Buzz

Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ «Roadrunner» το οποίο χρησιμοποιεί ΑΙ τεχνολογία για την φωνή του Αντονι Μπουρντέν

στα 10

Μετά από τις δηλώσεις του σκηνοθέτη πως χρησιμοποίησε ΑΙ τεχνολογία για να αναπαράγει μερικά λόγια το Μπουρντέν, κάποιοι το χαρακτήρισαν όλο αυτό ως «ανήθικο».

Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ «Roadrunner» το οποίο χρησιμοποιεί ΑΙ τεχνολογία για την φωνή του Αντονι Μπουρντέν

Την Παρασκευή που μας πέρασε κυκλοφόρησε στην Αμερική το ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ για τον Αντονι Μπουρντέν με τίτλο «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain». Παρόλο που η ταινία απέσπασε αρκετά καλές κριτικές «ζωγραφίζοντας μια ωμή και αρκετή προσωπική εικόνα για τον Αντονι Μπουρντέν», όπως αναφέρει το Variety, υπήρχαν και αρκετές φωνές οι οποίες θεώρησαν μια προσέγγιση του σκηνοθέτη ως «ανήθικη».

Ολο αυτό ξεκίνησε όταν ο Νέβιλ, σε ερώτηση του The New Yorker για το πως κατάφερε να αποσπάσει μερικές ατάκες του Μπουρντέν, δήλωσε πως «έφτιαξα ένα AI μοντέλο της φωνής του. Αν δείτε την ταινία, πέρα από αυτή την ατάκα που αναφέρατε [το «… and my life is sort of shit now. You are successful, and I am successful, and I’m wondering: Are you happy?»], πιθανών να μη γνωρίζετε ποιες άλλες ατάκες ειπώθηκαν από το ΑΙ και δεν πρόκειται να γίνει.»

Διαβάστε ακόμα: Το τελευταίο ταξίδι του Αντονι Μπουρντέν


Ακόμα και αν μερικοί αντιπρόσωποι του ντοκιμαντέρ αναφέρουν πως οι ατάκες αυτές διαρκούν λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, οι αντιδράσεις στα social media άρχισαν να πέφτουν βροχή ενώ κάποιοι το θεώρησαν ως ανήθικο. Ο Νέβιλ, μετά από τις αντιδράσεις, δήλωσε στο Variety για αυτή την «μοντέρνα τεχνική εξιστόρησης», όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, πως «υπήρχαν μερικές προτάσεις τις οποίες ο Τόνι είχε γράψε και ποτέ δεν τις έλεγε. Με τις ευλογίες των κληρονόμων του και του ατζέντη του χρησιμοποιήσαμε την ΑΙ τεχνολογία. Ηταν μια μοντέρνα τεχνική εξιστόρησης την οποία χρησιμοποίησα σε μερικά σημεία όπου θεώρησα πως ήταν σημαντικό να δώσω ζωή στα λόγια του Τόνι.»

Η χήρα του Μπουρντέν, η Οτάβια Μπουζία, μετά και αυτές τις δηλώσεις έγραψε στο twitter πως «είμαι σίγουρη πως ΔΕΝ είπα πως ο Τόνι θα ήταν εντάξει με όλο αυτό», με τον Νέβιλ να απαντάει πως «δεν ήθελα να πω πως η Οτάβια πίστευε πως θα άρεσε αυτό στον Τόνι. Το μόνο που ξέρω είναι πως κανείς δεν μου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για όλο αυτό.» Η Μπούζια ξεκαθάρισε πάντως πως «πιστεύω πως ο Μόργκαν είχε τις ευλογίες όλων να προχωρήσει. Πήρα την απόφαση να μην συμμετέχω σε όλη αυτή την διαδικασία γιατί ήταν ακόμα πολύ οδυνηρό για εμένα.»

Διαβάστε ακόμα: Οταν ο Αντονι Μπουρντέν διάλεξε τις αγαπημένες του ταινίες (με φαγητό)

Διαβάστε παρακάτω διάφορα σχόλια.