Buzz

Οχι επίσημα, αλλά μάλλον οριστικά το Φεστιβάλ Καννών ακυρώνεται για το 2020

στα 10

Η τελική απόφαση θα παρθεί στις 15 Απριλίου, αλλά το Le Point αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του πως είναι πραγματικά αδύνατον να γίνει πραγματικότητα ένα Φεστιβάλ που προϋποθέτει μεγάλη συγκέντρωση πλήθους αλλά και καλεσμένους από κάθε γωνιά του κόσμου.

Οχι επίσημα, αλλά μάλλον οριστικά το Φεστιβάλ Καννών ακυρώνεται για το 2020

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Le Point, η απόφαση της ακύρωσης του 73ου Φεστιβάλ Καννών, θα οριστικοποιηθεί στις 15 Απριλίου σε συνάντηση των οργανωτών, του δήμου και της κυβέρνησης και θα γίνει γνωστή στην καθιερωμένη και προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στις 16 Απριλίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι μιλάμε για «ακύρωση» και όχι «αναβολή» του Φεστιβάλ, καθώς οι μεγάλοι χορηγοί του όπως η L' Oreal ή η Chopard - πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ - προτιμούν μια «λευκή χρονιά», παρά μια διοργάνωση που θα πρέπει να γίνει (ακόμη και αργότερα) υπό συνθήκες αυξημένης ασφαλείας και μεγάλου ρίσκου.

Διαβάστε ακόμη: Ο κοροναϊός βάζει το Χόλιγουντ σε ελεύθερη πτώση...

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ αναφέρει: «Θα είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατον, να διαλέξει κανείς ταινίες που έρχονται από την Κίνα, την Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία και ακόμη 50 χώρες... Η προβολή των ταινιών σε αίθουσα 2000 θέσεων (όπως είναι η αίθουσα Lumière) θα προκαλέσει μόνο ανήσυχία στους φεστιβαλιστές. Και όσο για τον Σπάικ Λι, τον φετινό Πρόεδρο της επιτροπής. Ξέρουμε την υπερευαισθησία του Χόλιγουντ στα θέματα υγιεινής. Δεν μπορώ να τον φανταστώ να περιφέρεται για δεκαπέντε μέρες σε μια κατάσταση ανεξέλεγχτη ως προς την υγιεινή...»

Το άρθρο αναφέρει πως οι δημοσιογράφοι ξεπερνούν τους 5000 ενώ το σύνολο των ανθρώπων που επισκέπονται το Φεστιβάλ αγγίζει τις 60.000. Τα νούμερα της Αγοράς (Marché international du film) μοιάζουν επίσης στις μέρες μας (αυτές του κοροναϊού) τρομακτικά. Το 2019 συμμετείχαν 12.527 καλεσμένοι στην Αγορά, από 121 χώρες, εκπρόσωποι 5.528 επιχειρήσεων.

Σε μια σειρά ακυρώσεων που κορυφώνονται καθώς περνάνε οι ώρες σε όλον τον πλανήτη, το Φεστιβάλ των Καννών παραμένει το τελευταίο οχυρό που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την ακύρωσή (ή αναβολή;) του. Οπως φαίνεται όμως, είναι πλέον απειροελάχιστες οι πιθανότητες για μια ανατροπή της κατάστασης. Ακόμη κι αν το Φεστιβάλ αποφασίσει να γίνει και ελέγξει την ροή του πλήθους που συγκεντρώνεται στις προβολές και τις δράσεις του, είναι αμφίβολο ποιος θα θέλει να βρίσκεται εκεί...

Διαβάστε αναλυτικά: Τι αναβάλλεται ή ακυρώνεται στον κόσμο του σινεμά, εξαιτίας του κοροναϊού