Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: O «Queer Χρυσός Φοίνικας» αναμενόμενα στο «Pride»

στα 10

Ο φετινός «Queer Palm» πήγε δικαιωματικά στο «Pride» του Μάικλ Γουόρκας για τη μεγάλη συνάντηση των γκέι ακτιβιστών και των ανθρακωρύχων στη Μ.Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κάννες 2014: O «Queer Χρυσός Φοίνικας» αναμενόμενα στο «Pride»

Δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη.

Οταν σε ένα Φεστιβάλ σαν αυτό των Καννών που οι queer ταινίες είναι πραγματικά ελάχιστες κάθε χρόνο και η ομάδα του Queer Palm συμπεριλαμβάνει στη λίστα των υποψήφιων για το δικό της Φοίνικα ακόμη και ταινίες που είναι queer - τραβηγμένες από τα μαλλιά (όπως το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν για παράδειγμα που το μόνο γκέι πράγμα που είχε ήταν ο ίδιος ο Ξαβιέ Ντολάν), το «Pride» του Μάθιου Γουόρκας ήταν η αυτονόητη και τέλεια επιλογή για το φετινό Queer Palm.

Μια δραμεντί, φτιαγμένη για μεγάλο κοινό, ακτιβιστική όσο και οι ήρωες της, που δεν κλείνει το πρόσωπο στο σκοτάδι μιας ολόκληρης εποχής, αλλά προτιμά να αφηγηθεί την ιστορία της σαν ένα μεγάλο ξέφρενο πάρτι αλληλεγγύης, το «Pride» έκλεισε το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» εν μέσω χειροκροτημάτων και ενθουσιασμού του κοινού, ξεκινώντας από τις Κάννες την τεράστια καριέρα που αναμένεται να έχει στις αίθουσες.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Pride».

2

Οι υπόλοιπες ταινίες που ήταν υποψήφιες φέτος ήταν το «Bande De Filles» (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών), «Les Combattants» (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών), «Α Girl at My Door» (Ενα Κάποιο Βλέμμα), «FLA» (Εβδομάδα Κριτικής), «Mommy» (Διαγωνιστικό), «Party Girl» (Ενα Κάποιο Βλέμμα), «Darker than Midnight» (Εβδομάδα Κριτικής), «Respire» (Εβδομάδα Κριτικής), «Saint Laurent» (Διαγωνιστικό), «When Animals Dream» (Εβδομάδα Κριτικής), «Whiplash» (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών») και «Xenia» (Ενα Κάποιο Βλέμμα).

Το «Queer Palm» ιδρύθηκετ ο 2010 και μέχρι σήμερα έχει βραβεύσει τις εξής ταινίες: το «Kaboom» του Γκρεγκ Αράκι (2010), το «Beauty» του Ολιβερ Χερμάνους το 2011, το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν το 2012 και το «Ο Αγνωστος της Λίμνης» του Αλέν Γκιροντί το 2013.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.