Industry

Η ΕΣΠΕΚ παρεμβαίνει για όσα γράφονται και γίνονται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

στα 10

H Eνωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου σχολιάζει επικριτικά με Δελτίο Τύπου της όσα «αποκάλυψε» η Εφημερίδα των Συντακτών για την υπόθεση κακοδιαχείρισης στο πολύπαθο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η ΕΣΠΕΚ παρεμβαίνει για όσα γράφονται και γίνονται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Εκτός από το θέμα της νομιμότητας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ, τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει και θέμα «κακοδιαχείρισης», όπως αυτό δημοσιεύτηκε σε «αποκλειστικό» ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Σε αυτό το θέμα αναφέρεται η σημερινή παρέμβαση της Eνωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, κατηγορώντας την εφημερίδα για αποσπασματική, επιπόλαια αντιδεοντολογική και ύποπτη κάλυψη του θέματος.

Διαβάστε ακριβώς παρακάτω αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της Eνωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου. Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην κυριολεκτικά πολύπαθη ιστορία του στο μάτι του κυκλώνα και δυστυχώς, για πολλοστή φορά, για οτιδήποτε άλλο εκτός από το πραγματικό του αντικείμενο που είναι η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού σινεμά.

Διαβάστε αναλυτικά: Τελικά είναι παράνομο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κίνηματογράφου;


Στις 20/6 η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Σινεμά ο Παράδεισος της Κακοδιαχείρισης" (συντάκτες Δ. Κανελλόπουλος - Γ. Πετρόπουλος), το οποίο περιλαμβάνει επιλεγμένα αποσπάσματα από το πόρισμα ελέγχου της επιθεωρήτριας του Υπουργείου Οικονομικών, Κας Τριανταφύλλου, που αφορά στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Τα κριτήρια επιλογής των αποσπασμάτων, καθώς και η διαδικασία του ελέγχου, δεν αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, με αποτέλεσμα ο τίτλος να μοιάζει το μόνο εύλογο συμπέρασμα. Η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου) θεωρεί την μεθοδολογία της εφημερίδας επιπόλαιη, δημοσιογραφικά αντιδεοντολογική και πιθανόν υποβολιμαία, με αλλότριους σκοπούς: "Επανεκκίνηση του (Ελληνικού) Κέντρου Κινηματογράφου", όπως αναφέρεται και πάλι στο ίδιο άρθρο της Εφ.Συν. Δηλαδή περίπου όπως έγινε με την ΕΡΤ: μαύρο και μετά βλέπουμε, ας ξαναμοιραστεί η τράπουλα (όπως βολεύει).

Να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση, δεν είμαστε κατά των ελέγχων. Προφανώς και έλεγχοι πρέπει να γίνονται και όπου υπάρχουν ατασθαλίες να τιμωρούνται. Εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας τόσο στο ΕΚΚ, όσο και στην ΕΡΤ για την ίδρυση ενός Μητρώου Παραγωγών, μέσω του οποίου θα αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις, όσοι παραγωγοί έχουν στο παρελθόν καταδικαστεί για κακοδιαχείριση χρηματοδοτήσεων ή για άλλα αδικήματα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η επιβολή ελέγχου των αποδόσεων από Ορκωτούς Λογιστές, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ευχάριστα.

Στο άρθρο όμως της Εφ.Συν. δεν ερευνήθηκε (δημοσιογραφικά) η τόσο σύνθετη και διαφορετική υφή της κάθε περίπτωσης και κανείς δεν αναρωτήθηκε τι μπορεί να συμβαίνει, πώς και γιατί. Οι υπογράφοντες το άρθρο αρκέστηκαν στη μια πλευρά: το Υπ. Οικονομικών και τους υπαλλήλους του, δημιουργώντας εντυπώσεις, τσουβαλιάζοντας και απομονώνοντας σημεία με τρόπο λαϊκίστικο, δίνοντας αίμα στην αρένα πριν καν μιλήσει η Δικαιοσύνη και τελικά πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο έναν ολόκληρο επαγγελματικό χώρο, που στη συνείδηση κάποιων αναγνωστών τους δεν θα είναι πια παρά ακόμη μια παρέα από λαμόγια και χαραμοφάηδες.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΕΣΠΕΚ σε συνεργασία και με τα άλλα σωματεία που εκπροσωπούν παραγωγούς με χρηματοδοτήσεις από το ΕΚΚ, διερευνά όλα τα δεδομένα και προτίθεται να προβεί σε μια σειρά ενεργειών με στόχο να κοινοποιηθούν τα πραγματικά γεγονότα και περιστατικά.


Διαβάστε ακόμη