Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: Στο «Passages» του Αϊρα Σακς, η αγάπη είναι παράξενη

στα 10

Για μια ακόμη φορά, ο Αϊρα Σακς, εξερευνά την λαβυρινθώδη πολυπλοκότητα των ερωτικών σχέσεων σε μια ταινία που δεν φοβάται να κοιτάξει με επώδυνη ειλικρίνεια την πιο ακανθώδη τους πλευρά.

Βερολίνο 2023: Στο «Passages» του Αϊρα Σακς, η αγάπη είναι παράξενη

Ηδη, από την πρώτη σκηνή της ταινίας, όπου ο Τόμας του Μαρκ Ρογκόβσκι ένας σκηνοθέτης που γυρίζει τα τελευταία πλάνα του νέου του φιλμ, αντιλαμβάνεσαι ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του «Passages» είναι ένας ήρωας που δύσκολα θα συμπαθήσεις. Ισως γιατί για κάποιους θα είναι πολύ δύσκολο να ταυτιστούν με τον εγωκεντρικό, ναρκισιστικό, ανώριμο χαρακτήρα του. Ισως για κάποιους άλλους γιατί θα αναγνωρίσουν σε αυτόν τις πιο άβολες ιδιότητες της δικής του ψυχοσύνθεσης, αυτές που λίγο πολύ οι περισσότεροι προσπαθούμε να κρατάμε ιδιωτικές και καταπιεσμένες. 

Η λέξη «καταπίεση» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Τόμας, τουλάχιστον όχι σε ότι αφορά στις δικές του επιθυμίες και διαθέσεις, αφού δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να τσαλαπατησει ή να στραπατσάρει τα εγώ και τις καρδιές των ανθρώπων γύρω του, δίχως να πολυδίνει σημασία. Και κάπως έτσι στο πάρτι για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα αφήσει τον χαμηλότονο σύζυγό του Μάρτιν (που υποδύεται ο Μπεν Γουίσο) να γυρίσει μόνος στο σπίτι κι εκείνος θα βρεθεί τελικά στο κρεβάτι της Αγκάτ, μιας δασκάλας που έχει την σαγηνευτική μορφή της Αντέλ Εξαρχόπουλος. Και ακόμη χειρότερα, το επόμενο πρωί, επιστρέφοντας στο σπίτι, θα μοιραστεί με τον Μάρτιν την νυχτερινή του περιπέτεια περιμένοντας όχι συγχώρεση, μα κάποιου είδους έπαινο. 

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

passages

Στον αυτοαναφορικό, μπερδεμένο, συναισθηματικά ατελή μικρόκοσμό του, αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα one night stand, θα προβάλλει σαν η ιδέα ενός νέου έρωτα, μια ιδέα που θα τραφεί από την (ως ένα σημείο αυτοκαταστροφικη) επιθυμία της Αγκάτ να κερδίσει έναν άντρα τόσο ασταθή και εγωπαθή που κατορθώνει να δείχνει γοητευτικός σε όσους δεν μπορούν να δουν πίσω από τις εμφανείς αδυναμίες του. Κι έτσι θα εγκαταλείψει την συζυγική εστία για να εξερευνήσει αυτόν τον «έρωτα» σε μια απόφαση που θα φέρει ριζικές ανακατατάξεις στην συναισθηματική ζωή και των τριών τους και που δεν θα οδηγήσει προφανώς σε κανένα αληθινά ευτυχές τέλος. 

Ο Αϊρα Σακς που και εδώ κι όπως στις περισσότερες ταινίες υπογράφει το καλοδουλεμένο σενάριο με τον Μαουρίτσιο Ζακαρίας, στήνει με κέντρο τον χαρακτήρα του Τόμας, ένα ερωτικό τρίγωνο που μοιάζει σκαληνό στην καλύτερη περίπτωση και που ακόμη κι αν ο Τόμας αποτελεί την πιο προβληματική πλευρά του, και οι άλλες δύο έχουν ως ένα σημείο το δικό τους μερίδιο ευθύνης στον τρόπο που του επιτρέπουν να τους χρησιμοποιεί.     

passages

Ομως το «Passages» δεν ενδιαφέρεται να επιρρίψει ευθύνες ούτε κρίνει με το μέτρο της όποιας ηθικής τους χαρακτήρες του, αντίθετα, όπως σε όλες σχεδόν τις ταινίες του, ο Σακς, χρησιμοποιεί τις εικόνες του για να αποκαλύψει την αλήθεια τους και αφήνει στον θεατή την επιλογή να τους κρίνει ή μη, να τους καταλάβει ή όχι. Ακόμη κι αν ο Τόμας μοιάζει σε μερικές στιγμές με καρικατούρα, ντυμένος με τα αταίριαστα, παράξενα ρούχα του και έχοντας μια συμπεριφορά που θυμίζει μια μάλλον εύκολη απομίμηση ενός αυτοκαταστροφικού auteur όπως ο Φασμπίντερ, ο Σακς εξακολουθεί να τον βλέπει με συμπάθεια και να τον αντιμετωπίζει «δίκαια», χωρίς φυσικά να τον δικαιολογεί. 

Τοποθετημένο στο Παρίσι, το φιλμ έχει κάτι το γαλλικό στον τρόπο που χειρίζεται την αφήγηση, τους διαλόγους, τους χαρακτηρες, μα κυρίως τα συναισθήματα και τις πράξεις τους, αλλά αναμφίβολα ανήκει ξεκάθαρα στο κινηματογραφικό σύμπαν του δημιουργού του. Που επιμένει κι εδώ να κάνει ένα ακόμη γεμάτο ειλικρίνεια και αλήθεια φιλμ που το να σε κάνει μερικές φορές να αισθάνεσαι άβολα αποτελεί μέρος των προθέσεών του και μαζί, απόδειξη της επιτυχίας του.

passages


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.