Buzz

Πέθανε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Τόνι Μάρσαλ

στα 10

Στα 68 της χρόνια, στο σπίτι της στο Παρίσι, έφυγε από τη ζωή η γαλλοαμερικανίδα σκηνοθέτης του «Venus Beaute». Ηταν η μοναδική Γαλλίδα σκηνοθέτης που έχει κερδίσει Σεζάρ Σκηνοθεσίας.

Flix Team
Πέθανε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Τόνι Μάρσαλ

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γαλλία, η Τόνι Μάρσαλ είχε ξεκάθαρο κινηματογραφικό DNA: ήταν κόρη του αμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Γουίλιαμ Μάρσαλ και της Γαλλίδας πρωταγωνίστριας Μισελίν Πρεσλ. Η μαμά την ενθάρρυνε να πηγαίνει σινεμά - ακόμα και το μεσημέρι. Το σπίτι τους άλλωστε συνόρευε με ένα διάσημο arthouse κινηματογράφο, το «Studio des Ursulines».

«Εβλεπα και ταινίες που δεν καταλάβαινα - τις ταινίες του Μπέργκμαν για παράδειγμα...»

Το μήλο κάτω από τη μηλιά Ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της, στις αρχές της δεκαετίας του 70 ξεκίνησε και η ίδια την καριέρα της ως ηθοποιός (ανάμεσα στα credits της και ταινίες του Ζακ Ντεμί, όπως το «Το πιο Σημαντικό Γεγονός Μετά την Κατάκτηση της Σελήνης» το 1973 και το «La Naissance du Jour» το 1980) και συγκεντρώνοντας, όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 40 εμφανίσεις σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Το πέρασμα στη σκηνοθεσία Το 1989 πέρασε και πίσω από την κάμερα. Σκηνοθέτησε την κωμωδία «Pentimento», με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Αντουάν ντε Κόν - στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο. Η δεύτερη ταινία της, μία ντετεκτιβική κωμωδία με τον τίτλο «Pas Très Catholique», έκανε την πρεμιέρα του στην Berlinale του 1994.

Venus beaute 607

«Venus Beaute - Ινστιτούτο Ομορφιάς» Το 1999 όμως γύρισε το «Venus Beaute - Ινστιτούτο Ομορφιάς» την ταινία που θα την έκανε διάσημη και θα της χάριζε το σεβασμό των συναδέλφων της και στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Η δραμεντί για τις ιστορίες τριών υπαλλήλων σε ινστιτούτο ομορφιάς στο Παρίσι (με πρωταγωνίστριες τις Ναταλί Μπάιγ, Ματίλντ Σενιέ και Οντρέ Τοτού - στον πρώτο της μεγάλο ρόλο, που την οδήγησε στην «Αμελί») κέρδισε 4 βραβεία Σεζάρ το 2000 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας για την Τοτού), ενώ ταυτόχρονα έγινε η ταινία-έκπληξη του γαλλικού box office κόβοντας πάνω από 1 εκατομμύριο εισιτήρια.

Ρεκόρ Με το Σεζάρ Σκηνοθεσίας, η Μάρσαλ κρατά ακόμα το μοναδικό ρεκόρ: καμία άλλη Γαλλίδα σκηνοθέτης, μέχρι σήμερα, δεν έχει κερδίσει Σεζάρ Σκηνοθεσίας.

Ανάμεσα στις επόμενες ταινίες που γύρισε ήταν το «Πιο Κοντά στον Παράδεισο» (2002) με πρωταγωνιστές τους Κατρίν Ντενέβ, Γουίλιαμ Χαρτ, Πατρίς Σερό και Πολίνα Πορίζκοβα.

Tonnie Marshall  607

Γύρισε την τελευταία της ταινία το 2017: το «Number One» με πρωταγωνίστρια την Εμανουέλ Ντεβός - άλλο ένα παράδειγμα ιστοριών που ήθελε να αφηγηθεί: η θέση της γυναίκας στην εργασία, τον ανταγωνισμό, την προσωπική ζωή. Η αποδοχή ή η απόρριψη του στερεοτυπικού ρόλου της. Η τύχη των δυνατών γυναικών σε έναν πατριαρχικό κόσμο.

Η Μάρσαλ ήταν μία από τις 71 γυναίκες που ανέβηκαν συμβολικά τα σκαλιά του Palais des Festivals το 2018 για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη περισσότερων γυναικών σκηνοθετών στο διαγωνιστικό πρόγραμμα κάθε χρόνο.