Φεστιβάλ / Βραβεία

O Λαρς φον Τρίερ persona non grata στις Κάννες

στα 10

Η συγνώμη του Λαρς προς το Φεστιβάλ, προφανώς δεν ήταν αρκετή. Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο των Καννών ανακήρυξε τον Τρίερ «ανεπιθύμητο» για τις δηλώσεις του στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου.

O Λαρς φον Τρίερ persona non grata στις Κάννες
F*ck indeed

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν στις Κάννες, ειδικά για έναν σκηνοθέτη που έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα.

H ανακοίνωση του Φεστιβάλ λέει ότι το διοικητικό συμβούλιο «καταδικάζει τα σχόλιά του και ανακηρύσσει τον Λαρς φον Τρίερ, persona non grata στο Φεστιβάλ».

Η ταινία του εν τούτοις παραμένει στο διαγωνιστικό, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου τύπου, η «Μελαγχολία» είναι ακόμη υποψήφια για βραβεία, αλλά αν κερδίσει κάτι, το φεστιβάλ δεν θα του επιτρέψει να παραστεί στην τελετή για να το παραλάβει.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το γεγονός ότι ο Τρίερ προσέφερε για μια ακόμη φορά στο φεστιβάλ το σκάνδαλο που κάθε χρόνο χρειάζεται, το όλο επεισόδιο αγγίζει τα όρια της γελοιότητας.

Δεν χρειαζόταν να είσαι εκεί για να αντιληφθείς ότι ο Λαρς Φον Τρίερ στη συνέντευξη Τύπου δεν μιλούσε σοβαρά, ακόμη κι αν το «χιούμορ» του μπορεί να άγγιξε τα όρια του κακόγουστου ή του προσβλητικού. Σε ένα φεστιβάλ όμως που προασπίζεται πάνω απ όλα την ελευθερία του λόγου και που προβάλει σποτάκια για το «πόσο του λείπουν οι λογοκριμένοι σκηνοθέτες», το να εξοστρακίζει κάποιον -που μόλις ζήτησε συγνώμη- για τα σχόλιά του, μοιάζει λιγάκι παράδοξο.

Αλλά η λογική και η ώριμη σκέψη δεν μοιάζει να ειναι το δυνατό χαρτί των Καννών έτσι κι αλλιώς. Τα politics και η πολιτική ορθότητα (που εξελίσσεται σε μια καινούρια, χειρότερη μορφή λογοκρισίας), το κυνήγι των εντυπώσεων και η δημιουργία θoρύβου από την άλλη, είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Διαβάστε εδώ το τι προηγήθηκε στο σήριαλ των δηλώσεων του Τρίερ και των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν.