Industry

Η ΕΣΠΕΚ απαντά στην απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη

στα 10

Μετά την τοποθέτηση του Σύνδεσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Eργων, τώρα και η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μη παραχώρηση της Ακρόπολης στον Γιώργο Λάνθιμο.

Η ΕΣΠΕΚ απαντά στην απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη

Την Παρασκευή 4 Απριλίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία αρνούνταν οριστικά να διαθέσει την Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο, για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Bugonia». Η παραπάνω απόφαση πυροδότησε την αντίδραση του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Eργων (ΣΑΠΟΕ), ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Σήμερα, και η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) απαντά στη στάση του Υπουργείου Πολιτσιμού.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την απάντηση της ΕΣΠΕΚ:

Αθήνα, 7 Απριλίου, 2025

Παρακολουθήσαμε με έντονο προβληματισμό όσα προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούν στην αίτηση της εταιρείας Παραγωγής που έχει αναλάβει την εκτέλεση της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου για την παραχώρηση της Ακρόπολης προκειμένου να πραγματοποιήσει γύρισμα μίας ημέρας.

Αναμέναμε την ανακοίνωση της δεύτερης και τελεσίδικης απόφασης του ΚΑΣ ελπίζοντας να είναι θετική. Δεν θα επαναλάβουμε όλα όσα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες, ενδεικτικά, η ανακοίνωση του ΣΑΠΟΕ καλύπτει τόσο το ιστορικό όσων προηγήθηκαν όσο και τα αυτονόητα που αφορούν στη διαχείριση της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μιχάλης Τιβέριος, μέλος του ΚΑΣ και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, εξηγώντας τους λόγους άρνησης:

«Ο Λάνθιμος είναι ένα μεγάλο όνομα και για τον κινηματογράφο και για την Ελλάδα γι’ αυτό η πρότασή του μας προβλημάτισε πάρα πολύ στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Το να γεμίσουμε τον Παρθενώνα πτώματα κατά την άποψη μας δεν ταιριάζει με αυτό που αντιπροσωπεύει ο Παρθενώνας». Και πρόσθεσε: «Επειδή είναι όμως ο Λάνθιμος του προτείναμε εναλλακτικές λύσεις στον Φιλοπάππου, γύρω από την Ακρόπολη ή στην Αρεοπαγίτου. Να βάλει τα πτώματα αυτά και να έχει φόντο απέναντι την Ακρόπολη, το οποίο δεν φαίνεται να έγινε δεκτό από τους συνεργάτες του κύριου Λάνθιμου».

Θα προσπεράσουμε την καθεστωτική αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη του ΚΑΣ αισθάνονται πως έχουν τα εφόδια να κάνουν υποδείξεις που αφορούν την τοποθεσία γυρίσματος ενός κινηματογραφικού έργου , και θα ζητήσουμε μία διευκρίνιση.Συγκεκριμένα, ζητάμε από το ΚΑΣ να διατυπώσει (γραπτά ή προφορικά) τον τρόπο που ερμηνεύει τους συμβολισμούς και τις αξίες της Ακρόπολης, έτσι ώστε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο αυτές θίγονται από το συγκεκριμένο έργο, και παράλληλα πώς συνάδουν με όλες τις πολυάριθμες εκδηλώσεις, γυρίσματα ταινιών, μουσικών-βίντεο κλπ, που έχουν λάβει την έγκριση του συμβουλίου στο παρελθόν.

Αν οι νεκροί που κείτονται στην Ακρόπολη στη σκηνή της νέας ταινίας του Λάνθιμου, σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η σκηνή αφορά την Επανάσταση του 1821, ήταν οι νεκροί ήρωες της Επανάστασης κατά την πολιορκία του Ιερού βράχου θα ήταν ίδια η απάντηση; Θα ήταν άραγε «… ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας».

Τέλος, αναλογιζόμενοι και το πρόσφατο περιστατικό του βανδαλισμού στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», αλλά και τις βίαιες αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2024, δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε με το φόβο που γεννά το παράξενο, το αλλόκοτο και το φανταστικό στην τέχνη, ειδικά σήμερα όπου ο ανορθολογισμός επικρατεί απόλυτα στην καθημερινότητα μας.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ