Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018: H απονομή με τον τρόπο του Flix

στα 10

Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, ολοκληρώθηκε η 9η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε όλα τα βραβεία και τα παραλειπόμενα εδώ!

Flix Team
Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018: H απονομή με τον τρόπο του Flix

Κάνετε refresh για ν' ανανεώνεται η σελίδα

Η ένατη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γίνεται απόψε, Δευτέρα 23 Απριλίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Θα την παρουσιάσουν ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Επίτιμος καλεσμένος της Ακαδημίας θα είναι ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, φρέσκος από το Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής για τη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Διαβάστε ακόμη: Από το αγαπημένο του σάουντρακ στην πιο οικεία του γωνιά της Αθήνας, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά μιλά στο Flix

Το Flix βρίσκεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και θα μεταδίδει ζωντανά, σχολιάζοντας, επευφημώντας, περιγράφοντας την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της ΕΑΚ 2018. Παρακολουθήστε την τελετή μαζί μας, εδώ, ή στο facebook, το twitter και το instagram του Flix που θ' ανανεώνονται διαρκώς.

Παράλληλα, μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ σε live streaming την τελετή των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από την υπηρεσία live streaming της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.


eak 2018 607

Η ώρα (για το ελληνικό σινεμά) είναι τώρα. Τώρα... τώρα. Σε λίγο. Πάντως το Flix είναι στην αίθουσα. Οπου να 'ναι ξεκινάμε!

Ξεκινήσαμε! Η 9η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αρχίζει με τον Πρόεδρο της ΕΑΚ, Βασίλη Κατσούφη, στη σκηνή. Σχολιάζει τα θετικά της χρονιάς: γίνονται ταινίες, λειτούργησε το ΕΚΟΜΕ για τη συγχρηματοδότηση ταινιών, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου... υπάρχει. Στα αρνητικά, η αδυναμία του ΕΚΚ στο παρόν, η έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας, η ελλιπής - συγκεκριμένα, αποσπασματική - ενασχόληση του Υπουργείου Πολιτισμού με το σινεμά.

Πρώτο live τραγούδι από τον Σπύρο Γραμμένο και την μπάντα του, σε overdose ρετρό και γκλίτερ. Στη σκηνή οι παρουσιαστές της βραδιάς, Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Πυρπασόπουλος, με παλ ροζ και γαλάζιο σμόκιν, όπως πάντα χαριτωμένοι με «αυτοσχέδια» αστεία.

Ωρα για το πρώτο βραβείο της βραδιάς, που απονέμει ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης της Ελληνοφρένειας.

Do it Yourself 607

Το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας στους Στάθη Ναυπλιώτη, Αλέξη Μηταδόπουλο, Χάρις Καρακουλίδη, Ανδρέα Χέλμη, Θέμη Κατάκαλο για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη.

Στη σκηνή η ηθοποιός Ευαγγελία Συριοπούλου. Ως αρχή της τελετής, να πούμε ότι ναι, το two-men show των Παπαδημητρίου και Πυρπασόπουλου έχει ρυθμό, ροή και άνεση και μια κάφρικη καυστικότητα για τα ελληνικά κινηματογραφικά πράγματα.

Το Τελευταίο Σημέιωμα 607

Το Βραβείο Μακιγιάζ στην Εύη Ζαφειροπούλου για το «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη.

Στη σκηνή για το Βραβείο Ηχου ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Το Βραβείο Ηχου στους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμποπιώτη, Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο, Αρη Λουζιώτη για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, δεύτερο βραβείο για την ταινία ως τώρα. Ευχαριστούν όλους τους συνεργάτες της ταινίας γιατί «χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Στη σκηνή η Ζέτα Δούκα, μια «πολύ κοντή γυναίκα» όπως λέει ο Παπαδημητρίου, κομψή με μεταξωτό μαύρο και γκρι μακρύ φόρεμα.

Το Τελευταίο Σημέιωμα 607

Το Βραβείο Ενδυματολογίας στη Γιούλα Ζωιοπούλου για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Με τρία στα τέσσερα ως τώρα βραβεία, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη μοιάζει ν' αναπτύσσει... ωστικό ρεύμα. Η Ζωιοπούλου, γλυκύτατα, μοιράζεται το βραβείο της με τις συνυποψήφιές της, «γιατί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και το αξίζουν».

Η - επίσης πανύψηλη και πανέμορφη απόψε, με μαύρο μακρύ φόρεμα με cut-out στη μέση - Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, που συμμετείχε φέτος στην «Τζαμάικα».

Ο Γιος της Σοφίας 607

Το Βραβείο Σκηνογραφίας στην Πηνελόπη Βαλτή για το «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Μια σημείωση για τους απονεμητές βραβείων: αν σας ρωτούν αν παρακολουθείτε ελληνικό σινεμά, πείτε πως ναι. Εστω κι αν δεν ισχύει. Κι αμέσως μετά ασχοληθείτε μαζί του.

Στη σκηνή η Αννα Μπουσδούκου του ΣΚΑΪ, μια και ολόκληρη η απονομή ακολουθεί την ιδέα του δελτίου ειδήσεων, αλλά απολαυστικά... καμμένων, με την υπογραφή των παρουσιαστών.

Do it Yourself 607

Το Βραβείο Μοντάζ στον Λάμπη Χαραλαμπίδη για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη. Αφιερώνει στην κόρη του που κάθε μέρα του μαθαίνει τι σημαίνει ελπίδα.

Στη σκηνή η Δήμητρα Ματσούκα, ντυμένη με κόκκινο, λίγο σαν την Αννα Βίσση στο «Λάμπω», σε μια προφανή επιλογή των παρουσιαστών να φέρνουν ανάμεσά τους ψηλές γυναίκες γιατί είναι ακομπλεξάριστοι!

πολυξένη 607

Το Βραβείο Φωτογραφίας στον Κλαούντιο Μπολιβάρ για την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Φοροαπαλλαγή υπόσχεται το Υπουργείο Οικονομικών σε όποιον παρακολουθεί νέο ελληνικό σινεμά. «Προτιμάμε τον ΕΝΦΙΑ», η λαϊκή απάντηση. Ναι, τ' αγόρια έχουν πλάκα!

Στη σκηνή η Νατάσσα Μποφίλιου με πορτοκαλί παστέλ υπέροχο παντελόνι-καζάκα.

Πολυξένη 607

Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον Νίκο Κυπουργό για την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, δεύτερο βραβείο ως τώρα για την ταινία. Παραλαμβάνει η Μασκλαβάνου και τον ευχαριστεί για την έμπνευση και τη γενναιοδωρία του.

Στη σκηνή η Ελλη Τρίγγου, και πάλι με χαρακτηριστικά κόκκινα παπούτσια! Θ' απονείμει το βραβείο που η ίδια κέρδισε πέρσι για το «Suntan».

πολυξένη 607

Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Λυδία Φωτοπούλου για την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, που φτάνει τώρα τα τρία βραβεία, όπως και το «Τελευταίο Σημείωμα». «Κάτι τέτοιο από το θέατρο το περίμενα, αλλά να που η έκπληξη ήρθε από το σινεμά». Ευχαριστεί τη Μασκλαβάνου, την Κάτια Γκουλιώνη κι όλους τους συντελεστές της ταινίας, συνοπτική και γλυκιά.

Για ν' απονείμει το βραβείο Β' Ανδρικού, η Στεφανία Γουλιώτη, με τα δίμετρα πόδια της σε κόκκινο παντελόνι.

ο γιος της σοφίας 607

Το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Θανάση Παπαγεωργίου για το «Ο Γιος της Σοφίας». Δεύτερο βραβείο για την ταινία, ο Παπαδημητρίου εκφράζει το θαυμασμό του στον Παπαγεωργίου, ο οποίος μοιράζεται ότι αυτό είναι το πρώτο κινηματογραφικό βραβείο του! Το αφιερώνει στα «μυρμήγκια που τρέχουν σαν παλαβά την ώρα του γυρίσματος», στους ανώνυμους του κινηματογράφου, στην Ελίνα Ψύκου και τον παραγωγό της ταινίας, Γιώργο Καρναβά.

Στη σκηνή άλλη μία από τις ομορφότερες ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά, η Μαρία Ναυπλιώτου, με λευκό κοστούμι.

Πολυξένη 607

Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Κάτια Γκουλιώνη για την «Πολυξένη». Ευχαριστεί όλους όσους δούλεψαν στην ταινία, το κοινό χειροκροτεί και την ερμηνεία και τη συστολή της. Ευχαριστεί τη Δώρα Μασκλαβάνου για τη γενναιοδωρία της, για το ότι δεν σταμάτησε ως το τέλος να την υποστηρίζει, την παραγωγό της ταινίας Φένια Κοσοβίτσα κι άλλους από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας που δεν είναι υποψήφιοι σήμερα. Τέσσερα βραβεία για την «Πολυξένη» ως τώρα.

Η Αμαλία Μουτούση στη σκηνή για το βραβείο Α' Ανδρικού.

Το Τελευταίο Σημέιωμα 607

Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Ανδρέα Κωνσταντίνου για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου βρίσκεται σε γυρίσματα στην Κύπρο, παραλαμβάνει ο Παντελής Βούλγαρης. «Καλή τύχη στους νεώτερους, αγώνας, η τέχνη αυτή αξίζει»! Τέσσερα βραβεία και για το «Τελευταίο Σημείωμα».

Χαριτωμένο trivia: ο Α' Γυναικείος και ο Α' Ανδρικός συμπρωταγωνιστούν στην επόμενη ταινία του Αγγελου Φραντζή.

Στη σκηνή ο Αχιλλέας Κυριακίδης, για να παρουσιάσει τα δύο projects που χρηματοδοτούνται με 15.000 ευρώ το καθένα από το Film Factory Short Film Fund, με χρηματοδότηση της Cosmote TV, ο διαγωνισμός είχε φέτος 160 συμμετοχές στην πρώτη ή δεύτερη ταινία τους.

Στη σκηνή ο Φοίβος Δεληβοριάς, για ν' απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας. «Τα τραγούδια μου είναι τεράστιου μήκους,» αστειεύεται για την κατηγορία του ο Φοίβος.

Copa Loca 607

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο Copa Loca του Χρήστου Μασσαλά. Ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της ταινίας και, κυρίως, την πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστριά του.

Η Διευθύντρια Προγράμματος της Nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη, θ' ανακοινώσει τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

Dolphin Man 607

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Λευτέρη Χαρίτο για το «Dolphin Man». «Ο Μάνος Ευστρατιάδης μου είχε πει, έλα να κάνεις μια ταινία, μην περιμένεις να γίνεις πενήντα! Και να που σχεδόν έφτασα!» Αφιερώνει στη σύντροφό του, Μαρκέλλα Γιαννάτου, το γιο του Ηρακλή, τους παραγωγούς του Anemon Productions, και προσθέτει, «μαθαίνεις τον εαυτό σου όταν αντιμετωπίζεις τους φόβους σου. Τρία χρόνια πριν το έλεγα απλώς γιατί ακουγόταν ωραία ατάκα για τους χρηματοδότες, τώρα έχω καταλάβει τι σημαίνει».

Ετοιμαζόμαστε (με το σχετικό κολάζ φωτογραφιών σε βίντεο μετά μουσικής) για το Τιμητικό Βραβείο Ιρις στον Αλεξάντρ Ντεσπλά

αλεξάντρ ντεσπλά 607

Διαβάστε ακόμη: Από το αγαπημένο του σάουντρακ στην πιο οικεία του γωνιά της Αθήνας, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά μιλά στο Flix

«Merci. Γάλλος είμαι, αλλά είμαι μισοέλληνας και μισοέλληνας είναι Ελληνας!» Η Ελλάδα ήταν στην καρδιά μου απ' όταν γεννήθηκα, ο πολιτισμός αλλά και ειδικά η μουσική, το σινεμά, ο Ρίτσος, ο Χατζηδάκις, δεν θα ήμουν συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής αν δεν άκουγα την ελληνική μουσική που έβαζε η μητέρα μου στο σπίτι. Ο κόσμος πρέπει να δει το ελληνικό σινεμά, χρειαζόμαστε τις ταινίες σας, κάντε όσο πιο πολλές μπορείτε για να τις δει όλος ο κόσμος. Μάκη, Γιώργο, δεν κατάλαβα τίποτα αλλά νομίζω ότι είστε πολύ αστείοι. Επίσης, μπράβο που έχετε ζωντανή μπάντα στη σκηνή, μόνο τα Οσκαρ το κάνουν αυτό.»

Στη σκηνή ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

«Ολοι κρίνονται από τις πράξεις τους, καλοδεχούμενη και η γκρίνια και η κριτική, πολλά πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και καιρό θα γίνουν, γιατί τα θέλει η κοινωνία,» δηλώνει ο Λευτέρης Κρέτσος. «Ελπίζω του χρόνου να έχουμε περισσότερα καλά νέα.»

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Το Βραβείο Σεναρίου στην Ελίνα Ψύκου για το «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο απ' όλα είναι να γράφω σενάρια, χαίρομαι που το βραβείο μου το δίνει ο κύριος Κρέτσος, για να πούμε δυο λογάκια, "Λευτέρη, Λευτέρη, μην μ' έχεις γραμμένη στο παλιό σου το τεφτέρι,» η πάντα λαλίστατη Ελίνα Ψύκου από σκηνής.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας θ' απονείμει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην Ελίνα Ψύκου για το «Ο Γιος της Σοφίας»

Ευχαριστεί τους συνεργάτης της, με ήδη τέσσερα βραβεία απόψε, για μια ταινία που «είχε περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό, παρά από την Ελλάδα».

Στη σκηνή ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος για το Βραβείο Ντοκιμαντέρ.

Dolphin Man 607

Το Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στην ταινία Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου. Πάνω, μαζί με τον Χαρίτο, οι παραγωγοί Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, που τονίζουν τη σημασία όχι μόνο της διατήρησης της συμφωνίας συμπαραγωγής της ΕΡΤ με το Arte, αλλά και των συμπαραγωγών με άλλες χώρες. O Χαρίτος ευχαριστεί τους παραγωγούς του που του έμαθαν «τι σημαίνει ν' αναλαμβάνεις μια τεράστια ταινία και να τα καταφέρνεις στο τέλος.»

Στη σκηνή ο νευροεπιστήμων Γιώργος Παξινός, ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, για να παρουσιάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

ο γιος της σοφίας 607

Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας στην ταινία Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ταινία, πολυβραβευμένη απόψε, σε πέντε μεγάλες κατηγορίες, μια επιβεβαίωση ότι η ταινία αξίζει ενός μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από το ελληνικό κοινό.

Στη σκηνή όλοι οι συντελεστές της ταινίας, μια μεγάλη, χαρούμενη ομάδα. Οι παραγωγοί, Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης της Heretic, ευχαριστούν για το δώρο, με το οποίο θα γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλια της εταιρίας τους. Η Ελίνα Ψύκου, παρέα και με τον... δικό της γιο στη σκηνή, ευχαριστεί πολύ.

Κι εδώ ολοκληρώνεται η 9η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με ξεκάθαρους νικητές, ανάμεσά τους ελπίζουμε την καλύτερη πορεία των ελληνικών ταινιών τη σεζόν που θα έρθει.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ 2018

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Copa Loca του Χρήστου Μασσαλά

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελίνα Ψύκου για το «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη Λευτέρης Χαρίτος για το «Dolphin Man»

Βραβείο Σεναρίου Ελίνα Ψύκου για το «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου Ανδρέας Κωνσταντίνου για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου Κάτια Γκουλιώνη για την «Πολυξένη»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου Θανάσης Παπαγεωργίου για το «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου Λυδία Φωτοπούλου για την «Πολυξένη»

Βραβείο Φωτογραφίας Κλαούντιο Μπολιβάρ για την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Βραβείο Μοντάζ Λάμπης Χαραλαμπίδης για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής Νίκος Κυπουργός για την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Βραβείο Σκηνογραφίας Πηνελόπη Βαλτή για το «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Βραβείο Ενδυματολογίας Γιούλα Ζωιοπούλου για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Βραβείο Ηχου Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Αρης Λουζιώτης για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Βραβείο Μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου για το «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας Στάθης Ναυπλιώτης, Αλέξης Μηταδόπουλος, Χάρις Καρακουλίδη, Ανδρέας Χέλμης, Θέμης Κατάκαλος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη


Διαβάστε ακόμη: