Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ

στα 10

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ αναλαμβάνει πρόεδρος της κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ των Καννών το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2024.

Κάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ

Μετά την τεράστια επιτυχία της «Barbie» στο παγκόσμιο box office, κερδίζοντας πάνω από 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γκρέτα Γκέργουιγκ θα είναι η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών το 2024.

«Λατρεύω τις ταινίες – μου αρέσει να τις κάνω, μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτές, μου αρέσει να μιλάω για αυτές. Ως σινεφίλ, οι Κάννες ήταν πάντα η κορυφή του τι μπορεί να είναι η παγκόσμια γλώσσα των ταινιών. Το να βρίσκομαι σε ένα σκοτεινό θέατρο γεμάτο αγνώστους, το να παρακολουθώ μια ολοκαίνουργια ταινία είναι το αγαπημένο μου μέρος. Είμαι έκπληκτη και ενθουσιασμένη που υπηρετώ ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών. Ανυπομονώ να δω τι ταξίδια επιφυλάσσει σε όλους μας», ανέφερε η Γκέργουιγκ σε μια δήλωσή της.

Διαβάστε ακόμα: Berlinale 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Λουπίτα Νιόνγκ’ο

greta gerwig

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό και η πρόεδρός του Αϊρις Νόμπλοχ δικαιολόγησαν την επιλογή της Γκέργουιγκ λέγοντας σε μια κοινή τους δήλωση πως «αυτή είναι μια προφανής επιλογή, αφού η Γκρέτα Γκέργουιγκ ενσαρκώνει τόσο τολμηρά την ανανέωση του παγκόσμιου κινηματογράφου, για τον οποίο οι Κάννες είναι κάθε χρόνο εκπροσωπούν. Πέρα από την έβδομη τέχνη, είναι επίσης η εκπρόσωπος μιας εποχής που καταρρίπτει φραγμούς και αναμειγνύει είδη, και έτσι εξυψώνει τις αξίες της ευφυΐας και του ανθρωπισμού».

Σε ηλικία 40 ετών, είναι επίσης το νεότερο άτομο που αναλαμβάνει τον ρόλο μετά τη Σοφία Λόρεν, η οποία ήταν 31 ετών όταν έγινε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών το 1966. Αλλες αξιοσημείωτες γυναίκες πρόεδροι κριτικής επιτροπής είναι η Τζέιν Κάμπιον το 2014 και η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κριτικής επιτροπής το 1965.

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2024.