Buzz

«Abraham Lincoln: Vampire Hunter»: Τσεκουράτες φωτογραφίες

στα 10

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ, το «Abraham Lincoln: Vampire Hunter», ξαναγράφει την αμερικάνικη ιστορία με αίμα. Κι έχει τον καλύτερο τίτλο της χρονιάς με διαφορά.

«Abraham Lincoln: Vampire Hunter»: Τσεκουράτες φωτογραφίες
Οι μέρες πριν τα ΜΑΤ...

Γραμμένο από τον συγγραφέα του «Pride and Prejudice and Zombies», σκηνοθετημένο από τον Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ του «Wanted» και με τον Τιμ Μπάρτον στην παραγωγή, υπόσχεται να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κινηματογραφικό αξιοπερίεργο ή μια ζουμερή b-movie που σπάει πλάκα με την ιστορία.

«Ηταν σαν κάτι μέσα μου να είπε, θέλω να δω αυτή τη ταινία, από την πρώτη στιγμή που άκουσα τον τίτλο» λέει ο Τιμ Μπάρτον. «Δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί μεγάλωσα με όλες αυτές τις παράξενες, διεστραμμένες ταινίες που άγγιξαν κάτι στο υποσυνείδητό μου. Με θυμάμαι από μικρό να πηγαίνω σε ένα σινεμά στο Μπέρμπανκ, όπου μπορούσες να δεις τρεις ταινίες για πενήντα σεντς. Είμαι σίγουρος πως αν υπήρχε τότε, αυτή θα ήταν η ταινία που θα ήθελα να δω περισσότερο απ οποιαδήποτε άλλη».

Τον καταλαβαίνουμε απόλυτα! Το φιλμ διαβάζει τα αληθινά γεγονότα που έδωσαν την μορφή στην Αμερική που ξέρουμε, μέσα από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά και διατρέχει την ζωή του Αβραάμ Λίνκολν με τρόπο ιστορικά αληθή, αλλά αναμφίβολα κάπως αιρετικό.

Η μάχη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάργηση της δουλείας, είχε να κάνει σύμφωνα με το φιλμ, με την επαφή του με τον κόσμο του μεταφυσικού και οι αγώνες του για την ελευθερία στην διάρκεια της μέρας, μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τον ασταμάτητο πόλεμό του, ενάντια στα αιμοδιψή πλάσματα της νύχτας.

Ο Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, πεπειραμένος στους βρικόλακες από τα «Night Watch» και «Day Watch» αν και Καζακστανός στην καταγωγή, δηλώνει ότι η ιστορία του Λίνκολν μπορεί να εμπνεύσει τον οποιοδήποτε κι όχι απλά τους Αμερικάνους: «Με τη ζωή και τους αγώνες του, άλλαξε κυριολεκτικά τον κόσμο. Είχε μια μοναδική ικανότητα να παίρνει σωστές αποφάσεις και να είναι υπεύθυνος γι αυτές. Στο φιλμ θα τον ακούσετε να λέει πολλές έξυπνες ατάκες, αλλά για μένα αυτή που έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα, είναι η αλήθεια πως μέχρις ότου όλοι μας να είμαστε ελεύθεροι, όλοι μας είμαστε σκλάβοι»

Κι αν κάποιος μπορεί να αντιτείνει πως δύσκολα μπορείς να προσέξεις το πολιτικό μήνυμα σε μια ταινία που μεταμορφώνει έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε κυνηγό βρικολάκων, ο Μπεκμαμπέτοφ, έχει την απάντηση. «Εχω κάνει αρκετές ταινίες για υπερήρωες, εναλλακτικές πραγματικότητες και κόσμους βγαλμένους από την φαντασία μου, αλλά κάθε φορά προσπαθώ να τις προσγειώσω, να τις κάνω να δείχνουν αληθινές. Εδώ δοκίμασα το αντίθετο, να δώσω στοιχεία υπερήρωα σε έναν άντρα που υπήρξε τέτοιος, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο».

Οσο για τον Μπέντζαμιν Γουόκερ τον οποίο οι υπεύθυνοι του casting ανακάλυψαν σε μια off broadway παράσταση με τον τίτλο «Bloody Bloody Andrew Jackson» («μάλλον είναι η μοίρα μου να υποδύομαι παράξενες εκδοχές Αμερικάνων προέδρων»), λέει ότι προσπαθεί να υποδυθεί τον Λίνκολν σαν έναν ήρωα με τον οποίο ο θεατής να μπορεί να ταυτιστεί. «Οτι διάβασα γι αυτόν τον περιέγραφε σαν έναν άνθρωπο πολύ αστείο και κοινωνικό, αλλά και ταυτόχρονα πολύ μελαγχολικό. Κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία μας. Οι δυο πλευρές ενός άντρα που ανακαλύπτει ότι μπορεί να γίνει σπουδαίος, πολύ πιο σημαντικός απ όσο θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί».

Κυνηγώντας βρικόλακες.