Φεστιβάλ / Βραβεία

H Berlinale κλείνει την πόρτα στους ακροδεξιούς πολιτικούς του AfD

στα 10

Με ανακοίνωση του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου επιβεβαιώνει την ανάκληση της πρόσκλησης των ακροδεξιών πολιτικών του AfD στην έναρξη του Φεστιβάλ.

H Berlinale κλείνει την πόρτα στους ακροδεξιούς πολιτικούς του AfD

«Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε έντονη συζήτηση στον πολιτιστικό τομέα, στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην ομάδα της Berlinale σχετικά με τις προσκλήσεις πολιτικών του AfD, ενός δεξιού εξτρεμιστικού κόμματος, στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Σήμερα, οι διευθυντές της Berlinale αποφάσισαν να ανακαλέσουν την πρόσκληση στους πέντε πολιτικούς του AfD που είχαν προσκληθεί.»

Με μια ανακοίνωση που εξηγεί τους προφανείς λόγους, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου δίνει το στίγμα του κόντρα στην ακροδεξιά ρητορική που βρίσκεται κυρίαρχη στη Γερμανία και απειλεί - όπως σχεδόν σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή - να βρεθεί στα κέντρα αποφάσεως. Η απόφασή του έρχεται μετά τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε όταν βουλευτές και εκπρόσωποι του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), ακροδεξιού κόμματος με εξτρεμιστικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό λόγο έγινε γνωστό ότι είχαν προσκληθεί στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

«Η τρέχουσα συζήτηση κατέστησε για άλλη μια φορά πολύ σαφές πόσο η δέσμευση για μια ελεύθερη, ανεκτική κοινωνία και η στάση ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό αποτελούν μέρος του DNA της Berlinale. Για δεκαετίες, η Berlinale έχει δεσμευτεί απέναντι στις δημοκρατικές αξίες και ενάντια σε κάθε μορφή δεξιού εξτρεμισμού. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα και η Berlinale ως πολιτιστικός θεσμός πρεσβεύουν ακριβώς αυτό. Το Φεστιβάλ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι παρατηρεί με ανησυχία πώς ο αντισημιτισμός, η αντιμουσουλμανική δυσαρέσκεια, η ρητορική μίσους και άλλες αντιδημοκρατικές και μεροληπτικές συμπεριφορές κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία.

«Ειδικά υπό το φως των αποκαλύψεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με ρητά αντιδημοκρατικές θέσεις και μεμονωμένους πολιτικούς του AfD, είναι σημαντικό για εμάς - ως Berlinale και ως ομάδα - να λάβουμε κατηγορηματική θέση υπέρ μιας ανοιχτής δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, στείλαμε σήμερα επιστολή σε όλους τους προηγουμένως προσκεκλημένους πολιτικούς του AfD και τους ενημερώσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Berlinale»

Αυτά αναφέρει το διευθυντικό δίδυμο της Berlinale, Μαριέτ Ρίσενμπεκ και Κάρλο Τσατριάν, μια βδομάδα πριν την επίσημη έναρξη μιας - απ' ότι φαίνεται ήδη έντονα πολιτικοποιημένης - Berlinale.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα διαγωνιστικά προγράμματα του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.