Buzz

Αφιερωμένο στη Σίλα Μπλακ (και μόνο για το «Alfie»)

στα 10

Από τις πιο διάσημες βρετανίδες τραγουδίστριες των 60s και με τηλεοπτική παρουσία μισού αιώνα, η Σίλα Μπλακ ήταν η βρετανίδα που ζητούσαν οι παραγωγοί του «Alfie» για το ομώνυμο τραγούδι του Μπερτ Μπακαράκ. Και αυτή που το είπε καλύτερα απ' όλες όσες στη συνέχεια το έκαναν περισσότερο διάσημο.

Αφιερωμένο στη Σίλα Μπλακ (και μόνο για το «Alfie»)

Και μόνο το γεγονός ότι η Σίλα Μπλακ ονόμασε την αυτοβιογραφία της που εκδόθηκε το 2004 «What's It All About?», είναι ενδεικτικό για το τι σήμαινε το «Alfie» για τη ζωή και την καριέρα της που θα ξεκινούσε με την έγκριση των Beatles για να μετρήσει 11 τοπ τεν επιτυχίες ανάμεσα στο 1964 και το 1971, μια τηλεοπτική καριέρα με το «Cilla» μέχρι και το 1976 και μια επανεκκίνηση στα 80s ως τηλεπαρουσιάστρια του «Blind Date» μέχρι και το 2003.

Ο πρώτος όμως κλασικός και αξεπέραστος στίχος από το «Alfie», το τραγούδι που έγραψαν ο Μπερτ Μπάκαρακ και ο Χαλ Ντέιβιντ (και που θεωρούσαν το καλύτερο που έγραψαν ποτέ) για την ομώνυμη ταινία του Λίουις Γκίλμπερτ με τον Μάικλ Κέιν, δεν ήταν δεδομένο ότι θα συνδεόταν με τη φωνή της Σίλα Μπλακ.

Η αρχική επιθυμία του Μπερτ Μπάκαρακ ήταν να το τραγουδήσει η μόνιμη συνεργάτης του Ντίον Γουόργουικ, αλλά η Paramount απαίτησε το τραγούδι της ταινίας να ηχογραφηθεί από Βρετανίδα τραγουδίστρια και μετά την άρνηση της Σάντι Σο, η πρόσκληση έφτασε στη Σίλα Μπλακ που είχε φτάσει στο νούμερο ένα των charts με το «Anyone Who Had a Heart» των Μπάκαρακ και Ντέιβιντ - τραγούδι που σύμφωνα με έρευνα του 2010 υπήρξε το πιο εμπορικό τραγούδι από γυναίκα ερμηνεύτρια ολόκληρης της δεκαετίας του '60 στη Μ. Βρετανία.

Cilla Black 607 Η Σίλα Μπλακ μαζί με τον Μπερτ Μπάκαρακ το 1966

Η αρχική αντίδραση της Μπλακ στο τραγούδι ήταν αρνητική («Δεν μπορώ να το κάνω... Είναι δυνατόν; Αλφι; Αλφι φωνάζεις το σκύλο σου») και επέμεινε πως θα ηχογραφούσε το τραγούδι μόνο αν ο Μπερτ Μπάκαρακ αναλάμβανε την ενορχήστρωση, ερχόταν προσωπικά στο Λονδίνο για την ηχογράφηση και έπαιζε ο ίδιος πιάνο. Ο Μπάκαρακ δέχτηκε και έτσι το φθινόπωρο του 1965 στο Studio One των Abbey Road Studios, με την επίβλεψη του παραγωγού Τζορτζ Μάρτιν ηχογραφήθηκε το «Alfie» μετά από 18 επαναλήψεις μέχρι ο συνθέτης να εγκρίνει την ερμηνεία της Μπλακ. «Δεν υπήρχαν πολλές τραγουδίστριες που να ξέρω που να μπορούν να συλλάβουν το συναίσθημα που ήθελα στα περισσότερα τραγούδια που έγραφα. Αυτό άλλαξε με τραγουδίστριες σαν την Σίλα Μπλακ», είχε δηλώσει μετά από αυτή την ηχογράφηση ο Μπερτ Μπάκαρακ.



Το «Alfie» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1966, τέσσερις μήνες πριν την έξοδο της ταινίας, έφτασε στο νούμερο 9 των charts αλλά στην τελική διεθνή εκδοχή της ταινίας το τραγούδι ερμήνευε η Σερ (σε παραγωγή του Σόνι Μπόνο). Το τραγούδι χάρισε στους Μπάκαρακ και Ντέιβιντ μια υποψηφιότητα για Οσκαρ, ενώ ειρωνικά το τραγούδι θα ζούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του με την Ντίον Γουόργουικ που το ηχογράφησε μόλις ένα χρόνο μετά, το 1967. Ευτυχώς ο ελάχιστος αυτός χρόνος που μεσολάβησε από την ηχογράφηση της Σίλα Μπλακ ήταν αρκετός για να τη συνοδεύσει σε κάθε μια από τις επόμενες δεκαετίες της ζωής της.

Cilla Black 607

H Σίλα Μπλακ πέθανε την 1η Αυγούστου του 2015 σε ηλικία 72 ετών. Λίγα χρόνια πριν είχε δηλώσει πως θα ήθελε να πεθάνει όταν θα έφτανε τα 75 χρόνια της ζωής της.


Διαβάστε ακόμη: «What the world needs now is love sweet love...» Αντίο στον οσκαρικό στιχουργό Χαλ Ντέιβιντ