Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το θέατρο γίνεται σινεμά στο «Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος»

στα 10

Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να καταγράψει όχι μόνο το ανέβασμα ενός σπουδαίου θεατρικού έργου, μα την ουσία μια δημιουργικής διαδικασίας;

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το θέατρο γίνεται σινεμά στο «Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος»

Αυτο ακριβώς δοκιμάζει να κάνει το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη που παρακολούθησε από την πρώτη κι όλας πρόβα τοανέβασμα του έργου του Αντον Τσέχοφ «Βυσσινόκηπο» από τον Νίκο Καραθάνο στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2015.

Ενας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες των ημερών μας, ο Νίκος έχει διαγράψει μια διακριτή διαδρομή στο στο ελληνικό θέατρο των τελευταίων δέκα χρόνων. Φέτος έκανε την πιο πολυσυζητημένη παράσταση του καλοκαιριού με τους «Όρνιθες», αλλά έναν χρόνο πριν είχε παρουσιάσει ένα ακόμη έργο ξεχωριστής ομορφιάς και γοητείας διασκευάζοντας τον κλασσικό «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ θέλοντας όπως ακούγεται να λέει στο φιλμ στα μέλη της ομάδας του, να επιχειρήσουν να οδηγηθούν σε «κάποιες βίαιες σκηνές παιδικών αναμνήσεων, με στόχο μια ομορφιά».

Δείτε ακόμη: - Οδηγός Επιβίωσης για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

vissinokipos 607

Παρόντες σε αυτή την διαδρομή από την πρώτη κι όλας στιγμή ο ο Ηλίας Γιαννακάκης και η Αποστολία Παπαϊωάννου προσπάθησαν να συλλάβουν με τις κάμερές τους, την γέννηση αυτής ακριβώς της «ομορφιάς». Έχοντας κατακτήσει μια μεγάλη οικειότητα με τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα του, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα είχαν φτιάξει την ταινία για την «Γκόλφω», που είχε ανέβει από τον ίδιο θίασο στην Επίδαυρο, μεταφέρουν στον θεατή μια ανεπανάληπτη εμπειρία καλλιτεχνικής δημιουργίας.

vissinokipos 607

Οσοι από εσάς έχετε ήδη δει την παράσταση θα μπορέσετε μέσα από το «Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος» να εξερευνήσετε βαθύτερα την λογική του και τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένο, να βυθιστείτε και πάλι στο σύμπαν του και να το επαναφέρετε στην μνήμη σας, όμως η θέαση της παράστασης δεν είναι προαπαιτούμενο για να απολαύσετε το φιλμ.

vissinokipos 607

Πέρα από την καταγραφή ή το «making of» μιας παράστασης, το φιλμ δοκιμάζει να αποκρυπτογραφήσει τους μηχανισμούς της δημιουργικής διαδικασίας, να ακολουθήσει την διαδρομή της σύνθεσης ενός έργου τέχνης από μια σειρά ιδέες σε ένα δομημένο σύνολο και να εξερευνήσει το σπουδαίο ταλέντο ενός ξεχωριστού δημιουργού. Κι αυτό από μόνο του έχει την δική του αξία.


Διαβάστε ακόμη