Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε επιτέλους την πρεμιέρα του και στην χώρα μας πριν λίγες μέρες και όσοι απόλαυσαν την ταινία σε κάποια μεγάλη οθόνη δίπλα τους, ένα από τα πράγματα που σίγουρα τους εντυπωσίασε ήταν και απαράμιλλη προσοχή του Νόλαν στην απεικόνιση της εποχής.
Σε αυτό βοήθησε αρκετά η δουλειά της σκηνογράφου της ταινίας Ρουθ ντε Τζονγκ η οποία αποκάλυψε, σε μια συνέντευξη της στο podcast του οσκαρούχου διευθυντή φωτογραφίας Ρόμπερτ Ντίκινς «Team Deakins», πως ο Νόλαν κατάφερε «το ακατόρθωτο» για την παραγωγή μειώνοντας τα γυρίσματα από 85 μέρες σε μόλις 57 για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τα σκηνικά.
«Εμοιαζε σα μια ανεξάρτητη ταινία 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν ήταν το «Tenet» [το οποίο γυρίστηκε μέσα σε 96 ημέρες]. Ο Κρις ήθελε να γυρίσει σκηνές σε όλες τις Η.Π.Α. απλά τα αεροπορικά εισιτήρια από μόνα τους και η μεταφορά του παντού ήταν πολύ ακριβά. Για να μην αναφέρω ότι πρέπει να χτίσω από την αρχή ολόκληρο το Λος Αλαμος. Εκεί ένιωσα πραγματικά ότι ήταν αδύνατο. Αλλα ο Κρις μου είπε να ξεχάσω τα χρήματα και να σχεδιάσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Αυτό κάναμε και ο πρώτος προϋπολογισμός για την κατασκευή της πόλης [του Λος Αλαμος] ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια. Είχαμε αυτό το τεράστιο λευκό καμβά και άρχισα να τοποθετώ κτίρια σε αυτό, για να μην αναφέρω ότι θέλουμε να κάνουμε γυρίσματα στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϋ και στο Μπέρκλεϊ και στο Λος Άντζελες και στο Νέο Μεξικό», ανέφερε η ντε Τζονγκ.
Διαβάστε ακόμα: Ποιες ήταν οι πραγματικές γυναίκες του «Οπενχάιμερ»;
Κάποια στιγμή ο Νόλαν της είπε πως απλά «χρειάζεται να κάνει τα μαθηματικά του» που σήμαινε στην ουσία να αναδιοργανώσει το χρονοδιάγραμμα γυρισμάτων για να χρηματοδοτήσει τον σχεδιασμό παραγωγής, έτσι ώστε εκείνη να πετύχει όλες τις επιθυμητές εμφανίσεις και σχέδια. «Οι παραγωγοί ρωτούσαν τι μπορούσα να κάνω για να συρρικνώσω [τον προϋπολογισμό]. Ο Τομ [Χαίσλιπ, παραγωγός] μπαίνει τότε στο γραφείο μου και λέει ότι ο Κρις θα το γυρίσει σε 55 μέρες. Είναι πολλά τα χρήματα που θα παίρναμε πίσω.»
Πραγματικά ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, κάτι που μάλλον μόνο ο Νόλαν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας χωρίς να μειώσει ούτε στο ελάχιστον την ποιότητα της ταινίας του. Και για όσους θέλουν να το επιβεβαιώσουν το «Οπενχάιμερ» συνεχίζεται να προβάλλεται στις αίθουσες από την Tanweer.