Buzz

Είναι το μέλλον του σινεμά ψηφιακό; Ο Κιάνου Ριβς έχει τις απαντήσεις!

στα 10

Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενες ότι θα ασχοληθεί με το τέλος του φιλμ και την απόλυτη επικράτηση της ψηφιακής εποχής στο σινεμά. Κι όμως ο Κιάνου Ριβς εκτελεί χρέη παραγωγού και δημοσιογράφου-παρουσιαστή για ένα ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί την αφρόκρεμα της αμερικανικής κινηματογραφίας και θα κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φεβρουάριο .

Είναι το μέλλον του σινεμά ψηφιακό; Ο Κιάνου Ριβς έχει τις απαντήσεις!

Κιάνου Ριβς: Τέλειωσες με το φιλμ; Ντέιβιντ Λιντς: Νομίζω πως ναι!

Με αυτό το διάλογο ξεκινάει το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Side by Side» που θα κάνει την πρεμιέρα του στο επερχόμενο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ως ειδική προβολή. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Κρις Κένιλι, ενώ ο Κιάνου Ριβς εκτελεί χρέη παραγωγού και δημοσιογράφου - παρουσιαστή, αφού είναι ο ίδιος που παίρνει συνεντεύξεις από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής κινηματογραφίας. Ανάμεσα τους ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Τζέιμς Κάμερον, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Αντι και η Λάνα Γουατσόφσκι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Κρίστοφερ Νόλαν και άλλοι.

Το ερώτημα είναι απλό και εξαντλείται στο αν το φιλμ πέθανε οριστικά ή έχει πιθανότητες να επικρατήσει ξανά πάνω στην ψηφιακή επέλαση που μοιάζει να έχει κερδίσει κατά κράτος το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ταινιών στο Χόλιγουντ. Και όχι τυχαία, το τρέιλερ του «Side by Side» εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που η Kodak οδεύει προς τη πτώχευση και όλο και περισσότεροι «παραδοσιακοί» σκηνοθέτες εγκαταλείπουν το φιλμ.

Σύμφωνα με την επίσημη υπόθεση της ταινίας το ντοκιμαντέρ εξερευνά την ιστορία, τη διαδικασία και την εξέλιξη τόσο της ψηφιακής όσο και της φωτοχημικής κινηματογραφικής παραγωγής. «Παρουσιάζουμε τι κατάφεραν να πετύχουν καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές τόσο με το φιλμ όσο και με τα ψηφιακά μέσα και πόσο οι ανάγκες τους και οι εφευρέσεις τους κατάφεραν να στείλουν το σινεμά σε νέους δρόμους. Συνεντεύξεις με σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, τεχνικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες αποκαλύπτουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους δουλεύοντας και με τα δύο μέσα και δείχνουν που βρισκόμαστε τώρα, πως φτάσαμε ως εδώ και τι μπορεί να φέρει το μέλλον.»

Στην πραγματικότητα το ερώτημα που γεννιέται είναι αν ο Κιάνου Ριβς σοβάρεψε τόσο ώστε να ασχολείται με το μέλλον του σινεμά, αλλά ακριβώς όπως και τα ερωτήματα γύρω από το τέλος του φιλμ, μάλλον κι αυτό θα μείνει αναπάντητο!

Δείτε το τρέιλερ παρακάτω και μάθετε περισσότερα για το Φεστιβάλ Βερολίνου.