Φεστιβάλ / Βραβεία

H ομάδα του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας διαλέγει για το Flix

στα 10

Η all female ορχήστρα πίσω από το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας ξεχωρίζει τις ταινίες και τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσει κανείς το τριήμερο 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

H ομάδα του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας διαλέγει για το Flix

Με ένα πρόγραμμα 75 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες, το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ανεβάζει τον πήχη στην έννοια «ακατάλληλο άνω των 18», φιλοδοξώντας να γίνει ένας θεσμός που θα δημιουργήσει κοινό για παιδικές και εφηβικές ταινίες στην Αθήνα, μια αφετηρία παραγωγής ελληνικών ταινιών που να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και έναν ολόκληρο κόσμο εκπαίδευσης που δεν μένει στα στενά όρια του σχολείου.

Οι ταινίες του 1ο Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, όπως αναφέρουν και οι άνθρωποι πίσω από αυτό «εχουν επιλεχθεί με μεγάλη φροντίδα, ώστε να αντανακλούν τον κόσμο γύρω μας – τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του, αλλά κυρίως την ομορφιά του σαν πηγή έμπνευσης. Οι ιστορίες μεταφέρουν το μήνυμα της ανοχής στη διαφορετικότητα, που άλλωστε φαίνεται να είναι το κυρίαρχο στις κινηματογραφικές ταινίες της χρονιάς.»

Παρακάτω, η ομάδα του Φεστιβάλ μοιράζεται με το Flix μερικές μόνο από τις ταινίες και τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσει κανείς το τριήμερο 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.

Ernest

Αμάντα Λιβανού | Πρόεδρος

Κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη είναι οι στουντιακές και ζωντανές μεταγλωτίσεις των ταινιών για παιδιά μεταξύ 3 και 6 ετών. Προσπαθώντας να βρούμε μία λύση στο θέμα της προσβασιμότητας των ταινιών σε παιδιά που δεν έχουν ακόμη μάθει να διαβάζουν, και μην έχοντας προφανώς το απαραίτητο budget για να μπορέσουμε να ντουμπλάρουμε στουντιακά ταινίες με πιο περίπλοκη αφήγηση (πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες), αποφασίσαμε να έχουμε ζωντανή μεταγλώτιση κατά την διάρκεια της προβολής, κρατώντας δηλαδή τον πρωτότυπο ήχο των ταινιών αλλά με δύο ηθοποιούς στην σκηνή που «παίζουν» τους διαλόγους. Το μοντέλο αυτό εκ των υστέρων ανακαλύψαμε ότι χρησιμοποιείτο κατά κόρον στην Σοβιετική Ενωση, ενώ η ανταπόκριση στην ιδέα μας αυτή είναι ήδη ενθουσιώδης. Ανυπομονώ να δω την αντίδραση της αίθουσας! Οι ταινίες που θα ντουμπλαριστούν ζωντανά είναι: «Patchwork Mole», «Wolfie the Bunny», «Patchwork Dog», «Blueberry Hunt», «Ernest & Delestines Winter Tales», «Bibi & Blizzard», «A Bit Lost», «The Puppy». Τη σκηνοθετική επιμέλεια των ζωντανών μεταγλωττίσεων έχουν: Μπάμπης Μακρίδης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Καλλιόπη Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ζουπάνος, Βάλια Πάτσιου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Ελένη Μπούκλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

μιραι

Καλλιόπη Χαραλάμπους | Διευθύντρια Φεστιβάλ

Από το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, επιλέγω ως μαμά να πάω τον γιο μου στο Μέγαρο Μουσικής στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου για να ζήσει μια πλούσια κινηματογραφική εμπειρία, με ταινίες από όλο τον κόσμο, με εργαστήρια κινηματογράφου, αναγνώσεις βιβλίων και εκπαιδευτικές δράσεις. Επιλέγω το φεστιβάλ σαν ένα 3ημερο οικογενειακής ψυχαγωγίας και συνάντησης με άλλους γονείς για να συζητήσουμε τις ταινίες και θα θέματα που βάζουν σαν ερωτήματα σε ένα κόσμο που τρέχει γρήγορα - επιλέγω τις ταινές που προωθούν την κατανόηση, την αποδοχή, τη φιλία, την επικοινωνία, την ομορφιά και την πολυμορφία αυτού του κόσμου. Επιλέγω να δείξω στο παιδί άλλους πολιτισμούς, να ακούσει πώς μιλάνε τα παιδιά σε άλλες γλώσσες, να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να φύγουμε απο την Αθήνα!

Tito and the Birds 607

Λουίζ Γιοχάνσεν | Διευθύντρια Προγράμματος

Σπάνια συναντάς μια ταινία για παιδιά που περιλαμβάνει και την περιπέτεια που περιμένει ο νεότερος θεατής, αλλά και κοινωνικοπολιτικό βάθος που θα απολαύσει ο ενήλικας. Το «Ο Τίτο και τα Πουλιά» είναι μια από τις μοναδικές αυτές ταινίες, και επιπλέον είναι ένα πανέμορφο animation που συνδυάζει δυστοπικά σκηνικά κινούμενης ελαιογραφίας, ψηφιακά σχέδια και σχεδόν αφελείς χαρακτήρες που αποκτούν ζωή. Είναι μια ιστορία για τον κόσμο που καταρρέει εξαιτίας ενός φόβου που απλώνεται σαν επιδημία, υποστηριζόμενος από μαζική προπαγάνδα - και πώς το κουράγιο και η σιδερένια φιλία μπορεί να δημιουργήσει μαγεία.

Los Bando

Μάρα Θεοδωροπούλου | Επιλογή προγράμματος & υπεύθυνη συντονισμού

Make them laugh: το αθάνατο χολιγουντιανό σλόγκαν (και τραγούδι του «Singin' in The Rain») μάλλον παραμόνευε στο υποσυνείδητό μας επιλέγοντας ταινίες για το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, του οποίου το όνομα οπωσδήποτε θα γράψω κάποια φορά λάθος δημοσίως. Eτσι, ανάμεσα στον πλούτο τεχνικών, ιδεών και πολιτισμών που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του φεστιβάλ, υπάρχει και άφθονο γέλιο, είτε προέρχεται από αδέξια πουλιά είτε από παιδικό heist film είτε από μια κυριολεκτική γατοκαταστροφή είτε, τέλος, από το ξεκαρδιστικό road trip μιας παρέας αουτσάιντερ που κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει να συμμετάσχει σε τουρνουά ροκ συγκροτημάτων στο «Los Bando: Τρελαμένοι με τη Ροκ». Μια καθαρόαιμη, εφευρετική κωμωδία από την Νορβηγία που αν μιλούσε αγγλικά θα ήταν άμεσος απόγονος του «School Of Rock», το «Los Bando» περιλαμβάνει μια 8χρονη τσελίστρια στη θέση του μπασίστα, μια νύφη που το έσκασε άθελά της και άλλα ευτράπελα που, αν η ταινία μιλούσε αγγλικά, θα υπήρχαν στο τρέιλερ.

Theory of Sunset 607

Κάτια Παπασπηλιοπούλου | Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολικών προβολών

Ενα παιδί ντυμένο στα κόκκινα κάνει ποδήλατο ασταμάτητα, διασχίζει το δάσος και κανονίζει πως θα ξυπνήσει ο ήλιος και πως θα πορευτεί μέχρι την ώρα που πάλι θα αποκοιμηθεί. «Η θεωρία του Ηλιοβασιλέματος» είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο και ποιητικό παραμύθι για τον κύκλο της ζωής και την ανελέητη πορεία όλων μας από την γέννηση στον θάνατο…για παιδιά από 6 χρονών και για όσους αναρωτιούνται πως κυλάει ο χρόνος και ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής τους.

In Love with Cinema 607

Ελευθερία Πιλατου | Marketing & partnerships

75 οι ταινίες του φεστιβάλ μας, 75 και οι λόγοι να το επισκεφθεί κάποιος. Oλες τους έγιναν για τα παιδιά και σε πολλές οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά. Και να μερικοί από τους αγαπημένους μου: η μικρή ντεντέκτιβ που προσπαθεί να εξιχνιάσει το τρομερό μυστήριο της γειτονιάς παρέα με τη ...σαύρα της στην «Κατάσκοπο της Διπλανής Πόρτας», η κοπέλα που διεκδικεί σθεναρά μια θέση στο παιχνίδι και τη ζωή στο «Everybody Else Is Taken», η νεαρή ράπερ που κυνηγάει τ’ονειρό της στο «Si-G» και ο σινεφίλ πιτσιρίκος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δει ταινία στο «In Love With Cinema».

Tweener 607

Λίνα Γιάνναρου | Social Media

Από τη στιγμή που πρωτοδιάβασα αυτή τη φράση, μου κόλλησε στο μυαλό: Wrestle, hold, let go. Είναι οι κανόνες της πάλης, στην οποία διαπρέπουν οι δυο 13χρονες ηρωίδες του «Tweener» (Τζούλια Τέλιν, Σουηδία). Αντίπαλες στο ρινγκ, αλλά καλύτερες φίλες στη ζωή, βλέπουν ξαφνικά τη σχέση τους να δοκιμάζεται όταν η μία έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα να ακολουθήσει τα όνειρά της ή να μείνει αφοσιωμένη στην κολλητή της. Οπως στην πάλη, έτσι και σε όλες τις σχέσεις, οι κανόνες είναι απλοί -wrestle, hold, let go- αλλά ούτε στα 13 ούτε στα 43 μάς είναι εύκολο να τους ακολουθήσουμε.

Weekends 607

Ισαβέλλα Αλωπούδη | Συντονισμός Παραγωγής

Η πρόταση μου για το φετινό ATHICFF είναι η μικρού μήκους ταινία «Weekends», μια ανεξάρτητη παραγωγή του σκηνοθέτη Τρέβορ Χιμένεθ, animator της Pixar. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού και το πως μοιράζει την ζωή του ανάμεσα σε δύο σπίτια, μετά το διαζύγιο των γονιών του. Μέσα σε 15 λεπτά και χωρίς καθόλου διάλογο η ταινία καταφέρνει να αγγίξει το απαιτητικό θέμα του διαζυγίου, με ματιά ιδιαίτερα προσωπική και χρώματα που παραπέμπουν σε αναμνήσεις του παρελθόντος, καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται στο Τορόντο της δεκαετία του 80’. Μια ιστορία που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, με φοβερά χειροποίητη αίσθηση, για την πορεία του μικρού ήρωα προς την ενηλικίωση με την βοήθεια ενός φανταστικού κόκκινου αλόγου.

παιδικό

Μαρίζα Παπαδημητρίου | Marketing materials coordinator

«Θυμάστε την πρώτη σας κινηματογραφική εμπειρία;» Η φράση αυτή συνοψίζει για εμένα την περιπέτεια που θα ζήσουν μικροί και μεγάλοι στην αίθουσα με τη μεγάλη οθόνη και τα σβηστά φώτα, αλλά και έξω από αυτή, στα φουαγιέ, στα εργαστήρια, στα παιχνίδια και στα βιβλία που θα γεμίσουν τις 3 μέρες του φεστιβάλ με χρώματα, ιστορίες, ζωηρές φωνές και φαντασία. Oλα κατάλληλα κάτω των 18, το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι εδώ!


athicff poster 607

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.