Φεστιβάλ / Βραβεία

Από Φεβρουάριο... Κάννες: τι περιμένουμε να δούμε στο 66o Φεστιβάλ Καννών!

στα 10

Αυτά είναι τα επικρατέστερα ονόματα των δημιουργών που υπολογίζεται πως θα κάνουν πρεμιέρα με τη νέα τους ταινία στο 66ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος ξεκινάει στις 15 Μαΐου...

Από Φεβρουάριο... Κάννες: τι περιμένουμε να δούμε στο 66o Φεστιβάλ Καννών!

To πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών που φέτος θα διεξαχθεί από τις 15 έως και τις 25 Μαΐου θα ανακοινωθεί σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, δηλαδή γύρω στα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής τα μόνα πράγματα που γνωρίζουμε για το Φεστιβάλ είναι πως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα είναι ο Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής (διαβάστε περισσότερα εδώ) η Ινδία θα έχει την τιμητική της, ως επίσημη φιλοξενούμενη κινηματογράφική χώρα (διαβάστε περισσότερα εδώ) και πως η Τζέιν Κάμπιον θα είναι η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των ταινιών μικρού μήκους (διαβάστε περισσότερα εδώ). Με το Φεστιβάλ Βερολίνου, όμως, να ανήκει πλέον στο παρελθόν μπορεί κανείς να προβλέψει με μικρότερη ή και μεγαλύτερη απόκλιση σιγουριάς ποιες ταινίες ετοιμάζονται για τη μεγάλη πρεμιέρα τους στις Κάννες.

2

Μια από τις ταινίες που θα δούμε σχεδόν σίγουρα στις Κάννες είναι το «Inside Lleywn Davis» των αδερφών Κοέν (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ), μόνιμων κατοίκων της Κρουαζέτ και πολυβραβευμένων στο παρελθόν από το γαλλικό Φεστιβάλ. Βασισμένοι (αναμένει να δούμε κατά πόσο) στο βιβλίο «The Mayor of MacDougal Street», τη βιογραφία του Ντέιβ Βαν Ρονκ, του φολκ θρύλου στα καφέ του Village των 60ς, ο Τζόελ και ο Ιθαν Κοέν κατασκεύασαν τον Λιούιν Ντέιβις (τον ερμηνεύει ο Οσκαρ Αϊζακ) - έναν...φαινομενικά loser, αντιπαθή σε όλους, μουσικό που προσπαθεί να επιβιώσει στην Νέα Υόρκη, στη σχέση του με την Τζιν (κόντρα ρόλος επιτέλους ο κοφτερός σαρκασμός της μελαχρινής Κάρι Μάλιγκαν) και στην μουσική του καριέρα (όπου εμπλέκονται οι μάνατζερ φιγούρες των Τζον Γκούντμαν και Φ. Μάρεϊ Αμπραχαμ).

2

Επίσης αγαπημένος του Φεστιβάλ Καννών, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ (Χρυσός Φοίνικας για το «Σεξ, Ψέμματα και Βιντεοταινίες), θα επιστρέψει στην Κρουαζέτ για να παρουσίασει, όπως όλα δείχνουν, το «Behind the Candelabra» (διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία) για τη θυελλώδη ζωή του Λιμπεράτσε (τον υποδύεται ο Μάικλ Ντάγκλας) και τη σχέση του με τον εραστή του, Σκοτ Θόρσον (τον υποδύεται ο Ματ Ντέιμον) που στην Αμερική θα διανείμει εμπορικά το ΗΒΟ, αφού ο Σόντερμπεργκ δεν μπόρεσε να βρει εύκολα χρηματοδότη για την γκέι εξτραβαγκάνζα που αναμένεται να είναι το φιλμ, το τελευταίο του, αν και εφόσον ισχύουν οι δηλώσεις του.

2

Επόμενη σχεδόν σίγουρη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών είναι το «Nightingale» του Τζέιμς Γκρέι, ενός σπουδαίου χαμηλών τόνων σκηνοθέτη (θυμηθείτε τα «Little Odessa», το «The Yards», το «Two Lovers») με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Χοακίν Φίνιξ που αφηγείται την ιστορία δύο Πολωνών γυναικών στην Αμερική του 1920 (διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε φωτογραφίες από την ταινία).

2

Αν όλα πάνε καλά και είναι έτοιμη, στις Κάννες θα κάνει την πρεμιέρα του και το «Τhe Bling Ring» της Σοφία Κόπολα (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία), της ταινίας που βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας συμμορίας εφήβων που μέσα σε διάστημα ενός χρόνου (2008-2009) «ξάφρισε» 3 εκατομμύρια δολάρια σε κλοπιμαία μετά από επιδρομή σε σπίτια διασήμων στο Μπέβερλι Χιλς. Στο «The Bling Ring» πρωταγωνιστούν η Εμα - Ερμιόνη - Γουάτσον, ενώ τους εαυτούς τους θα υποδυθούν πολλοί διάσημοι - θύματα της εν λόγω συμμορίας, αναμεσά τους η Κίρστεν Ντανστ και η Πάρις Χίλτον.

2

Με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται στις Κάννες και το «Jimmy P.», η πρώτη μη γαλλική ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν (πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το «Conte de Noel» που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2008), βασισμένη στο κείμενο του διάσημου εθνολόγου και ψυχαναλυτή Ζορζ Ντεβερό «Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian» με τους Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Ματιέ Αμαλρίκ στο καστ.

2

Αλλος μόνιμος κάτοικος των Καννών, ο Τζιμ Τζάρμους θα επιστρέψει λογικά με το «Οnly Lovers Left Alive», το φιλμ που αφηγείται την ιστορία του Ανταμ (τον υποδύεται ο Τομ Χίντλεστον), ενός μουσικού σε παρακμή που ερωτεύται ξανά μια πρώην ερωμένη του, την Εύα (την υποδύεται η Τίλντα Σουίντον). Η ιστορία αγάπης τους αντέχει μέσα στους αιώνες (αφού είναι και οι δύο βαμπίρ!), αλλά όλα θα ανατραπούν όταν ανάμεσά τους θα μπει η μικρή αδερφή της Εύας, η Αβα (την υποδύεται η Μία Γουασικόφοσκα).

2

Αλλος σίγουρος επισκέπτης των Καννών είναι ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν που θα ξεκινήσει από τις Κάννες την καριέρα του προς τα Οσκαρ της επόμενης χρονιάς. Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν και Τόμπι Μαγκουάιαρ, αλλά και γιατί όχι και η Lady Gaga που παίζει στην ταινία, θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί σε μια από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες του Φεστιβάλ. Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν.

2

Στις Κάννες θα είναι σίγουρα και το «Le Bleu est Une Couleur Chaude» του Αμπντελατίφ Κεσίς («Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι»), ο οποίος μετά το «Venus Beaute» επιστρέφει με μια περίεργη νεανική ρομαντική ιστορία που θα αναδείξει τη νέα σταρ του γαλλικού σινεμά, την ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος (διαβάστε περισσότερα εδώ).. Στο «Le Bleu est Une Couleur Chaude» υποδύεται την Αντέλ, μια νεαρή κοπέλα που ονειρεύεται να ζήσει τον έρωτα της ζωής της, Κι όταν γνωρίζει τον Τόμας, έναν όμορφο σκοτεινό άντρα που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, το όνειρό της μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα. Μόνο που πριν το μεγάλο ρομάντζο τους ξεκινήσει, η Αντέλ συναντά ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά (το υποδύεται η Λέα Σειντού) και δεν μπορεί να σταματήσει να την φαντασιώνεται στο κρεβάτι της. Η Αντέλ δεν μπορεί να το αρνηθεί πια, της αρέσουν τα κορίτσια κι όταν η φαντασίωση της γίνεται πραγματικότητα, ο έρωτας που ονειρευόταν μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, απλά όχι ακριβώς όπως τον φανταζόταν.

2

Οι Κάννες έχουν μια αδυναμία στον Ράιαν Γκόσλινγκ και έτσι δεν θα αφήσουν σίγουρα ακάλεστο το «Only God Forgives» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, στον οποίο δύο χρόνια πριν είχαν δώσει και το βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Drive». Με μια ιστορία εκδίκησης που αναλαμβάνει προσωπικά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και ένα ρόλο - έκπληξη για την Κριστίν Σκοτ Τόμας, το «Only God Forgives» αναμένεται ως το «cult» αντικείμενο του Διαγωνιστικού Προγράμματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ και δείτε τις πρώτες σκηνές από την ταινία.

2

Από τις πολύ αναμενόμενες ταινίες που όλοι πιστεύουν πως θα κάνει την πρεμιέρα της στις Κάννες είναι και το «Le Passé» του Ασγκάρ Φαρχαντί, του Ιρανού σκηνοθέτη που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο με το «Χωρισμό» το 2010, το πρώτο ξενόγλωσσο Οσκαρ του Ιράν και έσπασε κάθε προηγούμενο εμπορικό ρεκόρ στις γαλλικές αίθουσες. Ο Φαρχαντί επιστρέφει με γαλλική παραγωγή, πρωταγωνίστρια την Μπερενίζ Μπεζό του «The Artist» και τον Ταχάρ Ραχίμ του «Ενας Προφήτης». Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.

2

Κάννες χωρίς Ξαβιέ Ντολάν δεν γίνονται, οπότε αν το «Tom à la Ferme» (η τέταρτη ταινία του παιδιού - θαύματος από τον Καναδά) είναι έτοιμη θα βρίσκεται σίγουρα εκεί. Βασισμένο στο ομώνυμου θεατρικό έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρντ, το φιλμ, το πρώτο στο οποίο ο Ντολάν εμπιστεύεται κάποια άλλη πηγή εκτός από τη φαντασία του, αφηγείται την ιστορία του Τομ, ενός άντρα που, μετά το θάνατο του εραστή του θα επισκεφθει την οικογένεια του τελευταίου για να ανακαλύψει πως η μητέρα του δεν γνώριζε την ύπαρξη του Τομ ούτε είχε ιδέα για τη σεξουαλική ταυτότητα του γιου της και θα αναγκαστεί, μετά από πιέσεις του αδερφού του νεκρού εραστή του, να μην αποκαλύψει την αλήθεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2

Ετοιμο και άρα με ισχυρές πιθανότητες να είναι στις Κάννες είναι και το «All is Lost» του Τζέι Σι Τσάντορ (σκηνοθέτης του «Margin Call») , μια ιστορία επιβίωσης χωρίς καθόλου διάλογο, γραμμένη από τον ίδιο τον Τσάντορ με μοναδικό πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος υποδύεται έναν άνδρα εν μέσω του ωκεανού.

2

Αν το «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν («Zωή Σαν Τριαντάφυλλο») είναι έτοιμο, τότε θα αποτελέσει ένα από τα γεγονότα του 66ου Φεστιβάλ Καννών, αφού όχι μόνο η Νικόλ Κίντμαν θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί ως άλλη Γκρέις Κέλι, αλλά το δυσαρεστημένο παλάτι του Μονακό γύρω από την απεικόνιση της Κέλι είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει το απαραίτητο σκάνδαλο για να τροφοδοτήσει το Φεστιβάλ με δημοσιεύματα και λοιπά... κουτσομπολιά. Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο γύρω από την ταινία.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες πρεμιέρες που αναμένονται στις Κάννες ξεχωρίζουμε:

  • Το «Adieu au Langage» του Ζαν - Λικ Γκοντάρ (διαβάστε περισσότερα εδώ), το νέο πόνημα του 82χρονου πλέον θρύλου του γαλλικού σινεμά για το οποίο κανείς φυσικά δεν γνωρίζει τίποτα περίσσότερο από το γεγονός πως θα είναι τρισδιάστατο, σε μια προβολή από αυτές που αφήνουν κλασικά το Φεστιβάλ Καννών στην Ιστορία!
  • Το «Blood Ties» του Γκιγιόμ Κανέ, ριμέικ του γαλλικού θρίλερ από το 2008 «Les Liens du Sang» του Ζακ Μαιγιό, σε σενάριο του Κανέ και του Τζέιμς Γκρέι με πρωταγωνιστές τον Κλάιβ Οουεν, τον Μπίλι Κρούνταπ, τη σύζυγο του Κανέ, Μαριόν Κοτιγιάρ, τη Μίλα Κούνις και τον Ματίας Σένερτς του «Σώμα με Σώμα».
  • To «Her» του Σπάικ Τζόνζι με τη Ρούνι Μάρα και τον Χοακίν Φίνιξ, με την ιστορία ενός μοναχικού συγγραφέα ο οποίος αγοράζει μια ηλεκτρονική συσκευή μ’ ένα ολοκαίνουριο λογισμικό σχεδιασμένο για ν’ ανταποκρίνεται στην κάθε ανάγκη του χρήστη και με την οποία ο συγγραφέας θα αναπτύξει μια ρομαντική σχέση... Διαβάστε περισσότερα για το «Her» εδώ.
  • Το ««The Young and Prodigious Spivet» του Ζαν Πιερ Ζενέ, βασισμένο στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works of T.S. Spivet» (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία).
  • Το «Blue Jasmine» του Γούντι Αλεν, η ταινία που τον βρίσκει να επιστρέφει στην Αμερική αφηγείται την ιστορία μιας πλούσιας γυναίκας από τη Νέα Υόρκη, η οποία αφού χάνει όλη της την περιουσία αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκει κατάλυμα στο σπίτι της αδερφής της. Εκεί θα συναντήσει έναν άντρα ο οποίος θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ανακτήσει το lifestyle της, αλλά πρώτα θα πρέπει να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα καθώς και να αποδεχτεί το Σαν Φρανσίσκο ως το νέο της σπίτι. Πρωταγωνιστούν ο Αλεκ Μπόλντγουιν, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Μπόμπι Καναβάλε, ο Λούις Σι Κέι, ο Αντριου Ντάις Κλέι, η Σάλι Χόκινς και ο Πίτερ Σάρσγκααρντ (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).
  • Το «Twelve Years a Slave» του Στιβ ΜακΚούιν («Hunger», «Shame»), το ιστορικό δράμα που βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός άντρα που απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος με τον Τσιγουετέλ Εζιοφόρ στον ομώνυμο ρόλο και συμπρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ και τον Μάικλ Φασμπέντερ.
  • Το «Wolf on Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε, η νέα συνεργασία του με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Τζόρνταν Μπέλφορτ, ο οποίος αποκαλύπτει την πολυτάραχη ζωή του ως χρηματιστή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίες του '80 και του '90. Ο Μπέλφορτ, διαβόητος για την sex drugs and rock 'n' roll ζωή του βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε ποτέ η Wall Street, αρνούμενος να συνηγορήσει στη διαφθορά του συστήματος (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία).

2

Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και δεν έχετε βρει την παραμικρή αναφορά στο «Nymphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ, αυτό είναι γιατί ο Τρίερ παραμένει «persona non grata» για το Φεστιβάλ Καννών μετά το επεισόδιο που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τη χρονιά που το «Melancholia» διαγωνιζόταν στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ. Στοιχηματίζουμε, ωστόσο, πως τόσο οι Κάννες, όσο και ο Τρίερ δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη μια ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπο το Φεστιβάλ Καννών με την διπλή (hardcore και softcore) εκδοχή των ερωτικών περιπετειών της Σαρλότ Γκενσμπούργκ που μετά τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα έχουν όχι απλά ερεθίσει την περιέργεια, αλλά αγγίζουν σχεδόν οργασμικές αντιδράσεις ανυπομονησίας (δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ). Ιδωμεν!