Buzz

«Είχα μια ζωή με πολλές αφετηρίες...» Οταν η Αλκη Ζέη μίλησε στο Flix

στα 10

Εφυγε, σε ηλικία 97 χρόνων, η Αλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας της καρδιάς μας, μια μορφή πολιτική, πυλώνας του ελληνικού πνεύματος.

«Είχα μια ζωή με πολλές αφετηρίες...» Οταν η Αλκη Ζέη μίλησε στο Flix

Η Αλκη Ζέη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα - κατοικώντας για λίγο και στη Σάμο - την πόλη που αποτέλεσε το ντεκόρ και για πολλά από τα μυθιστορήματά της. Στο σχολείο γνώρισε τη Ζωρζ Σαρή κι οι δυο τους έμελλε να είναι στενές φίλες, εκπρόσωποι κι οι δυο σημαντικές της ελληνικής λογοτεχνίας. Ηταν η θεία της Ζέη, η Διδώ Σωτηρίου, που την υποστήριξε στο μονοπάτι της συγγραφής.

Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Εκεί γνώρισε τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945. Η Αλκη Ζέη από μικρή στάθηκε στο πλευρό του δίκαιου και του ανθρωπιστικού. Η πολιτική δράση της στην αριστερά, στον εμφύλιο, την έφερε αντιμέτωπη με την εξορία, ενώ έζησε για χρόνια στην Τασκένδη και τη Μόσχα, μεγαλώνοντας τα δυο τους παιδιά, την Ειρήνη και τον σκηνοθέτη Πέτρο Σεβαστίκογλου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964, για να συναντηθεί ξανά με το απολυταρχικό καθεστώς της δικτατορίας το 1967 και να φύγει για το Παρίσι, απ' όπου γύρισε στη μεταπολίτευση.

αλκη ζέη ζωρζ σαρή 607Η Αλκη Ζέη κι η Ζωρζ Σαρή στη μεταπολεμική Αθήνα

Τα βιβλία της, μια συναισθηματική, οικεία, κομψή, πολιτική διαδρομή στα μονοπάτια που κι η ίδια διένυσε, έγιναν κομμάτι της ενήλικης συνείδησής μας, έχοντάς μας κάνει παρέα μεγαλώνοντας: από το «Καπλάνι της Βιτρίνας», τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου», το «Κοντά στις Ράγες», ως την «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», το «Με Μολύβι Φάμπερ Νούμερο Δύο», το «Ενα Παιδί από το Πουθενά» που εξέδωσε μόλις το 2019, η Αλκη Ζέη όχι μόνο αποτύπωσε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά της έδωσε μορφή τρυφερή, μαχητική, λεβέντικη και ρομαντική.

Το 2017 η Μαργαρίτα Μαντά σκηνοθέτησε το υπέροχο ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Περίπατος της Αλκης». Μ' αυτή την ευκαιρία, η Αλκη Ζέη μας έκανε την τιμή να μοιραστεί τις αναμνήσεις και τις σκέψεις της, πάντα δυναμικά, ποτέ νοσταλγικά, μπροστά στην κάμερα του Flix. Δείτε παρακάτω όσα μας είπε.

Η Αλκη Ζέη έφυγε στις 28 Φεβρουαρίου 2020, έχοντας ζήσει 97 χρόνια γεμάτα ιστορία.