Buzz

Πάμε ένα ταξίδι στον πλανήτη Dune

στα 10

Οι Εκδόσεις Anubis κυκλοφορούν με νέα εξώφυλλα τα αριστουργήματα της saga του «Dune», ανοίγοντας την πόρτα σε ένα κόσμο που δεν σταματάει να συναρπάζει και να εκπλήσσει. Κερδίστε αντίτυπα του πρώτου αυθεντικού «Dune», μέχρι να έρθει κι ο καιρός να δούμε και τη νέα κινηματογραφική μεταφορά του Ντενί Βιλνέβ.

Flix Team
Πάμε ένα ταξίδι στον πλανήτη Dune

Δεν χρειάζεται καμία νέα αφορμή για να επιστρέφεις ξανά και ξανά στο σύμπαν του Dune έτσι όπως το σκέφτηκε και το έκανε πραγματικότητα ο Φρανκ Χέρμπερτ, κλειδώνοντας μια ακλόνητη θέση στο πάνθεον της επιστημονικής φαντασίας. Η νέα κινηματογραφική διασκευή του Ντενί Βιλνέβ, που αργεί ακόμη λόγω της πανδημίας, είναι ωστόσο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προπονηθεί κανείς στο μύθο του Οίκου των Ατρειδών, σε μια περιήγηση που αγγίζει δυσθεώρητα ύψη αλληγορικού και διαχρονικά προφητικού βλέμματος για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μπείτε στο dune.gr και αναζητήστε πληροφορίες για τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis, τους χαρακτήρες και πρωταγωνιστές του Dune, την ιστορία και θρησκεία του σύμπαντος, που εμπνεύστηκε η λογοτεχνική πένα του Φρανκ Χέρμπερτ και διεύρυναν με μεγάλη επιτυχία ο γιος του συγγραφέα, Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Τζ. Αντερσον.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα 6+1 βιβλία του σύμπαντος του «Dune» που κυκλοφορούν με νέα εξώφυλλα, για το graphic novel που εικονογραφεί τις εικόνες που συνέλαβε η απίστευτη φαντασία του Φρανκ Χέρμπερτ και μάθετε πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αντίτυπα του πρώτου αξεπέραστου «Dune».

Dune 1

Dune του Φρανκ Χέρμπερτ, 1965

Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων. Ενας κόσμος μυστηριώδης, άγονος, αφιλόξενος. Ο Αρράκις, γνωστός κι ως Ντιούν, είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια.

Στον παράξενο αυτό κόσμο που είναι γνωστός κι ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’Ντιμπ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη κι ολόκληρης της Αυτοκρατορίας. Θα πάρει την εκδίκησή του για την τρομερή συνωμοσία κατά της οικογένειάς του, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, Λίτο Ατρείδη, και θα δώσει σάρκα κι οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της Ανθρωπότητας. Στον αγώνα του θα συναντήσει ορκισμένους εχθρούς, αλλά και πιστούς φίλους, και θα έρθει αντιμέτωπος με τις δυνάμεις που κινούν τα νήματα της Αυτοκρατορίας.

Το δημοφιλέστερο, κατά τεκμήριο, μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας όλων των εποχών άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες από το περιοδικό Analog του Τζον Κάμπελ στα τέλη του 1963. Μέχρι τότε, περισσότεροι από είκοσι εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το «Dune». «Είναι πιθανόν να κάνω ένα τεράστιο λάθος, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της δεκαετίας, αλλά…», έγραφε στον Φρανκ Χέρμπερτ ένας από τους εκδότες που απέρριψαν το έργο του. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως ο όγκος του βιβλίου σε συνδυασμό με την περίπλοκη υπόθεση και την πολυεπίπεδη (αντιστικτική, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα) ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων του ήταν στοιχεία που θα αποθάρρυναν το αναγνωστικό κοινό. Τα δικαιώματα του βιβλίου αγοράστηκαν τελικά από την Chilton Book Company, μια εταιρεία που ειδικευόταν στην έκδοση τεχνικών εγχειριδίων. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Τα λιγοστά αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σύντομα ο Χέρμπερτ άρχισε να δέχεται αμέτρητες επιστολές βιβλιοπωλών αλλά κι απλών αναγνωστών που διαμαρτύρονταν γιατί δεν μπορούσαν να βρουν το βιβλίο.

Το 1965, το «Dune» τιμήθηκε με το βραβείο Hugo, ενώ έναν χρόνο αργότερα μοιράστηκε το βραβείο Nebula με το μυθιστόρημα This Immortal του Ρότζερ Ζελάζνι και κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των μυθιστορημάτων Επιστημονικής Φαντασίας που απέσπασαν και τις δύο μεγαλύτερες διακρίσεις του χώρου. Η συνέχεια ήταν το ίδιο λαμπρή. Το «Dune» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, ενώ οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Dune 2

Ο Μεσσίας του Ντιουν, 1969

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που οδήγησαν τον Πωλ Ατρείδη στο θρόνο της Αυτοκρατορίας. Οι λεγεώνες των φανατικών του Μουάντ’Ντιμπ μεταφέρουν τον ιερό πόλεμο μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος και αμέτρητοι προσκυνητές συρρέουν στον Αρράκις για να δεχτούν την ευλογία του προφήτη. Καθώς μια συνομωσία εξυφαίνεται ενάντια στο θρόνο κι ο Πωλ Ατρείδης κατακλύζεται από βασανιστικά οράματα, το ερώτημα παραμένει μετέωρο: Τι ωφελεί να γνωρίζεις το μέλλον, όταν όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο σκοτάδι;

Στο δεύτερο βιβλίο του πολυβραβευμένου έπους του «Dune», συνεχίζεται η ιστορία του Μουάντ’Ντιμπ, κληρονόμου μιας αφάνταστης δύναμης και το αποκορύφωμα ενός σχεδίου αιώνων με στόχο τη δημιουργία ενός ανώτερου όντος…

Dune 3

Τα Παιδιά του Ντιουν, 1976

Η οικολογική μεταμόρφωση του Αρράκις προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Η βλάστηση αρχίζει πια να καλύπτει τις άλλοτε άγονες εκτάσεις του πλανήτη, ενώ το πολύτιμο μελάνζ συνεχίζει να ρέει. Ο Οίκος των Ατρειδών διατηρεί τα σκήπτρα της εξουσίας, εδραιώνοντας την πολυπόθητη ειρήνη ως τα πέρατα της Αυτοκρατορίας. Σε αυτό τον κόσμο της απατηλής ευδαιμονίας, ο Λίτο και η Γκανίμα, τα εννιάχρονα βασιλικά δίδυμα, ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους κι ανατρέφονται ως Μεσσίες. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Αυτοκρατορία δε χρειάζεται Μεσσίες…

Dune 4

Ο Θεϊκός Αυτοκράτορας του Ντιουν, 1981

Τρεις χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει και ο πλανήτης Αρράκις είναι τώρα καταπράσινος και σφύζει από ζωή. Ο Λίτο ΙΙ, γιος του Μεσσία του Ντιουν, είναι πλέον Αυτοκράτορας, αλλά έχει χάσει οριστικά την ανθρώπινή του υπόσταση. Έχοντας μεταλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε σκουλήκι, έχει επιβάλει την ειρήνη στην αχανή Αυτοκρατορία μέσα σε ένα κλίμα οργής και τρόμου, το οποίο φροντίζει να συντηρεί με τις αναρίθμητες γυναικείες λεγεώνες του. Παράλληλα, ο Θεϊκός Αυτοκράτορας περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξανακάνει τον Ντιουν έναν έρημο πλανήτη – και η μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται από τη φοβερή θυσία του… Το τέταρτο βιβλίο της σειράς υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του σύμπαντος.

Dune 5

Οι Αιρετικοί του Ντιούν, 1984

Ο πλανήτης Αρράκις, που τώρα πια ονομάζεται Ράκις, μεταμορφώνεται ξανά σε έρημο. Οι Χαμένοι επιστρέφουν από τις εσχατιές του διαστήματος, ενώ τα μεγάλα σκουλήκια της άμμου οδηγούνται στον αφανισμό. Και τα παιδιά των παιδιών του Ντιουν, σαν να ξυπνούν από ένα όνειρο, αφήνουν πίσω τους την εποχή της Αυτοκρατορίας και γνωρίζουν τη δύναμη μιας νέας αίρεσης που ονομάζεται Αγάπη… Ο χρόνος και το σύμπαν αποκτούν νέα διάσταση.

Dune 6

Η Αδελφότητα του Ντιούν, 1985

Ο πλανήτης των ερήμων Αρράκις, γνωστός και ως Ντιουν, έχει πλέον καταστραφεί. Η Αδελφότητα των Μπένε Τζέζεριτ, που έχουν αναδειχθεί σε κληρονόμους της δύναμης του Ντιουν, έχει αποικίσει έναν καινούριο, καταπράσινο κόσμο και μίλι με το μίλι τον μετατρέπει κι αυτόν σε έναν έρημο πλανήτη. Με αυτό το έκτο βιβλίο της σειράς ολοκληρώνεται το έπος του «Dune», που παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις έργο επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών και έγινε σημείο αναφοράς ως ο θρίαμβος της φαντασίας.

Dune prequel

Ο Οίκος των Ατρειδών των Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Τζ. Αντερσον, 1999-2001

Ενας ηλικιωμένος τύραννος κάθεται στο Θρόνο του Xρυσού Λέοντα και κυβερνά το γνωστό σύμπαν, ενώ ο διάδοχός του γίνεται ολοένα πιο ανυπόμονος για το στέμμα. Μια μυστική οργάνωση που απαρτίζεται από γυναίκες με μαύρα ράσα και αλλόκοτες ικανότητες προωθεί ένα απόρρητο πρόγραμμα γενετικής με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός θείου βρέφους, το οποίο ονομάζουν Kουίζατς Xάντεραχ. Τον ίδιο καιρό, οι Ατρείδες επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο της τιμής, μια πορεία που θα τους οδηγήσει είτε στην καταστροφή στα χέρια του Οίκου των Χαρκόννεν είτε σε απόλυτη θέση ισχύος… Δουλεύοντας πάνω σε αρχεία του πατέρα του, Φρανκ Χέρμπερτ, δημιουργού του μεγαλοφυούς βιβλίου των χρονικών του «Dune», ο Μπράιαν Χέρμπερτ σε συνεργασία με τον Κέβιν Τζ. Αντερσον δημιούργησε ένα νέο μυθιστόρημα, που αποτελεί το προοίμιο του «Dune». Σε αυτή την τριλογία, ο αναγνώστης κάνει την πρώτη του γνωριμία με τον Αρράκις, δεκαετίες πριν ο ήρωας του DUNE, ο Πωλ - Μουάντ’Ντιμπ - Ατρείδης, περπατήσει στις αμμώδεις εκτάσεις του.

Dune graphic novel

Dune, The Graphic Novel: Βιβλίο Πρώτο των Φρανκ Χέρμπερτ, Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Τζ. Αντερσον

Οι ταλαντούχοι Ράουλ Αλεν και Πατρίσια Μάρτιν αναλαμβάνουν τη μεταφορά του πρώτου αξεπέραστου «Dune» σε graphic novel, πατώντας πάνω στο αυθεντικό κείμενο του Φρανκ Χέρμπερτ και τις προσαρμογές που επιμελήθηκαν οι Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Τζ. Αντερσον. Η μετάφραση ανήκει στον Ορέστη Μανούσο.


Μπείτε στο dune.gr και αναζητήστε πληροφορίες για τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis, τους χαρακτήρες και πρωταγωνιστές του Dune, την ιστορία και θρησκεία του σύμπαντος, που εμπνεύστηκε η λογοτεχνική πένα του Φρανκ Χέρμπερτ και διεύρυναν με μεγάλη επιτυχία ο γιος του συγγραφέα, Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Τζ. Αντερσον. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήστε και στο επίσημο site των Εκδόσεων Anubis


Dune

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε αντίτυπα του πρώτου αυθεντικού βιβλίου «Dune» του Φρανκ Χέρμπερτ στη νέα του έκδοση με νέο εξώφυλλο από τις Εκδόσεις Anubis. Μπαίνετε στην επίσημη σελίδα του Flix στο Facebook και κάνετε like και share στο ποστ, ενώ στα σχόλια αφήνετε το ονοματεπώνυμό σας για να μπείτε στην κλήρωση. Επίσης στην κλήρωση μπαίνετε αν στείλετε μέιλ στο win@flix.gr με την ένδειξη «Διαγωνισμός Dune» με το ονοματεπώνυμό σας.

dune books