Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ αντικαθιστά την Λιβ Ούλμαν με τεχνητή νοημοσύνη στην «Περσόνα» του Μπέργκμαν

στα 10

Μια AI εκδοχή της «Persona» θα προβληθεί αποκλειστικά στο Γκέτεμποργκ το 2024.

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ αντικαθιστά την Λιβ Ούλμαν με τεχνητή νοημοσύνη στην «Περσόνα» του Μπέργκμαν

Το «Persona» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι η πιο διάσημη ταινία στην ιστορία του σουηδικού κινηματογράφου και μια από τις πιο πολυσυζητημένες και επιδραστικές ταινίες στον κόσμο.

Γραμμένο, όπως είχε πει ο ίδιος ο Μπέργκμαν για τις Λιβ Ούλμαν και Μπίμπι Αντερσον, με σκοπό την ταυτόχρονη με τους χαρακτήρες τους εξερεύνηση και της ίδιας της ψυχοσύνθεσης τους, η «Περσόνα» ξεκινάει με τις δύο γυναίκες στα δύο άκρα και για τα περίπου 80 λεπτά της, τις φέρνει ολοένα και πιο κοντά μέχρι που αναπόφευκτα θα γίνουν τα δύο πρόσωπα της ίδιας γυναίκας και στο τέλος η ίδια γυναίκα, πριν χωριστούν ξανά. Σε μια καθαρή, καθόλου δυσνόητη όπως γράφτηκε κατά κόρον μέσα στα χρόνια, δραματική αφήγηση που κορυφώνεται πάνω στο αψεγάδιαστο «λιμπρέτο» του Μπέργκμαν, τις σκιές, τα κοντράστα και το παλλόμενο ασπρόμαυρο του Σβεν Νίκβιστ, τη θρησκευτική ανάταση του Μπαχ, τις παράδοξες από κάθε πιθανή έννοια ερμηνείες δύο - μεγαλύτερων από τη ζωή - ηθοποιών.

Τι συμβαίνει όμως στην ταινία όταν αλλάξεις το πρόσωπο ενός ηθοποιού; Σε συνεργασία με τα SF Studios, τα Gothenburg Film Studios και το Ίδρυμα Ingmar Bergman, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ παράγει μια έκδοση του «Persona» που δημιουργήθηκε από AI, με την Αλμα Πόιστι στον ρόλο της Λιβ Ούλμαν ως Ελίζαμπετ Βόγκλερ. Αυτό το κινηματογραφικό πείραμα θα προβληθεί αποκλειστικά μία φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2024 παρουσία της Λιβ Ούλμαν και της Αλμα Πόιστι. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για την υποκριτική και την τεχνολογία.

persona 607

«Η συζήτηση σχετικά με την υποκριτική, τις μάσκες και την αυθεντικότητα που έχει κάνει την Persona κλασική, έχει επανενεργοποιηθεί επειγόντως από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επιπλέον, η απεργία στο Χόλιγουντ έχει πυροδοτήσει μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής και τις απειλές για την αγορά εργασίας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Θέλουμε να προσθέσουμε μια καλλιτεχνική και υπαρξιακή διάσταση στη συζήτηση και θέλουμε να το κάνουμε εμπλεκόμενοι με την ασύγκριτη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Το “Another Persona” θα είναι μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που προκαλεί σκέψεις και είναι αρκετά ανησυχητική», λέει ο Γιόνας Χόλμπεργκ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ.

Το «Another Persona» είναι μέρος της εστίασης στην τεχνητή νοημοσύνη που θα χαρακτηρίσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2024. Στην ενότητα Focus: Another Intelligence, το φεστιβάλ κινηματογράφου θα εμβαθύνει τη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη τόσο από καλλιτεχνική όσο και από κοινωνική άποψη, αλλά και να τονίσει και να συζητήσει καλλιτεχνικές εφαρμογές του AI. Το «Another Persona» θα προβληθεί μόνο μία φορά, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2024.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το «Another Persona» εδώ και για την ενότητα «Focus: Another Intelligence» εδώ.