Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Ο ιερός ιταλικός Χρυσός Λέοντας και ο ακτιβισμός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

στα 10

Η απόφαση του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να δώσει τον Χρυσό Λέοντα στο «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι ήταν σαφής: για την επέτειο των 70 χρόνων του Φεστιβάλ Βενετίας, το μεγάλο βραβείο έπρεπε να πάει στην Ιταλία.

Βενετία 2013: Ο ιερός ιταλικός Χρυσός Λέοντας και ο ακτιβισμός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι είναι η πρώτη ιταλική ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα εδώ και 15 χρόνια, από το 1998 που το μεγάλο βραβείο είχε πάρει ο Τζιάνι Αμέλιο για το «Cosi Ridevano», ενώ κατέχει ήδη και το ρεκόρ του πρώτου ντοκιμαντέρ που βραβεύεται ποτέ με τη μεγαλύτερη διάκριση στη Βενετία.

Καμία εντύπωση. Από τη μία, πάντα οι (υποχρεωτικές) ιταλικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Βενετίας είναι για κάποιο λόγο οι πιο αδύναμες του διαγωνιστικού τμήματος και βρίσκονται στο πρόγραμμα προκειμένου να τιμήσουν τη χώρα καταγωγής του Φεστιβαλ και από την άλλη ήταν σαφές πως ο Μπερτολούτσι ήθελε η 70ή επέτειος του παλιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο να γίνει ένας λόγος για να γιορτάσει μαζί του και το ιταλικό σινεμά.

Διαβάστε εδώ για τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το διπλό θρίαμβο του «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Το γεγονός πως το «Sacro GRA» είναι ντοκιμαντέρ ήταν «βολικό», αφού φέρει έτσι και τη σφραγίδα της καινοτομίας, ενώ η υπογραφή του 56χρονου Ρόσι μοιάζει πραγματικά με μια νέα φωνή στο ιταλικό σινεμά, τόσο ποιητική ώστε να συγκινήσει την επιτροπή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπερτολούτσι στη συνέντευξη Τϋπου που ακολούθησε την τελετή λήξης του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Νομίζω πως όλη η επιτροπή ένιωσε την ποιητική ορμή της ταινίας του Ρόσι και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε.

2 O Τζιανφράνκο Ρόσι μαζί με τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο Μπερτολούτσι αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την επιλογή της επιτροπής ή τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των βραβευθέντων ταινιών - φήμες θέλουν τον Μπερτολούτσι να επιβάλλει τη γνώμη του για τον Χρυσό Λέοντα αφήνοντας τα μέλη της επιτροπής να αποφασίσουν για τα υπόλοιπα βραβεία.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι.

Αντ' αυτού, όταν ρωτήθηκε για το άλλο ντοκιμαντέρ στο τμήμα - το «The Unknown Known» του Ερολ Μόρις - αστειεύτηκε λέγοντας πως κάποιο μέλος της επιτροπής πρότεινε να δώσουν το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ ένα δεύτερο μέλος έφτασε το αστείο πιο μακριά λέγοντας πως ο Ράμσφλεντ θα ήταν ιδανικός για το βραβείο γυναικείου ρόλου!

Ο Ρόσι από την πλευρά του, δήλωσε: «Δεν ήξερα ότι έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που ο Τζιάνι Αμέλιο κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Σήμερα είδα τον μαέστρο και ήταν πολύ συγκινημένος που μου έδωσε το βραβείο και αυτό κάνει το όλο πράγμα ακόμη πιο σημαντικό.»

2

Αν υπήρχε ωστόσο κάτι πραγματικά συγκινητικό στην εμφάνιση του 73χρονου Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο οποίος κινείται πλέον με καροτσάκι ήταν η στιγμή που στη συνέντευξη Τύπου σταμάτησε να μιλάει για τις ταινίες, ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε σε ένα γράμμα που έλαβε από ένα 9χρονο κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, στο οποίο του εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί στη Βενετία.

Σε μια κίνηση ακτιβισμού και κοινωνικής ευαισθησίας - που όσο να πεις, αν προέρχεται από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι μοιάζει σχεδόν με πολιτικό ακτιβισμό - ο 73χρονος έκανε έκκληση στις αρχές και τους υπεύθυνους να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα της μετακίνησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη Βενετία.

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το δεκαήμερο που μας πέρασε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.