Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: To «Le Grand Chariot» του Φιλίπ Γκαρέλ είναι τόσο μα τόσο γαλλικό

στα 10

Η καινούρια ταινία του βετεράνου γάλλου δημιουργού, στην οποία πρωταγωνιστούν τα τρία παιδιά του, δυστυχώς δεν έχει να πει τίποτα το καινούργιο.

Βερολίνο 2023:  To «Le Grand Chariot» του Φιλίπ Γκαρέλ είναι τόσο μα τόσο γαλλικό

Η 26η ταινία στην καριέρα του Φιλίπ Γκαρέλ αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου πατέρα, βετεράνου ιδιοκτήτη ενός κουκλοθέατρου, που καθώς τα χρόνια περνούν και βλέπει το τέλος της καριέρας του (και το δικό του) να πλησιάζει, θέλει να κληροδοτήσει το κουκλοθέατρό του στα παιδιά του, τα οποία άλλωστε εμπλέκονται από μικρά στις παραστάσεις του.

Η στενή σχέση του πατέρα με τους απογόνους του, τους οποίους υποδύονται ο Λουί η Εστέρ και η Λενά Γκαρέλ, αποτελεί τον βασικό ιστό της αφήγησης, αλλά παράλληλα, στο φιλμ ξετυλίγεται η ιστορία ενός νεαρού που θα βρεθεί να βοηθά στην ομάδα για να γίνει μέλος της, της σχέσης του με μια νεαρή κοπέλα με την οποία σύντομα θα γίνουν ζευγάρι, αλλά και της γιαγιάς των παιδιών, μέλος κι αυτή της οικογενειακής επιχείρησης.

Ερωτες και ανησυχίες, γεννήσεις και θάνατοι είναι κάποιοι από τους σταθμούς αυτής της διαδρομής στις ζωές τους, αλλά η ουσιαστική θεματική του φιλμ δεν είναι άλλη από την αγωνία του δημιουργού για την τύχη της τέχνης του και για την κληρονομιά που θα αφήσει μετά θάνατον.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

Και δεν δείχνει τυχαίο το γεγονός πως ο Γκαρέλ επιλέγει μια μορφή τέχνης που δείχνει παλιομοδίτικη και σχεδόν ξεπερασμένη, αφού πιθανότατα νιώθει ότι και το δικό του σινεμά, δεν βρίσκει ίσως την θέση του στο κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Δυστυχώς δεν έχει άδικο. Ακόμη κι αν κάποιες από τις τελευταίες ταινίες του όπως το «Le Sel des Larmes» κατορθώνουν να έχουν την αίσθηση ενός σινεμά που σε ενδιαφέρει και σε εμπλέκει, το «To Le Grand Chariot» μοιάζει υπερβολικά ομφαλοσκοπικό, αργόσυρτο και τελικά αδιάφορο.

Ακόμη κι αν δεν παύει να είναι κατά στιγμές γοητευτικό στον τρόπο που περιγράφει την αγωνία του δημιουργού απέναντι στην τέχνη του ή στο πως συλλαμβάνει το δέος των (μικρών στην περίπτωσή του) θεατών μπροστά σε κάτι που απροσδόκητα τους συναρπάζει, αυτή η συνταγή της μαγείας δεν λειτουργεί σταθερά ή επιτυχημένα εδώ. Το συναισθηματικό φορτίο του φιλμ μοιάζει ελλιπές και όπως ένας ενήλικας θεατής σε μια παράσταση κουκλοθέατρου, είναι δύσκολο να παρασυρθείς σε κάτι που δυστυχώς μοιάζει περισσότερο «τεχνητό» απ΄ ότι «αληθινό», περισσότερο ένα εγκεφαλικό σχεδίασμα παρά μια ολοκληρωμένη ταινία από καρδιάς.


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.