Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: «Elle s’ en Va». Η Κατρίν Ντενέβ είναι, ακόμα, η ωραία της ημέρας

στα 10

Χρειάστηκε η ματιά μιας ηθοποιού πίσω από την κάμερα, για να θυμίσει στο κοινό ότι η Κατρίν Ντενέβ, ακόμα και στα 70 της, είναι μια καλλονή και μια πολυδιάστατη ηθοποιός.

Berlinale 2013: «Elle s’ en Va». Η Κατρίν Ντενέβ είναι, ακόμα, η ωραία της ημέρας

Η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Μπερκό (με πρόσφατη εμφάνιση και στο «Polisse»), σκηνοθετεί την τέταρτη ταινίας της – λίγο νωρίτερα υπέγραψε τη μία από τις ιστορίες του «6 + 1 Απιστίες». Ελαφριά στη διάθεση και στην ψυχή, η ταινία παρακολουθεί τη διαδρομή μιας 60χρονης γυναίκας στη μάταιη προσπάθειά της να ξεφύγει από όσα τη συνδέουν με το παρελθόν.

Η Κατρίν Ντενέβ υποδύεται την Μπετί, μια τέως καλλονή, εκλεγμένη Μις Βρεττάνη, η οποία έχοντας χάσει το νεανικό της έρωτα, έχοντας αποτύχει στο γάμο της, έχοντας ξεμακρύνει από τον εραστή της κι έχοντας αποξενωθεί από την κόρη της, μένει στο πατρικό της σπίτι, μαζί με τη μητέρα της, πάνω από το εστιατόριο που διευθύνει.

Νιώθοντας την πίεση μιας ζωής που γνωρίζει υπερβολικά καλά, η Μπετί βγαίνει για μια βόλτα με το αυτοκίνητο και… δεν ξαναγυρίζει. Η διαδρομή της θα την οδηγήσει σε μια απρόσμενη συνάντηση με τον εγγονό της και οι δυο τους, οδηγός και συνεπιβάτης, θα καλλιεργήσουν μια αντίξοη αγάπη. Στην πορεία, η επιτροπή επανασύνδεσης των καλλιστείων επιμένει να την καλεί στο reunion, αλλά η Μπετί είναι αποφασισμένη να κάνει μια καινούρια αρχή.

deneuve

Η ταινία που ξεκινά σα γυναικείο ψυχογράφημα, εκτυλίσσεται σα ρομαντική κομεντί για 60somethings, χαριτωμένη και παιχνιδιάρα, χωρίς κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό παρά τα μαγικά τοπία της Βρετάνης όπου είναι γυρισμένη.

Η Κατρίν Ντενέβ, ωστόσο, παίζοντας τα τελευταία χρόνια κυρίως διακοσμητικούς ρόλους, έχει την ευκαιρία να ξεσκονίσει το ταλέντο της. Η ηρωίδα που όλη της τη ζωή βολεύτηκε στην ομορφιά της, αδιαφορώντας για τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω της, παίρνει στα χέρια της Ντενέβ ζωή, καθώς με μικρές, διακριτικές μεταπτώσεις από το δράμα στην κωμωδία, η ηθοποιός γεμίζει το κάδρο με σιγουριά και κέφι. Μπορεί το φιλμ να είναι λίγο πιο προβλέψιμο ή αφελές απ’ ό,τι θα ελπίζαμε, αλλά η Ντενέβ-φιέστα αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.