Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Το μόνο που μπορείς να κάνεις μπροστά στην Τζούντι Ντεντς είναι να υποκλιθείς

στα 10

Μισή ώρα μαζί με τη Τζούντι Ντεντς ίσως δεν είναι αρκετή για να ρουφήξεις όλη τη συσσωρευμένη σοφία μιας υπέροχης γυναίκας που ξέρει ακριβώς τι σημαίνει να γίνεσαι 80 σε λιγότερο από έναν χρόνο. Είναι όμως υπέρ αρκετή για να υποκλιθείς σε μια από τις σπουδαιότερες εν ζωή ηθοποιούς στον πλανήτη.

Βενετία 2013: Το μόνο που μπορείς να κάνεις μπροστά στην Τζούντι Ντεντς είναι να υποκλιθείς

Η Τζούντι Ντεντς είναι όπως ακριβώς την φαντάζεστε: μια υπέροχη, σοφή, αστεία και έτοιμη να αυτοσαρκαστεί για το οτιδήποτε γυναίκα που τον Δεκέμβρη του 2014 θα γίνει ογδόντα ετών, έχοντας διασχίζει τις τελευταίες δεκαετίες μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο μεγάλες της αγάπες: το θέατρο και το σινεμά.

Πως μπορείς λοιπόν να μην χαμογελάσεις όταν την συναντάς στη Βενετία του 2013, φαβορί όχι μόνο για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 70ό Φεστιβάλ για το «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, αλλά και φαβορί για ακόμη ένα Οσκαρ ερμηνείας που η ίδια δεν «θέλει ούτε να σκέφτεται» και η ίδια σε ισοπεδώνει λέγοντάς σου πως βρέθηκε στη Βενετία πρώτη φορά το 1960 με την παράσταση του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι;

2 Με έναν από τους σκηνοθέτες που εμπιστεύεται τυφλά, τον Στίβεν Φρίαρς στην επίσημη πρεμιέρα του «Philomena» στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας.

Φανερά χαρούμενη που ο ρόλος της στο «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, βασισμένος στην αληθινή ιστορία της Φιλομένα Λί (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία), την φέρνει ξανά στο Λίντο, η Τζούντι Ντεντς δεν παύει να επιβεβαιώνει κάθε λεπτό πως είναι μια γυναίκα της εποχής της, ένα πλάσμα φτιαγμένο από το υλικό που είναι κατασκευασμένοι οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί που εμφανίστηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη και ταυτόχρονα μια γυναίκα που θα σε κοιτάξει στα μάτια πριν σου πει πως «οι μοναδικοί μου φανς είναι νεαρά αγορία, τα εγγόνια μου και οι φίλοι τους που στεναχωρήθηκαν που δεν θα είμαι πια η M στον Τζέιμς Μποντ».

Μιλώντας με δέος για την τέχνη της, το θέατρο που παραμένει η μεγάλη της αγάπη, τον Χάρβεϊ Γουαινστάιν που την έκανε να ξεπεράσει το φόβο του σινεμά και τη σημασία του να μπορείς να κάνεις τη σωστή επιλογή τη σωστή στιγμή τόσο στη ζωή όσο και όταν υποδύεσαι ένα ρόλο, η Τζούντι Ντενς σκόρπισε λίγο από τη γενναιόδωρη ύπαρξή της στη φετινή Βενετία.

Και αν ένα πρόβλημα στα μάτια την κάνει να μην μπορεί να διαβάσει πλέον τα χιλιάδες σενάρια που της στέλνουν, θα εμπιστεύεται πάντα το ενστικτό της και στη συνέχεια τον ατζέντη της ο οποίος έχει επωμιστεί με το δύσκολο ρόλο του αναγνώστη: «Εκτός αν ο σκηνοθέτης είναι ο Στίβεν Φρίαρς. Εκεί δεν χρειάζεται να διαβάσεις το σενάριο.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το απολαυστικό «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς και διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Τζούντι Ντεντς και του Στίβεν Φρίαρς και του Στιβ Κούγκαν όταν η ταινία βγει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.

2

Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.