Buzz

Black Power στο Exile Room!

στα 10

Με μια ειδική προβολή δύο ντοκιμαντέρ για τον Μοχάμεντ Αλι, το Exile Room μετατρέπεται στις 17 Δεκεμβρίου σε ένα ρινγκ μέσα στο οποίο παλεύουν οι πιο δυνατές φωνές της μαύρης Αμερικής.

Flix Team
Black Power στο Exile Room!

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στο Exile Room, η καθιερωμένη προβολή μερικών από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών γίνεται double bill αφιερωμένο στο μύθο του Μοχάμεντ Αλι με τις back to back προβολές του βραβευμένου με Οσκαρ «When We Were Kings» και του κλασικού «Soul Power».

Στο «When We Were Kings» του Λίον Γκαστ από το 1996 παρακολουθούμε τον Μοχάμεντ Αλι ακριβώς πάνω στην ακμή του, στα χρόνια όπου το μποξ ήταν δημοφιλές επειδή είχε συνδεθεί άρρηκτα με το όνομά του. Σε μια κίνηση ματ για την ενδυνάμωση των Αφρο-Αμερικανών τη δεκαετία του ’70, ο Αλι επιστρέφει στις ρίζες του με έναν αγώνα-γεγονός: το θρυλικό πλέον «Rumble in the Jungle», ενάντια στον πρωταθλητή βαρέων βαρών Τζορτζ Φόρμαν, στην Κινσάσα, τον Σεπτέμβριο του 1974. Επειτα από τρία χρόνια αποχής λόγω της άρνησής του να καταταχθεί στο στρατό, ο Αλι επανέρχεται επιθετικά στο ρινγκ, κανείς όμως δεν πίστευε πραγματικά ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον νεότερο και ανίκητο Φόρμαν, παρά τις ηχηρές του δηλώσεις. Πηγαίνοντας πιο μακριά από όσα συμβαίνουν μέσα στο αιματοβαμμένο ρινγκ, ο Λίον Γκαστ στοχάζεται πάνω στις απαιτήσεις και τις ευθύνες της διασημότητας, σε μια εποχή που η μαύρη Αμερική άρχιζε επιτέλους να αγκαλιάζει τις αφρικανικές ρίζες της.

Soul Power

Στο «Soul Power» του Τζέφρι Κουσάμα - Χίντε από το 2008 μαθαίνουμε τι συμβαίνει όταν οι θρύλοι της αμερικανικής R&B προσγειώνονται μαζικά στο Ζαΐρ για να πλαισιώσουν μουσικά τον πιο διάσημο αγώνα μποξ όλων των εποχών. Το φιλμ συγκεντρώνει τόσο ταλέντο στα 92 λεπτά του, που αρκεί για να σου προκαλέσει ίλιγγο, αφού κάμερα κάνει (μεταξύ άλλων) ο θρυλικός Αλμπερτ Μέιζλες, στη διοργάνωση ανακατεύεται ο πολύς Ντον Κινγκ, επί σκηνής χύνουν ιδρώτα ο Τζέιμς Μπράουν, ο B.B. King, οι Sister Sledge, η Σίλια Κρουζ και άλλοι πολλοί, ενώ από τα παρασκήνια παρακολουθούν ο Μοχάμεντ Αλι και ο Τζορτζ Φόρμαν! Η ζωή στους δρόμους της Κινσάσα αναμιγνύεται με εκρηκτική μουσική, σε ένα ντοκιμαντέρ που έχει πλέον πάρει θέση δίπλα στα πιο θρυλικά concert films όλων των εποχών, όπως το «Monterey Pop», το «Woodstock» και το «Gimme Shelter». Αν δεν είχε τύχει να το ακούσετε ως τώρα, είναι γιατί πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες μέχρι το υλικό να δει το φως της δημοσιότητας.



Και τα δύο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ.: 210 3223395) με αγγλικούς υπότιλους και ελεύθερη είσοδο. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Exile Room.

Διαβάστε ακόμη: Τα 25 ντοκιμαντέρ που άλλαξαν τον κόσμο

Tags: Exile Room