Φεστιβάλ / Βραβεία

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014: Ανοιξη ξανά!

στα 10

Για 12η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014», επιστρέφει από τις 4 έως και τις 13 Απριλίου, σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο την Ανοιξη του σινεμά.

Flix Team
Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014: Ανοιξη ξανά!

Το Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014», μια διοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου «Ριάλτο», επιστρέφει για 12η χρονιά με ανανεωμένο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και δέκα ημέρες γεμάτες σινεμά.

Το Φεστιβάλ αποτελείται από το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα (Glocal Images) που σύμφωνα με τους διοργανωτές του στoχεύει να αναδείξει τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ θα παρουσιάσει και φέτος ταινίες που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους «χρωματισμούς» ενός τοπικού κινηματογράφου και στις Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο (Viewfinder) με ταινίες ποικίλης θεματολογίας, που με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης θα συνθέσουν το φετινό, μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

2 This is Martin Bonner του Τσαντ Χάρτιγκαν

Συνολικά εννέα ταινίες πρόκειται να διαγωνιστούν και φέτος για τα βραβεία του φεστιβάλ. Η ταινία «Life Feels Good» του Ματσιέζ Πιεπρζίκα από την Πολωνία, που αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και παλεύει να ζήσει μια κανονική ζωή. Το «This is Martin Bonner» του Τσαντ Χάρτιγκαν από τις ΗΠΑ, όπου ο πρωταγωνιστής που φέρει και το όνομα του τίτλου, προσπαθεί να χτίσει μια καινούρια ζωή, δουλεύοντας εθελοντικά σαν μέντορας σε ανθρώπους που βγαίνουν από τη φυλακή. Η ταινία «Love Steaks» του Τζέικομπ Λας από την Γερμανία, η οποία γυρίστηκ γυρίστηκε βασισμένη σε ένα καινούριο μανιφέστο, το FOGMA, το οποίο επινόησαν απόφοιτοι του περίφημου τμήματος κινηματογράφου (HFF) του Πότσνταμ–Μπάμπελσμπεργκ, για να πλαισιώσουν τη φοιτητική πρακτική και την καλλιτεχνική τους δράση και ακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια σεφ πολυτελούς ξενοδοχείου και έναν ντροπαλό, νεότερό της μασέρ. Τo «Traitors» του Σον Γκουλέτ από τις ΗΠΑ, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, στην οποία η νεαρή πρωταγωνίστρια, προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά της από την έξωση και να κερδίσει γρήγορα χρήματα, συναινεί σε μια πρόταση με γρήγορο κέρδος: να διακινήσει ναρκωτικά με μοναδικό συνεργάτη ένα «καμένο» νεαρό βαποράκι. Η ταινία «Tangerines» του Ζάζα Ουρουσχάντζε από την Εσθονία τοποθετείται σε ένα χωριό της Εσθονίας το 1992, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, με δύο τραυματισμένους στρατιώτες από αντίπαλες παρατάξεις να βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι ενός Εσθονού, σ’ ένα χωριό παραμελημένο από το φόβο του πολέμου και προσπαθούν να συνυπάρξουν παρά την αμοιβαία έχθρα τους. Το «Funeral at Noon» του Ανταμ Σάντερσον από το Ισραήλ που αφηγείται την ιστορία της Χάγκαρ, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό και νιώθει ανίκανη να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο μέχρι τη στιγμή που στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, βρίσκει το μυστικό της καταφύγιο.

2 Commited της Στελάνας Κλήρη

Για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ διαγωνίζεται και το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, αλλά και το «Commited» της Στελάνας Κλήρη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του crowdfunding και ακολουθεί μια τυχαία συνάντηση, στην ύπαιθρο της Κύπρου, μιας νύφης που το έχει σκάσει από τον γάμο της και ενός άντρα που πιέζεται να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του, ενώ δεν τον ενθουσιάζει η ιδέα της δέσμευσης. Από την Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα το «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από τον επικεφαλής Μάρτιν Σβαϊγκχόφερ, Εκτελεστικό Διευθυντή της Αυστριακής Επιτροπής Κινηματογράφου και τα μέλη, την παραγωγό και σκηνοθέτη Δέσποινα Μουζάκη και την ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάνια Ακμπάρι.

2 We are the Best του Λούκας Μούντισον

Στο πρόγραμμα «Viewfinder», με επιλογές από τις καλύτερες ταινίες απ' όλον τον κόσμο θα προβληθούν το «Elle s'en Va» της Εμανουέλ Μπερκό με την Κατρίν Ντενέβ, το «Only Lovers Left Alive» του Τζιμ Τζάρμους, το «We are the Best» του Λούκας Μούντισον, το «Ομάρ» του Χανί Αμπού-Ασάντ, το «Pelo Malo» της Μαριάνα Ροντόν, το «Eastern Boys» του Ρομπίν Καμπιγιό, το «Manuscripts Don't Burn» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, το «Club Sandwich» του Φερνάντο Αϊμπκε και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

2

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014» θα διεξαχθεί από τις 4 έως και τις 13 Απριλίου στο Θεάτρο Ριάλτο και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας, όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, η είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές, θα διατίθεται κάρτα εισόδου ημέρες (6 ευρώ) και κάρτα γενικής εισόδου για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ (25 ευρώ), ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για μαθητές, κατόχους κάρτας ΑμεΑ και φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να επισκεφτείτε τo επίσημο site του Φεστιβάλ ή στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.