 2000 που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ (IFFP selection A&B) και βραβευμένες ταινίες από τους διαγωνισμούς του Sundance Channel 2016 (Sundance Channel Shorts).

IFFP General

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου διεξάγεται φέτος από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου με την ευγενική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις - events του, το ρυθμό δίνει η μπίρα Fischer, αχώριστος σύντροφος της διοργάνωση. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

IFFP 2016 Poster 607