Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2021: Τελετή έναρξης - Επαναπροσδιορισμός (και λίγος Μίκης)

στα 10

Ξεκίνησε το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με πρόθεση φρεσκαρίσματος.

Δράμα 2021: Τελετή έναρξης - Επαναπροσδιορισμός (και λίγος Μίκης)

Εάν η περσινή, πρώτη χρονιά του Γιάννη Σακαρίδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας ήταν η «γνωριμία», η φετινή υπόσχεται να είναι η... σχέση. Στην 44η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ ξεκίνησε με έμφαση στον εκσυγχρονισμό, στην οικολογική συνείδηση, στη συνείδηση γενικώς.

Διαβάστε ακόμη: Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά... Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

δράμα 2021

Με «τελετάρχη» τον εξαιρετικά άνετο Βασίλη Τερζόπουλο, που φέτος ανέλαβε και προγραμματιστής του νεοσύστατου διαγωνιστικού τμήματος «Short & Green», η τελετή έναρξης κύλησε μάλλον σύντομα και μαζεμένα. Ο Γιάννης Σακαρίδης έκανε το πρώτο καλωσόρισμα, δηλώνοντας ότι ο θεσμός επαναπροσδιορίζεται, ότι παρά την πανδημία, στην οποία προστίθεται και το βάρος της κλιματικής αλλαγής, στέκεται κόντρα στο αρνητικό κλίμα και δουλεύει για ν' ανανεώσει το Φεστιβάλ, να προβάλλει τους νέους δημιουργούς, να καινοτομήσει στο πεδίο δράσης του. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του κι έκλεισε μ' ένα μικρό φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, το τραγούδι Χιονίζει Μέσα στη Νύχτα, όπως αποτυπώθηκε στην ταινία [«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» του Αστέρη Κούτουλα, σε μοντάζ του Σακαρίδη.

μίκης θεοδωράκης

Το λόγο πήραν διαδοχικά ο Δήμαρχος Δράμας, πάντα λυρικός Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Βουλευτές Δράμας από τη Νέα Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Μπλούχος και από το Σύριζα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος - η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ ευτυχώς απουσίαζε, συντομεύοντας λίγο τις πολιτικές ομιλίες. Να μια καλή ιδέα για ανανέωση, η παύση αυτής της ιδέας που πριν λίγα χρόνια λάνσαρε ο Αντώνης Παπαδόπουλος και που αλήθεια καμία θέση δεν έχει στην έναρξη ενός διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου.

δράμα 2021

Και, φυσικά, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος δήλωσε παρών στην έναρξη του Φεστιβάλ για τρίτη συνεχή χρονιά. Ενας θεσμός κρίνεται από την ηλικία του, 44 χρόνια μετρά το Φεστιβάλ Δράμας, αλλά και από την ικανότητά του στη διαχείρηση κρίσεων, είπε ο Υφυπουργός, επαινώντας το Φεστιβάλ και τον Γιάννη Σακαρίδη για την ετοιμότητά του, πέρυσι, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, να μετατρέψει τη διοργάνωση σε υβριδική, όχι μόνο με μεγάλη επιτυχία, αλλά και με διεθνή αντίκτυπο. «Το να γυρίζεις ταινίες στην Ελλάδα και να γυρίζεις ελληνικές ταινίες είναι δυο διαφορετικά πράγματα,» είπε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης «κι εμείς στηρίζουμε κυρίως το δεύτερο,» εξηγώντας πως από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 250 εκ. ευρώ θα διατεθούν στο σύγχρονο πολιτισμό, μεγάλο μέρος των οποίων στον κινηματογράφο. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα incubation και acceleration που θα δρομολογηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και την ιδέα της ίδρυσης μιας Κινηματογραφικής Σχολής με έμφαση στην πρακτική κατάρτηση.

δράμα 2021

Η τελετή συνεχίστηκε με την παρουσίαση των νέων τμημάτων του Προγράμματος (όπως το Διαγωνιστικό Animation και το Short & Green), αλλά και όλων των τμημάτων, από το Drama Pitching Lab, ως το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό, το Διεθνές Σπουδαστικό, των προγραμματιστών τους, των κριτικών επιτροπών τους, παρουσιάζοντας, σύντομα, μια ομάδα που δείχνει ενωμένη και μια σειρά επισκεπτών κινηματογραφικών επαγγελματιών που δείχνουν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τη φετινή παραγωγή και διοργάνωση... κόντρα στο αρνητικό κλίμα. Αυλαία κλείνει και, από αύριο, αυλαία ανοίγει στις ταινίες, τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο όλοι μας, από την Ελλάδα κι από το εξωτερικό, βάζουμε πινέζα στη Δράμα για τις επόμενες έξι ημέρες.

_Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας θα διεξαχθεί φέτος από τις 12 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online.

Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το Flix παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 44ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας με τίτλο «Αεροπλάνα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου:


Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 44ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 12/9.Το βασικό πακέτο θα κοστίζει 15 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Το πακέτο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης στις 26/09 καθώς οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τότε (23.59).Στην πλατφόρμα θα προβληθούν τα 5 διαγωνιστικά προγράμματα, το Cinematherapy και το Zagoriwood.

disff44