Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2017: O Ακι Καουρισμάκι μιλά στο Flix για το πού, τελικά, βρίσκεται η ελπίδα

στα 10

Με τη νέα του ταινία, «The Other Side of Hope», ο Ακι Καουρισμάκι τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην Berlinale 2017. Κι αν αυτό δεν τον ενθουσίασε, είχε όμως πολλά να πει για το μέλλον του δικού του - και δικού μας - κόσμου. Διαβάστε τι είπε στο Flix.

Berlinale 2017: O Ακι Καουρισμάκι μιλά στο Flix για το πού, τελικά, βρίσκεται η ελπίδα

Η 67η Berlinale έφτασε στο τέλος της κι απένειμε τα βραβεία της. Ο Ακι Καουρισμάκι, παρουσιάζοντας φέτος το «The Other Side of Hope», ήδη μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας - αλλά δεν έμοιασε να χαίρεται πάρα πολύ. Δεν ανέβηκε στη σκηνή για να το παραλάβει, αντίθετα ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ κι η ομάδα του κατέβηκαν στο κάθισμά του για να του το παραδώσουν κι εκείνος, με τα πολλά, είπε ένα «κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ». Το είχε παρακάνει με τη βότκα του; Δυσαρεστήθηκε που δεν απέσπασε το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης; Σε κάθε περίπτωση, η ταινία του έχει να πει πολλά περισσότερα απ' ό,τι ο ίδιος το βράδυ της απονομής.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2017, Τα βραβεία - Χρυσή Αρκτος στον ρομαντισμό

berlinale 2017 607

Το Flix μίλησε με τον Ακι Καουρισμάκι, εν μέσω (ηλεκτρονικών, αυτή τη φορά) τσιγάρων και λευκού κρασιού. Κι εκείνος, αφότου νοστάλγησε πόσο του άρεσε να βλέπει τα πλοία να έρχονται και να φεύγουν και πώς στην καλιφορνέζικη έρημο έγδαρε κι έφαγε έναν κροταλία (αλήθεια, ψέμα, τι σημασία έχει), μίλησε και για την ταινία του, «The Other Side of Hope» και για το πώς προσπάθησε και σ' αυτήν, όπως και σ' ολόκληρο το έργο του, να θυμίσει στους ανθρώπους να μάχονται και ν' αγαπούν. Διαβάστε παρακάτω λίγα απ' όσα μας είπε.

Διαβάστε ακόμα: Berlinale 2017 - Ο Ακι Καουρισμάκι ξέρει πώς να κάνει τον ανθρωπισμό να μοιάζει αυτονόητος

berlinale 2017 607

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.

«Οταν ήμουν νέος, έφυγε πολύς κόσμος από τη Φινλανδία, ένα εκατομμύριο πήγε στη Σουηδία, πεντακόσιες χιλιάδες στην Αμερική, άλλες πεντακόσιες στην Αυστραλία. Κι ήταν οικονομικοί μετανάστες, δεν έφευγαν από κάποιον πόλεμο. Κι έτσι αναρωτιέμαι, αν τότε τόσοι από εμάς έγιναν μετανάστες, πώς μπορούμε τώρα να είμαστε τόσο αγενείς προς τους πρόσφυγες; Τόσο διαβολεμένα σκληροί; Από το «Λιμάνι της Χάβρης» ως σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το πολύ χειρότερο. Θυμάμαι καλά το millennium, όπως κι όλοι σας σίγουρα. Ολοι χαμογελούσαν κι έσφιγγαν τα χέρια. Το δικό μου χαμόγελο ήταν στραβό. Σκεφτόμουν, τα πράγματα θα χειροτερέψουν, θα χειροτερέψουν πολύ. Κι έτσι κι έγινε. Είμαι ένας μεγάλος άντρας. Μεγαλούτσικος, ας πούμε. Οπότε εγώ πια δεν έχω σημασία για κανέναν. Είναι οι γυναίκες, οι μητέρες, που θα έπρεπε τώρα να βάλουν χαρακώματα, να καθίσουν από πίσω και ν’ απαιτήσουν ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Κι όχι μεθαύριο. Σήμερα. Και λέω οι γυναίκες, επειδή απλώς έχει αποδειχτεί ότι οι άντρες είναι ηλίθιοι.»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Flix με τον Ακι Καουρισμάκι θα δημοσιευτεί με την έξοδο στους κινηματογράφους του «The Other Side of Hope», από την Ama Films

Η Berlinale 2017 με μια ματιά:

Διαβάστε ακόμη:

Το 67ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2017. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες.