Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017: H απονομή με τον τρόπο του Flix

στα 10

Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017 ανέδειξε μεγάλο νικητό το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλο. Διαβάστε βραβείο με το βραβείο πως κύλησε η μεγάλη βραδιά του ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017: H απονομή με τον τρόπο του Flix

Και, μόλις ξεκινήσαμε. Κεφάτα και μουσικά. Μπάντα στη σκηνή και η stand up comedian, Κατερίνα Βρανά, από την οποία περιμένουμε το tempo της βραδιάς, ακούγεται από τα παρασκήνια. Στην οθόνη, τίτλοι από τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς: όχι τις υποψήφιες, αλλά όλες.

eak 2017 607

Το θέμα της ελληνικής βραδιάς είναι η... ελληνικότητα. Κολώνες, πούλια από τάβλι στη σκηνή, με αέρα... χαριτωμένης και αυτοσαρκαστικής σάτιρας.

Η Κατερίνα Βρανά είναι υπέροχη, θυελλώδης. Χειροκροτείται δυνατά, το ίδιο και όλοι οι άνθρωποι που κάνουν σινεμά στην Ελλάδα. Γιατί και η μεν και οι δε, το αξίζουν.

eak 2017 607

Στη σκηνή, ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης και η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, μέλος του ΔΣ της ΕΑΚ, για να καλωσορίσουν. Η Κόρα Καρβούνη διακριτικά αλλά αιχμηρά, σχολιάζει την αποχή του Κράτους από την κινηματογραφική δημιουργία, τη φημολογούμενη πρόθεση κατάργησης του ΕΚΚ, την απαξίωση του ελληνικού σινεμά από την Πολιτεία. Η ομιλία της, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, είναι δυναμική και ουσιαστική κι ελπίζουμε να σταλεί ολόκληρη στον Τύπο .

Διαβάστε αναλυτικά: Το κείμενο που έκανε τη διαφορά στα Βραβεία της ΕΑΚ (και τι τρέχει με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;)

Τρεις μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, θα απονείμουν το πρώτο βραβείο της βραδιάς, το Βραβείο Ειδικών Εφέ.

Το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας απονέμεται στους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, Αντώνη Κοτζιά για το «Ετερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια

eak 2017 607

Απίθανη Κατερίνα Βρανά: όταν σου μαθαίνουν πώς να κάνεις μακιγιάζ στο σινεμά, σου δείχνουν μια Θεσσαλονικά και σου λένε... όχι αυτό!

Στη σκηνή ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου του Αθηνοράματος, για να απονείμει το Βραβείο Μακιγιάζ.

Το Βραβείο Μακιγιάζ απονέμεται στην Κατερίνα Βαρθαλίτου για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη

eak 2017 607

Μετά από ένα ξεκαρδιστικό βίντεο, στη σκηνή η ηθοποιός Σίσσυ Τουμάση, για ν' απονείμει το Βραβείο Ήχου.

Το Βραβείο Ήχου απονέμεται στον Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυπομποπιώτη, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου

eak 2017 607

Στη σκηνή, ο Πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, για ν' απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation, το οποίο θεσμοθετήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Το Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κερδίζει το «Αίνιγμα» των Αντώνη Νούσια και Άρη Φατούρου.

eak 2017 607

Στην οθόνη, βίντεο για το βραβείο Ενδυματολογίας: η καλύτερη ενδυματολόγος, βέβαια, όπως επισημαίνει η Βρανά, είναι η Ελληνίδα Μάνα, που φροντίζει να βάζει σε όλους ζακετάκια, από το Game of Thrones, μέχρι τους γυμνιστές του «Suntan»! Στην σκηνή, για ν' απονείμει το βραβείο, κομψότατη η Τάμτα, με ξανθά ίσια μαλλιά και μαύρο μακρύ φόρεμα με πτυχώσεις και διαφάνειες.

Το Βραβείο Ενδυματολογίας στη Γιούλα Ζωιοπούλου για το «Η Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα

Να επισημάνουμε ότι αυτή είναι η μία και μοναδική υποψηφιότητα της «Ρόζας», οπότε είναι νικήτρια ένα στο ένα. Το βραβείο παραλαμβάνει ο διευθυντής φωτογραφίας, Κωστής Γκίκας.

eak 2017 607

Έκτο από τα 22 βραβεία της βραδιάς, «αλλάξτε κωλομέρι», όπως λέει η Βρανά!

Στη σκηνή, η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, για ν' απονείμει το Βραβείο Σκηνογραφίας - τιμά την αξία του ελληνικού σινεμά και υπερθεματίζει στην επιστολή της Ακαδημίας που διαβάστηκε στην αρχή της βραδιάς.

Το Βραβείο Σκηνογραφίας κερδίζει ο Σπύρος Λάσκαρης για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη. Δεύτερο βραβείο για την ταινία.

eak 2017 607

Στη σκηνή ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας και διευθυντής του Περιοδικού Σινεμά, για το βραβείο Μοντάζ - το οποίο θεωρεί ισάξιο της σκηνοθεσίας. Ο Λουκάς Κατσίκας μιλά για τους ανθρώπους, δημοσιογράφους, κριτικούς κινηματογράφου, αλλά και όποιου τομέα, που ανησυχούν αν την επόμενη ημέρα θα έχουν δουλειά, ή θα... ψαλιδιστούν, και θα βρεθούν στο πάτωμα της μονταζιέρας.

Το Βραβείο Μοντάζ στον Γιάννη Σακαρίδη για το «Amerika Square», την ταινία που σκηνοθέτησε.

eak 2017 607

Ο Σακαρίδης ευχαριστεί τον... σκηνοθέτη της ταινίας, τον εαυτό του. Και τον γιο του για τη συμπαράσταση και τον συν-σεναριογράφο της ταινίας, Γιάννη Τσίρμπα.

Επειδή η φωτογραφία δεν είναι, απαραίτητα, μόνο, φίλτρα του instagram και μια και για έμπνευση, εκτός από το facebook υπάρχει και... η ζωγραφική, το Βραβείο Φωτογραφίας απονέμει ο ζωγράφος, Στέφανος Δασκαλάκης. Συγκινητικά, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της ζωγραφικής, προς τον κινηματογράφο.

Το Βραβείο Φωτογραφίας απονέμεται στον Χρήστο Καραμάνη για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

eak 2017 607

Ευχαριστεί τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, δηλώνει έκπληκτος, ενώ από κάτω, καμία έκπληξη, φωνάζουν «κούκλος»! Επισημαίνει ότι στη Σχολή Σταυράκου λιγοστεύουν οι σπουδαστές Φωτογραφίας.

Η Κατερίνα Βρανά στη σκηνή τραγουδά με ταρατά, το θέμα του Πολέμου των Άστρων, του Σούπερμαν, «γενικά έχω περάσει τέλεια σήμερα, χαίρομαι που ήρθατε»! Έχει πλάκα.

Στη σκηνή για το Βραβείο Μουσικής, ο Διευθυντής της Λυρικής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής πηγαίνει στους DrogaTek για το «Ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

eak 2017 607

Στην οθόνη, φωτογραφίες και ονόματα, χωρίς μουσική, μόνο με σιωπή, όσων ανθρώπων του κινημτογράφου έφυγαν σήμερα. Ομολογουμένως, αυτή η έλλειψη ήχου, δεν έχτισε την τρυφερότητα της ανάμνησης.

Στη σκηνή ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, για ν' απονείμει το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου.

Το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου πηγαίνει στον Θέμης Πάνου για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη

eak 2017 607

Τρίτο βραβείο για τον «Νοτιά» - ο Θέμης Πάνου ευχαριστεί τον σκηνοθέτη, τον παραγωγό του και την Ακαδημία.

Ως γυναίκα, λέει η Βρανά, κι εγώ δεν τρελαίνομαι να με λένε... β. Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι δεύτερη, η ατάκα της βραδιάς. Το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου θ' απονείμει η Χλόη Λιάσκου.

Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου απονέμεται στην Ελλη Τρίγκου για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Η τόσο χαριτωμένη και λαμπερή Ελλη Τρίγκου, με μαύρο κοντό φόρεμα και κόκκινα κοντά μποτίνια, ευχαριστεί τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και όσους αγάπησαν την ταινία. Μιλά για το πως, στην Ελλάδα, στις μικρές πόλεις, το σινεμά δεν έχει ζωή, σε αντίθεση με χώρες σαν τη Γαλλία.

eak 2017 607

Ο δημοσιογράφος της Lifo, Αρης Δημοκίδης, παρουσιάζει το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας - μ' ένα «μικροπράγμα» για την κάθε υποψήφια ταινία.

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

eak 2017 607

Το βραβείο παραλαμβάνει η παραγωγός, Μαρία Δρανδάκη.

Στη σκηνή, ο Γρηγόρης Κοκκινάκης από την Cosmote TV για ν' απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη παίρνει η Σοφία Εξάρχου για το «Park». Ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες, κυρίως επειδή την άντεξαν, αστειευόμενη (ελπίζουμε).

eak 2017 607

Είμαστε περίπου στη μέση της τελετής, στη σκηνή και πάλι η μπάντα, οι Daphne and the Fuzz κι ένα βίντεο - αναδρομή στη χρονιά , βγαλμένο από τη σελίδα του... Flix!

eak 2017 607 flix

Στη σκηνή ο Δημήτρης Καλαντίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, για ν' απονείμει το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας.

Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στο «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς.

I Daniel Blake 607

Ωρα για το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου. Στη σκηνή η υπέροχη Όλια Λαζαρίδου.

Και το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου πηγαίνει πανάξια στον Μάκη Παπαδημητρίου για το Suntan!

Γερή συμμετοχή για το ρεκόρ του πιο σύντομου ευχαριστήριου λόγου ο Μάκης Παπαδημητρίου.

eak 2017 607

Για το βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου ο Χρήστος Λούλης στη σκηνή.

Η Σοφία Κόκκαλη κερδίζει το Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Νήμα και η ταινία του The Boy παίρνει επιτέλους το πρώτο της βραβείο.

eak 2017 607

Η ομάδα του Flix.gr, στη σκηνή για το βραβείο σεναρίου.

eak 2017 607

Το Βραβείο Σεναρίου απονέμεται αναμενόμενα στο Suntan και στους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Σύλλα Τζουμέρκα.

eak 2017 607

Ο Νίκος Περάκης στη σκηνή για το Βραβείο Σκηνοθεσίας, το οποίο πηγαίνει στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο για το Suntan.

eak 2017 607

Διάλειμμα απο την αγωνία των βραβείων με την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον Κώστα Βουτσά. Στην οθόνη μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κι αστείες σκηνές του.

Η αειθαλής Μάρθα Καραγιάννη προλογίζει τον διαχρονικό "ας μην πούμε τόσα χρόνια" Κώστα Βουτσά.

''Ευχαριστώ πολύ την εταιρία... Πώς τη λεν την εταιρία;'' Υπέροχος Κώστας Βουτσάς.

eak 2017 607

eak 2017 607

Και τώρα, το προτελευταία βραβείο της βραδιάς, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ - το οποίο θ' απονείμει η αφανής ηρωίδα της βραδιάς, η Αντιγόνη από την ομάδα παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στην «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Davide Del Degan

eak 2017 607

Ο Θάνος Αναστόπουλος, πάντα εύγλωττος, μιλά συναισθηματικά για προσωπικές σκέψεις, από τον πατέρα και το γιο του, ως την «Αρπαγή της Ευρώπης». Οπως είπε, η Ευρώπη στην ελληνική μυθολογία ήταν η κόρη του βασιλιά της Φοινίκης (εκεί που είναι πάνω κάτω η Συρία σήμερα) όπότε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κορίτσι από την Συρία. Έξυπνο και καίριο.

Στη σκηνή η Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, για ν' απονείμει ένα βραβείο για έναν... μαραθώνιο, αυτόν της Καλύτερης Ταινίας. Οπως λέει, όταν τρέχεις Μαραθώνιο, σημασία έχει να τερματίζεις, όχι μόνο να κερδίζεις.

Και το Βραβείο Ιρις Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, παίρνει το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

eak 2017 607

Το «Suntan» κέρδισε έξι, συνολικά, βραβεία απόψε. Η παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη ευχαριστεί όλους τους... Suntanιστές, όλους όσους συμμετείχαν στην ταινία - θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, λέει η Βόκαλη, αλλά δεν συμμετείχε στην ταινία.

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ευχαριστεί την παραγωγό του, τη Φαίδρα που έδωσε πράσινο φως στην ορμή του, τους συνεργάτες του και την οικογένειά του.

Ετσι, με νικητή της βραδιάς το «Suntan», μια ταινία που δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ, ωστόσο συμμετείχε με επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ, βγήκε σε αίθουσες του εξωτερικού σε αυτή και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και, τόσο σημαντικό, προβλήθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η απονομή.

Επίσης πανηγυρικός νικητής, η Κατερίνα Βρανά που φρόντισε να περάσουμε απροσδόκητα διασκεδαστικά!

Διαβάστε ακόμη