Φεστιβάλ / Βραβεία

«Francine». Η Μελίσα Λίο και το γατάκι της, στην Berlinale

στα 10

Η ταινία των Μπράιαν Μ. Κάσιντι και Μέλανι Σάτζκι κάνει σε λίγες μέρες την πρεμιέρα της στο Βερολίνο. Δείτε την αφίσα κι ένα κλιπ της ταινίας, που θα μπορούσε θα την φέρει ξανά στα όσκαρ του χρόνου.

«Francine». Η Μελίσα Λίο και το γατάκι της, στην Berlinale

Υπάρχουν ρόλοι που μοιάζουν να ταιριάζουν απόλυτα σε κάποιους ηθοποιούς. Το σενάριο για παράδειγμα λέει: «μια γυναίκα που έχει μόλις βγει από τη φυλακή» και το μυαλό σου πάει αμέσως στην Μελίσα Λίο. Προφανώς κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι σκηνοθέτες του «Francine», Μπράιαν Μ. Κάσιντι και Μέλανι Σάτζκι πού έδωσαν στην Μελίσα Λίο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Εχοντας μόλις βγει από την φυλακή, η ηρωίδα τους προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σην όχι ακριβώς φιλική κοινωνία μιας μικρής πόλης της βόρειας Αμερικής. Δουλειές του ποδαριού, εφήμερες σχέσεις και καμιά ψυχολογική υποστήριξη από κανέναν. Η αδυναμία της να συνδεθεί με τους ανθρώπους γύρω της, την οδηγεί να ζητήσει αγάπη στα ζώα, κάτι που σύμφωνα με την σύνοψη του φιλμ «θα έχει τραγικές συνέπειες».

Βλέποντας το κλιπ δεν μπορούμε να φανταστούμε τι είδους τραγικές συνέπειες θα μπορούσαν αν είναι αυτές, εκτός κι αν τελικά η ηρωίδα αποδειχθεί αλλεργική στο τρίχωμα των ζώων, αλλά πέρα από τα αστεία, τόσο η αφίσα όσο και το απόσπασμα από το φιλμ που θα δείτε, δίνει την αίσθηση μιας μάλλον ανησυχητικής ταινίας.

Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες που κάνουν εδώ το ντεμπούτο τους στη μυθοπλασία μετά το ντοκιαμντερ τους «The Patron Saints» που έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Τορόντο προν λίγους μήνες, η Λίο δίνει «μια ερμηνεία εξαιρετικής έντασης» σε ένα φίλμπου ακόμη κι αν δεν σου «δίνει κανένα στοιχείο για την ψυχολογική προϊστορία της ηρωίδας του, δεν σου αφήνει άλλη επιλογή από το να συνδεθείς απόλυτα με αυτή την εύθραυστη γυναίκα».