Buzz

Ο Αϊ Γουέι Γουέι υποστηρίζει ότι το κομμάτι του στο «Berlin, I Love You» κόπηκε για να μην ενοχληθεί η Κίνα

στα 10

H νέα σπονδυλωτή ταινία στη σειρά «Cities of Love» δεν περιλαμβάνει πλέον το φιλμ του Κινέζου καλλιτέχνη.

Ο Αϊ Γουέι Γουέι υποστηρίζει ότι το κομμάτι του στο «Berlin, I Love You» κόπηκε για να μην ενοχληθεί η Κίνα

Το 2015, ο Αϊ Γουέι Γουέι βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Κίνα, όταν οι παραγωγοί του «Berlin, I Love You» επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να γυρίσει ένα από τα επεισόδια της ταινίας που ετοίμαζαν ήδη.

Το φιλμάκι που έκανε, γυρισμένο από το σπίτι του μέσω του κινητού τηλεφώνου και ήταν κυρίως μια βίντεο συνομιλία με τον πεντάχρονο γιό του που ζούσε ήδη στο Βερολίνο. «Ηταν γλυκό και μελαγχολικό και καθόλου πολιτικό» λέει ο σκηνοθέτης του. «Όταν ανακάλυψα, ότι το φιλμ μου δεν υπήρχε στο τελικό φιλμ εξοργίστικα» συνεχίζει, «ήταν απογοητευτικό να βλέπω τους δυτικούς δημιουργούς και θεσμούς να συνεργάζονται με την κινεζική λογοκρισία με τόσο προφανή τρόπο».

Ο Αϊ Γουέι Γουέι και οι παραγωγοί του υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του κόπηκε από το φιλμ γιατί η μαχητική στάση του σκηνοθέτη θα δημιουργούσε προβλήματα στο φιλμ και στους δημιουργούς του οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή μιας αντίστοιχης ταινίας τοποθετημένης στην Σαγκάη και χρειάζονται την βοήθεια και τις άδειες της Κίνας για να την πραγματοποιήσουν.

Δείτε ακόμη: Berlinale 2019: Η νέα ταινία του Ζαν Γιμού αποσύρεται από το Διαγωνιστικό πρόγραμμα

ai wei wei 607

Δυο από τους παραγωγούς του φιλμ οι Κλάους Κλάουσε κι Εντα Ράιζερ μιλώντας στους New York Times επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη προσθέτοντας ότι είχαν αγωνιστεί για να κρατήσουν το τμήμα του στην ταινία, αλλά τελικά αισθάνθηκαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το αφαιρέσουν. « Μερικοί από τους διανομείς μας είπαν απλά: “Δεν πρόκειται να αγοράσουμε την ταινία με το φιλμ του Αϊ Γουέι Γουέι». Ημασταν πραγματικά, πραγματικά απελπισμένοι. Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα παίρναμε, επρόκειτο να χάσουμε. Ηταν μια κατάσταση που μας ράγισε την καρδιά».

berlin I love you 607

Εν τούτοις, ο Γάλλος παραγωγός των ταινιών Εμανουέλ Μπενμπιχί, υπέυθυνος και για το γυρισμένο στο Βερολίνο φιλμ όσο και για το επερχόμενο στην Σανγκάη έχει μια άλλη άποψη «Η αποστολή που δίνεται σε κάθε σκηνοθέτη είναι να λέει μια συνάντηση αγάπης που λαμβάνει χώρα σήμερα σε μια συγκεκριμένη γειτονιά μιας πόλης (στο Βερολίνο στην προκειμένη περίπτωση)», λέει. «Το φιλμ του Αϊ Γουέι Γουέι δεν συμμορφώθηκε καθόλου με αυτή την αποστολή και το κύριο μέλημά μας είναι πάντα να δημιουργήσουμε μια ταινία με ενότητα και κοινό ύφος».

Εντούτοις ο σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στο φιλμ ήταν κι ο λόγος που το φιλμ αποκλείστηκε από το φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά η απάντηση του φεστιβάλ ήταν πως «ακόμη κι αν δεν σχολιάζουν ποτέ ταινίες που δεν συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους, αλλά η συμμετοχή του Αϊ Γουέι Γουέι δεν θα ήταν ποτέ λόγος για την επιλογή ή όχι μιας ταινίας στο πρόγραμμα».


Διαβάστε ακόμη